Discutam în articolul precedent despre importanța video marketing la orice nivel. Am ajuns la concluzia că este ușor și nu necesită investiții foarte mari. Cu toate acestea, este, probabil, cel mai dinamic tip de marketing și necesită mai multă atenție. Trebuie să fii mereu conectat la trendurile din online, indiferent de domeniul afacerii tale. Urmărește formele de video care devin populare și tendințele de pe platformele țintă, astfel vei avea succes.

Deoarece este foarte ușor să rămâi în urmă, îți prezint o introducere în trendurile anului 2021, previziunile pentru această toamnă și câteva sfaturi.

O imagine grafică, impersonală, fresh

Deși a trecut ceva timp de când Facebook a adoptat stilul Alegria pentru platforma sa, o sumedenie de afaceri au apelat la personajele ridicole și foarte colorate. Asta pentru că funcționează extraordinar. Stilul Alegria, inspirat din Art Deco, s-a ridicat din necesitatea marilor branduri de a părea cât mai inclusive. Personajele au culori ale pielii care nu se bazează pe tonuri naturale, cu intenția de a nu face referire la anumite rase sau etnii. Problema pollitical corectness nu e prevalentă în spațiul românesc, dar un aspect inclusiv al afacerii tale atrage publicul tânăr și pe cel internațional.

Avantajul major al acestui stil grafic este facilitatea designului: personajele sunt create din vectori geometrici, majoritar cilindri, care pot fi animați cu ușurință în Blender (program gratuit însoțit de mii de tutoriale gratuite pe YouTube). Dintre brandurile care au implementat cu succes stilul Alegria în România sunt Carrefour – pentru campania Act For Good.

Un stil similar putem vedea și în reclama de la Stella Artois.

Un stil de video grafic nici nu necesită angajarea unor actori pentru clipurile tale, deci poate fi o opțiune potrivită pentru un buget redus de video marketing.

Recomandarea mea: rezumă-te la o paletă de 5 culori reprezentativă pentru afacerea ta și nu te teme să fii creativ. 

Vertical sau orizontal? Eterna dilemă

Odată cu transformarea Instagram într-o rețea foto-video și opțiunea de monetizare a secțiunii „reels”, este clar că intrăm în era internetului vertical, adaptat telefoanelor mobile. Pare că ne îndepărtăm de conținutul în formate pătrat sau orizontal, preferabile pe Facebook, LinkedIn și adaptate unui desktop. Uite o statistică amuzantă care explică perfect acest fenomen: peste 40% din publicul între 18-44 de ani petrece cel mai mult timp pe telefon…la toaletă, conform Hubspot. Video-uri verticale, scurte și atractive par să fie standardul. 

Statistica Hubspot despre utilizarea telefonului mobil

Cu toate acestea, dacă oferi servicii și produse B2B, nu neglija aspectul orizontal. Antreprenorii se informează cu privire la potențiali parteneri în timpul programului de lucru, adică de pe un desktop. Un video explicativ pe pagina de întâmpinare a site-ului tău poate să convingă un nou client să colaboreze cu tine. Nu doar că ai libertatea creativă de îți prezenta afacerea, ci afișezi o imagine profesionistă. Un exemplu extrem de creativ este site-ul afacerii Anei Morodan, care însoțește prima pagină cu un GIF reprezentativ Anei: este clar, amuzant și o modalitate eficientă de a te diferenția în online, chiar printr-un video de câteva secunde.

Personalizare, video 360°, reclame-serial, subtitrări și alte previziuni

Câteva dintre trendurile care se anunță relevante și în 2022 sunt:

  • clipuri video cât mai personalizate: riști să te rezumi la o nișă, dar îți construiești o identitate de încredere în online și fidelizezi clienți care văd afacerea ta ca pe un partener, nu ca pe un business;
  • 360°, VR, AR: o creștere constantă a acestui tip de conținut în ultimii ani poate să fie motivul pentru care să achiziționezi, în sfârșit, o cameră 360° și să aduci o dimensiune cinematică produselor și serviciilor tale;
  • reclame-serial: branduri precum KFC sau Prăjitura Măgura apelează la postări și story-uri conectate între ele, în special pe Instagram, pentru a crea continuitate pe pagină și a menține interesul publicului;
  • subtitrări: dacă alegi calea video-urilor verticale, ar fi de preferat să incluzi subtitrări sau setări de accesibilitate în postări – 80% dintre utilizatori urmăresc conținut video fără sonor, și 37% au declarat pentru un studiu Verizon Media că subtitrările i-au convins să urmărească un video până la capăt.
captions in video marketing
Fragment din studiul Verizon Media

Video marketingul poate părea înspăimântător din cauza competiției și a atenției la detalii, însă te încurajez să aplici sfaturile din acest articol. Încearcă astăzi să creezi un video scurt pentru afacerea ta.

Sursa foto: Erik Lucatero


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online. În cei peste 12 ani de experiență a ajutat peste 100 de companii să fie mai competitive în online și a susținut peste 220 de cursuri, seminarii și prezentări, la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.