Odată cu anunțarea webinarului de Video Marketing de pe 25 august, poate te întrebi de ce am ales să abordez tocmai această temă. Poate pare că suntem supra-saturați de conținut video din toate părțile, în special după un an în care am stat acasă mai mult pe TikTok și pe YouTube. Adevărul e că, deși fiecare dintre noi poate să devină creator de conținut, majoritatea clipurilor publicate de către utilizatorii din România sunt pentru uz personal sau artistic. Prea puține branduri folosesc cea mai puternică formă de conținut.

Uite de ce e important să încerci video marketing la orice nivel:

  • Cristian Manafu sublinia într-un articol din martie că peste 9 milioane de utilizatori din România folosesc zilnic YouTube-ul.
  • Dintr-un studiu Wyzowl din 2020 a reieșit că 86% dintre consumatori vor să vadă mai mult conținut video de la afacerile pe care le urmăresc.
  • Conform unui studiu Google, peste 90% persoanele chestionate în 2018 au menționat că au descoperit noi branduri sau produse pe YouTube. Gândește-te chiar și la comportamentul tău. În ultimul an, ai făcut vreo căutare pe YouTube cu privire la un produs care te-a interesat? Șansele sunt mari ca răspunsul să fie afirmativ.

Conținutul video te ajută să îți diferențiezi comunicarea de cea a competiției

24% dintre marketerii video interogați de Wyzowl pentru raportul anual au spus că în 2020 au creat pentru prima oară un video pentru afacerea lor. Nu ar trebui să ne surprindă, având în vedere că a fost anul în care am stat cu toții în casă și, din necesitatea de diferențiere, marketerii au inovat. Procentul menționat anterior are sens și cu schimbările care privesc comportamentul publicului larg, care a căpătat mai multă încredere în cumpărăturile online și folosesc platformele video online pentru informare și educare. Recomandarea mea, fii și tu în cei 24% dintre marketeri și începe să comunici diferit, acolo unde clienții tăi caută informațiile.

Beneficii duble

Companiile mari și conglomeratele globale știu deja asta. Au specialiști care analizează în permanență trendurile și previziunile de creștere ale platformelor video. Astfel se explică și frecvența campaniilor cu influenceri la care apelează brandurile. Asta dovedește că rezultatele vin rapid și investiția e rentabilă. Return of Investment – adică randamentul dat de video marketing – nu se rezumă doar la scoaterea investiției financiare propriu-zise, ci are impact pe termen lung: ajută consumatorul să înțeleagă mai bine afacerea ta sau ceea ce vinzi.

Pe scurt beneficii duble înseamnă: obții clienți care aleg imediat produsul sau serviciile tale și atragi un public pe care îl educi și fidelizezi prin conținutul creat.

Bonus: conținutul video de pe YouTube este foarte bine indexat în Google și îți poate aduce vizite gratuite pe site și chiar vânzări.

Empatia e mereu în avantajul tău

Deși majoritatea publicului tânăr s-a mutat de pe TV în online, lecțiile învățate de branduri din campaniile de pe micile ecrane au rămas piatra de temelie a marketerilor. Un clip atrăgător, care produce o emoție, e clar și ușor de reținut.

Totuși, dacă nu vrei să apari în fața camerei, vestea bună e că nici măcar nu trebuie să faci asta. Un exemplu de clip de succes este cel realizat de Mercedes-Benz. Mai ții minte reclama despre stabilitatea mașinilor în cadrul căreia s-au folosit de găini? ?

De asemenea, poți facei clipuri cu explicații de tip desene, pe care le configurezi fără să ai aptitudini de designeri. Uite un instrument care te ajută să faci astfel de clipuri.

Echipamentul e la dispoziția oricui

Avem niște comori în buzunare. Cu telefonul mobil ai avantajul de a filma pe formatul vertical și îl poți posta direct pe rețelele de interes. Până la urmă, și tu ca marketer, și publicul tău doriți accesibilitate. Iar dacă ești la început, nu trebuie să îți faci griji despre calitatea conținutului tău. Tu doar trebuie să filmezi, iar toate instrumentele de editare sunt la îndemâna ta direct în platformele unde publici. Dacă vrei să treci la nivelul următor și să faci din video un tip de conținut pe care îl folosești cu regularitate în comunicare, merită să investești în echipament audio-video dedicat. Prețurile nu sunt atât de speriat pe cât ai crede.

Însumând toate cele descrise mai sus, nu e niciodată prea târziu, prea greu sau prea scump să încerci video marketing. Nu trebuie să îți iasă din prima, așa că nu te descuraja înainte să începi. Video Marketing este pentru oricine, de la un freelancer cu bugete de sute de euro la o multinațională cu bugete de milioane de euro.

Află mai multe despre Video Marketing pe 25 august de la ora 16.15 la webinarul gratuit pe care îl organizez împreună cu echipa F64. În cadrul acestuia, vom discuta despre tactici practice, setup-uri in-house și de aparatură, alături de Vladimir Chetroiu. Înscrie-te acum!

Sursă foto


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online. În cei peste 12 ani de experiență a ajutat peste 100 de companii să fie mai competitive în online și a susținut peste 220 de cursuri, seminarii și prezentări, la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

    1 Response to "De ce să încerci video marketing la orice nivel – de la freelancer la multinațională"

Leave a Reply

Your email address will not be published.