TEDxCluj 2019 m-a pus pe gânduri. Mi-a dat un set de întrebări bune de tipul “what if?” la care să mă gândesc. Teme de casă despre viață, business, oameni și implicare. Un exercițiu util care merită repetat. Așa cum spune și Tony Robbins: întrebările de calitate produc vieți de calitate.

În continuare am să-ți prezint ideile și întrebările care au rămas cu mine și care merită răspândite, așa cum zice și sloganul TED.com – Ideas worth spreading.

Cum ar fi dacă am alege să ne bucurăm de fiecare zi?

Vladimir Agachi ne-a amintit că zi de zi avem ALEGEREA să ne bucurăm de momentele pe care le trăim și să fim cea mai bună versiune a noastră.

Urmărește mai jos deschiderea TEDxCluj 2019 făcută de Young & Famous Orchestra, împreună cu discursul lui Vladimir Agachi.

Cum ar fi dacă ne-am implica în dezvoltarea culturii organizaționale a companiei pentru care lucrăm?

Zilnic sute de corporatiști urcau ignoranți sute de trepte pe lângă un lift gol pe care doar șefii aveau voie să-l folosească. După ce s-a schimbat echipa de management și regulile, a durat mai bine de un an ca acești profesioniști să-și facă curajul să ia liftul. Managerii noi i-au invitat frumos și i-au luat chiar cu forța cu ei în lift. A durat până a avut loc schimbarea și n-a fost ușor.

O poveste simplă pe care Iuliana Stan a folosit-o pentru a defini ce este cultura organizațională.

Să ne petrecem minim 8 ore pe zi într-o companie cu o atmosferă și cu reguli care ne fac viața tristă și neîmplinită este un mare păcat. Mesajul pe care l-am reținut din discursul Iulianei Stan a fost că oricât de mari sunt companiile pentru care lucrăm, putem să le impactăm cultura organizațională pentru că fiecare facem parte din această cultură. Deciziile noastre, regulile noastre, felul nostru de a fi face parte din această cultură.

Cum ar fi dacă am face biblioterapie?

Am căutat cuvântul “carte” și am găsit:

Sunt șanse mari ca tot ce trăim, simțim și gândim, să-și aibă un corespondent sau un răspuns într-o carte. Irén Arsene Máté ne-a destăinuit cum o carte scrisă de Dale Carnegie i-a schimbat total viața. Mesajul a fost clar, o carte potrivită, citită la momentul potrivit, poate schimba vieți. Poate să fie sedativ sau stimulent.

Irén Arsene Máté TEDxCluj

Dacă simți nevoia unei biografii renumite pentru citit în concediu vezi această listă sau partea a doua.

Cum ar fi dacă am alege ce mâncăm precum ne alegem hainele?

O metaforă memorabilă oferită de Simona Tivadar referitor la modul în care mâncăm și cum alegem să o facem. Mănâncă așa cum te îmbraci. Dimineață ieși din casă fără haine, iar seara când te întorci, te îmbraci cu toate hainele din dulap? Iarna te îmbraci la fel ca vara? La 60 de ani te îmbraci la fel ca la 20 de ani?

Alte sfaturi utile desprinse din discursul medicului:

 • “Ciuguleala” este pentru găini, “ronțăiala” pentru rozătoare. Acestea nu sunt verbe atribuite oamenilor. Să renunțăm deci la aceste obiceiuri nesănătoase.
 • Să “mâncăm din priviri” și să renunțăm la telefon cât timp mâncăm. Calitatea unei mese este dată și de procesarea vizuală pe care o face creierul nostru asupra mâncării din farfurie.
 • Nu există aliment bun sau rău, ci doar alimentul potrivit.
 • Alegerea alimentației potrivite se face pe bază de stil de viață și context. Nu există ceva bun pentru toată lumea.
 • Doza face otrava.

Cum ar fi dacă fiecare ne-am considera propriul înger păzitor?

