Lucrând la proiectul Aducativ, m-au pus pe gânduri foarte multe lucruri legate de sistemul actual de învățământ, atât la nivel local cât și la nivel internațional. Lucruri pe care îmi doresc să le schimb, nu din încăpățânare ci pentru că se poate.

Eu am absolvit o facultate și un masterat unde 90% din informația primită la cursuri sau seminarii a fost una teoretică, pe care în acest moment o găsesc gratuit pe internet sau la prețul unei cărti. Atunci prima întrebare pe care o pun este: care e rolul profesorilor sau care ar trebui să fie defapt?

În multe facultăți, licee sau școli, rolul profesorilor se rezumă la a face transfer de informație. Acum când un stick de mărimea unei gume de șters are capacitatea de a transfera mai multă informație decât tot ce se predă în școli, această activitate a profesorului mi se pare una depășită de timp și irelevantă pentru situația actuală din piață.

Eu cred că vom vedea în următoarea perioadă (5-10 ani) o schimbare de abordare a predării în instituțiile de învățământ. Pe viitor rolul profesorului cred că ar trebui să fie defapt o combinație între consultant, coach, mentor și speaker. Astfel, un profesor va avea rolul să ofere sfaturi de îmbunătățire a rezultatelor din activități practice, va trebui să motiveze și să urmărească evoluția personală al celor care vor să se dezvolte, să ofere un exemplu personal și să inspire.

Teoria se va învăța gratuit de pe platforme online, din cărți sau alte suporturi informaționale.

Crowdsourcing education

Un alt trend pe care îl observ este acela de împărtășire gratuită de educație de către specialiști.

Putem să luăm ca exemplu două proiecte de succes: Wikipedia și KhanAcademy.

Cred că dorința de a oferi ceva înapoi societății există în fiecare din noi, iar sentimentul de importanță și fericire pe care îl ai atunci când cineva îți mulțumește că i-ai ușurat/îmbunătățit viața este unul deosebit. De aceea tot mai mulți specialiști pe diferite domenii își dedică timpul să creeze educație online gratuită. Astfel vine și cea de a doua întrebare: de ce nu ar putea oricine să creeze cursuri?

Crowdsourcing education cred că exact asta presupune. Fiecare din noi, să contribuim la educație.

Există atât de multe surse de informații gratuite încât este foarte la îndemână unui vorbitor de limba engleză să creeze cursuri online folosind materialele deja existente. Aducativ va fi locul unde aceste cursuri vor putea fi realizate și promovate.

Nu în ultimul rând aș dori să ne întoarcem la una din cele mai importante întrebări: care este rolul educației?

Binenteles că există mai multe roluri ale educației însă unul despre care vreau să vorbesc este cel de a oferi specialiști în piața muncii. Din pacate există o discrepanță între nevoile pieții de joburi și sistemul educațional. Nevoile companiilor pentru a angaja specialiști se schimbă des însă sistemul educațional se adaptează foarte încet. Probabil că și această problema se va rezolva dacă viziunea mea asupra viitorului educației se va împlini.

Aducativ Educatie sociala

 

Sâmbăta aceasta de la 19 este finala concursului Restart în educație unde proiectul Aducativ luptă pentru afirmare.

Să ne ții pumnii să câștigăm!


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

  3 replies to "Viitorul educației"

  • geq.otto

   How do we learn? anyway :P
   http://youtu.be/IK1nMQq67VI

  • Calin Biris

   Multumesc Otto de comentariu.

   O chestie foarte draguta este ca tocmai astazi s-a lansat platforma TED Ed care ofera educatie gratuita si unde oricine poate crea cursuri online. http://ed.ted.com/ :)

   Lucru care confirma intr-o oarecare masura viziunea mea si a proiectului Aducativ (mai putin partea de integrare cu piata de joburi).

Leave a Reply

Your email address will not be published.