Ți s-a întâmplat vreodată să știi cum ar trebui să stea lucrurile încât să ne meargă mai bine în țara asta? Cu siguranță! Ai făcut ceva în privința asta?

Am realizat că schimbările importante nu sunt realizate de un singur om ci de o echipă sau o masă de oameni, care sunt conduse de un lider. Cred că liderii nu sunt înăscuți ci se formează în timp prin exercițiu și învățare continuă. Dacă te-ai săturat să arăți cu degetul schimbările care ar trebui să se întâmple și ți-ar plăcea să faci mai multe pentru cei din jur, atunci începe și exersează Project Management Style – a guide to leadership. 

Project Management a guide to leadership

Dacă parcurgi procesul acesta poți să devii un lider mai bun și să faci acele schimbări în jurul tău pe care ți le dorești să se întâmple. Nu este un proces demonstrat științific, ci doar o interpretare a propriei experiențe, cu bune și cu rele.

Pasul 1: alege o idee care te motivează și pasionează

Orice schimbare în bine pornește de la o idee. Poate este una nouă sau poate este una care a mai fost promovată de alții dar așteaptă să fie implementată. Indiferent de ce idee alegi, asigură-te că este una care te motivează și pasionează pentru că altfel vei renunța pe parcurs la realizarea ei.

Pasul 2: promovează viziunea ta

Testează-ți ipotezele. Nu tot timpul ai dreptate, iar de aceea este important feedback-ul pe care îl primești de la beneficiarii ideii tale. Nu porni la drum cu ochelari de cal. Vei vedea că ideea ta devine tot mai puternică pe parcurs ce primești confirmări că este nevoie de realizarea ei. Cu siguranță vei primi și sugestii de îmbunătățire sau schimbare, dar asta e un lucru bun.

Proiectul Aducativ mi-a deschis ochii despre puterea unei viziuni împărtășite.

Nothing is more powerful than an idea whose time has come

Pasul 3: ia inițiativă, fii project manager

Nu este suficient să ai idei bune pentru a fi lider. Este important să te dedici să le implementezi. Multe inițiative mor în fașă din lipsa unui project manager. Dedică-te viziunii tale, ia inițiativă și du proiectul până la capăt.

Pasul 4: construiește-ți echipa

La pasul doi s-ar putea să dai peste multe persoane dispuse să se implice mai mult decât în a oferi feedback. Nu ignora ajutorul. Stabilește care sunt resursele și competențele de care ai nevoie în echipa. Caută persoanele cu care crezi că poți lucra cel mai bine și care sunt motivate de scopul proiectului mai mult decât orice altceva.

Am lucrat atât în ONG-uri cât și în companii și mi-am dat seama că voluntarii sunt mult mai motivați decât angajații. Explicația găsită este că voluntarii pun mai mult suflet în ceea ce fac pentru că în primul rând sunt motivați de o viziune sau o cultură organizațională decât de o recompensă materială.

Pasul 5: condu echipa cu încredere

Atunci când ai un plan de bătaie poți conduce cu încredere. Echipa va simți asta și te va urma. Altfel s-ar putea să pierzi credibilitatea și suportul membrilor echipei. Dacă n-ai încredere, fake it until you become it.

“Confidence is contagious. So is lack of confidence.” Vince Lombardi

Pasul 6: menține ritmul

Poate este pasul cel mai greu de făcut. Cu toții avem zile bune și zile rele, însă nimănui nu-i pasă. Ține ritmul și bate fierul cât e cald, deja ești în horă. Dacă crezi că vei renunța întoarce-te la Pasul 1.

Pasul 7: fii un exemplu de urmat pentru echipă

Transparența muncii este unul dintre cele mai bune metode de motivare și performare a echipei. Pe principiul practice what you preach, atunci când conduci echipe fii parte din echipă.

Pasul 8: urmărește evoluția proiectului

Ca lider este imporant să ai mereu viziunea de ansamblu. Este important să cunoști provocările echipei, lucrurile care se pot îmbunătății și să urmărești dacă progresul merge in direcția viziunii proiectului. Sunt unele lucruri care se schimbă pe parcurs și trebuie să fii pregătit să le înfrunți.

Pasul 9: încurajează inițiativa

A crede că membrii echipei vor să facă doar cât li se dă este foarte greșit. De cele mai multe ori am fost surprins de ideile bune pe care le-am primit de la persoane de la care nu mă așteptam. Toate inițiativele sunt „bonusuri” pentru proiect. Nu poți decât să te bucuri pentru ele și să găsești cel mai bun mod de a le integra în proiect.

Pasul 10: vorbește din inimă despre cei care fac o treabă bună

În cartea Drive, Daniel Pink vorbește despre motivarea intrisecă a oamenilor. Autorul explică faptul că tuturor ne place să vedem rodul muncii noastre. De aceea este important să confirmăm membrilor echipei când fac o treabă bună. Încearcă să faci acest lucru din inimă. Arată că-ți pasă de ceea ce fac ei la fel de mult cât îți dorești ca proiectul să fie de succes.

Pasul 11: dezvoltă mereu alți lideri

Nu cred că există altceva mai frumos decât a ajuta pe alții să crească, să devină mai buni și să se autodepășească. De aceea „meseria” de  părinte este una din cele mai frumoase din lume. Oferă și altora uneltele tale, să își vadă și ei ideile proprii realizate, să ajute și ei pe alții să devină mai buni. Pay it forward.

Personal cred că rolul cel mai important al liderilor este de a forma alți lideri.

Pasul 12: urmărește-ți rezultatele, învață și îmbunătățește-ți aptitudinile și atitudinea

În final nu uita că fiecare proiect este despre tine. Învață din fiecare experiență și data viitoare fă mai mult și mai bine. Vei putea fi un lider pentru alții doar atunci când vei ajunge unul pentru tine însuți.

I am the master of my fate I am the captain of my soul - Invictus

Dacă ți-a plăcut articolul lasă un comentariu mai jos cu părerea ta sau recomandă-l și altora.


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

  3 replies to "Project Management Style – a guide to leadership"

  • Mirela Apetrei

   Citeam undeva un comentariu al Danei Burghel care spunea: Un lider este urmat tot de lideri. Va puteti imagina frumusetea si corectitudinea acestui context?

   Iar eu nu vad un context mai potrivit pentru a afirma asta, decat in continuarea articolului tau.

   • Calin Biris

    Multumesc Mirela pentru comentariu. Mi-ar placea foarte mult sa stiu ca toti liderii sunt urmari de alti lideri :)

  • […] “Project Management Style” si cei 12 pasi pentru a ajunge un lider. (citește articolul) […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.