Ștefan Mandachi a fost motivat din totdeauna de un caiet de visuri și de îngerii păzitori din viața lui. Cu toate acestea, construcția unui metru de autostradă n-a fost niciodată în caietul său de visuri și nici nu trebuia să fie, însă când a realizat că el este propriul înger păzitor, s-a implicat în ce a simțit că este important pentru el și cei dragi lui.

Mesajul lui Ștefan Mandachi a fost simplu: să ne asumăm că primim ceea ce ne dorim și ceea ce cerem. Noi suntem proprii îngeri păzitori.

Cum ar fi dacă rezistăm, votăm, și spunem #șîeu mereu?

 Irina Margareta Nistor - TEDxCluj

Irina Margareta Nistor ne-a invitat să ascultăm aceeași poezie din perspectiva a două traduceri diferite. Varianta de mai jos esta cea care dincolo de mesajul autorului Joseph Kipling prezintă greutățile îndurate de către Corneliu Coposu cât timp a fost prizonier politic sub comunism.


Dacă te poţi stăpâni, când norodul din jur se frământă, 
Brav înfruntând insolentul reproş, cu linişte sfântă, 
Dacă-ţi păstrezi, în virtute, credinţa şi-ncaleci sfiala, 
Când se îndoieşte de tine mulţimea, şi-i ierţi îndoiala…
Dacă aştepţi cu nădejde şi nu te răpune-aşteptarea, 
Dacă minciunii, stăpână pe lume, îi spulberi chemarea, 
Dacă asaltul mâniei te lasă senin, fără ură, 
Dacă păşeşti peste dorul de-a fi cel dintâi, cu măsură…
Dacă te leagănă visul, dar stărui stăpân peste vise 
Dacă din gânduri măreţe renunţi să-ţi faci ţeluri prezise 
Dacă cuvântul, izvor de ispite şi cruntul dezastru, 
Nu-s pentru tine oprelişti, nici vâsle în drumul spre astru…
Dacă suporţi să auzi, despre spusele tale cinstite, 
Gânduri jelene, scornite de răi, pentru gloate smintite, 
Dacă din opera ta s-au ales doar ruine şi spaţii, 
Singur, cu scule stricate, de poţi s-o refaci, din fundaţii…
Dacă pierzând, într-o clipă de risc pe o şansă, avutul, 
Poţi să începi, de la capăt, uitând în tăcere trecutul, 
Ferm adunând cu răbdare, întregul pe lungă durată, 
Fără să sufli o vorbă, de pierderea grea îndurată…
Dacă superb, prin voinţă forţezi, când îţi vine sorocul, 
Inima, capul, tăria, să nu îşi astâmpere jocul 
Gol de puterea vieţii, urmându-ţi destinul spre ţinte, 
Tare, cu vrerea din tine, ce-ţi spune mereu: Înainte!…
Dacă mulţimilor poţi să vorbeşti, cu deprinderi egale, 
Dacă constant îţi păstrezi modestia, şi-n cercuri regale 
Dacă eşti nevulnerabil la prieteni, la cei cu pornire, 
Dacă pe toţi îi stimezi îndeajuns, însă nu peste fire…
Dacă momentul cumplit al prăpădului crâncen şi mare 
Calm vei putea să-l asemeni, în timp, c-un minut oarecare. 
Lumea cu tot ce cuprinde va fi stăpânită de tine, 
Tu, peste toţi vei răzbate: om al puterii depline!

Joseph Rudyard Kipling – Dacă – Variantă traducere Corneliu Coposu (1967)


Cum era dacă România n-ar fi trăit ororile comunismului? Acum fiecare avem puterea să alegem zi de zi să rezistăm, să votăm și să zicem #șîeu.

Cum ar fi să facem mai mult bine din egoism?

Fiecare dintre noi care suntem sănătoși și avem un venit stabil avem deja mai mult decât alții doar visează. Tot ce câștigăm și primim în plus putem considera ca fiind bonus. Ce vină au copiii bolnavi de cancer pentru situația lor? Pe acest principiu Vladimir Draghia a donat toți banii câștigați din competiția Exatlon Romania către organizația MagiCAMP.

Sportivul a mărturisit că a făcut acest gest din egoism. A donat banii pentru că această faptă curajoasă l-a făcut să se simtă bine. A menționat că a fost cel mai bun lucru care l-a putut face pentru el.

Fiecare dintre noi putem să schimbăm viețile altora dacă am face mai mult bine din egoism.

Apropo de această idee, o colegă de la agenție mi-a spus de acest episod din Friends care are ca subiect principal aceeași idee: faptele bune sunt făcute din egoism.

Cum ar fi dacă am ști ce presupune drumul unui antreprenor de succes?

Conform Loredanei Pădurean mulți antreprenori, uitându-se în retrospectivă, ar fi preferat să știe în ce se băgă dinainte să-și pornească afacerile. Pentru a răspunde acestei nevoi, profesoara de management de la Asia School of Business din Kuala Lumpur, ne-a prezentat rezultatele cercetării prin care a încercat să definească etapele prin care trece un antreprenor din momentul când își deschide afacerea până o duce la nivel de corporație.

Cele 3 etape principale sunt:

 • Nail it
  • În această etapă antreprenorul luptă cu incertitudinea mediului de business (a junglei) și pivotează când este necesar, cu scopul de a găsi calea afacerii sustenabile. Are nevoie de oameni polivalenți și trebuie să aibă atenție să investească eficient.
 • Scale it
  • După junglă urmează urcușul muntelui. Abordarea care scoate antreprenorul din junglă îl poate omorî pe munte. De data aceasta antreprenorul trebuie să fie mereu cu obiectivul în față și să folosească harta (planul afacerii). Are nevoie de specialiști în echipă, care sunt organizați și care apreciază structura.
 • Ship it
  • În ultima etapă de navigare a corporației este nevoie de un căpitan care să știe să conducă vasul pe ape agitate și să poată schimba ruta din timp când se apropie pericole iminente.

Cum ar fi dacă în loc să construim clădiri noi să le folosim inteligent pe cele existente?

O clădire nu este doar un spațiu din metal și cărămizi, ci este un loc care determină relațiile dintre oameni. Conform Oanei Bogdan, arhitecții creează canvasul, cadrul pentru viață.

Refolosirea clădirilor vechi prezintă o tendință ecologică în arhitectura internațională. Cea mai ecologică clădire din lume este clădirea pe care nu trebuie să o construim. Avem nevoie de mai multe clădiri care spun povești.

Cum ar fi dacă nu am mai discrimina pe bază de vârstă?

Una dintre discriminările despre care nu se vorbește așa mult, deși prezintă o problemă vizibilă, este cea pe bază de vârstă. Persoanele mature, sau mai în vârstă, sunt discriminate la locul de muncă din cauza unor false asumpții precum:

 • Persoanele în vârstă sunt triste și morocănoase. Greșit.
 • Creativitatea aparține tinerilor. Greșit.
 • Persoanele după 40 de ani sunt mai puțini productive. Greșit.
 • Antreprenoriatul vine în special din rândul tinerilor. Greșit.
 • Persoanele mai în vârstă nu mai pot învăța lucruri noi. Greșit.

Carl Honoré a spus că intrăm intr-o nouă eră de aur a îmbătrânirii.

Carl Honoré - TEDxClu

Pentru a combate discriminarea pe bază de vârstă este nevoie să schimbăm modul cum vorbim despre persoanele mature și mai în vârstă, să fim sinceri, să ne asumăm vârsta și să arătăm ce putem face (indiferent de vârstă).

Pe acest subiect îți recomand filmul “Internul” cu Robert De Niro.

Cum ar fi dacă am reacționa cu mai multă bunătate?

Kathy Ward ne-a învățat că o minte prezentă în moment este una mai fericită. Ne facem prea multe griji pentru lucruri care nu se vor întâmpla niciodată.

Cum ar fi dacă am privi pe cei din jur ca pe o altă versiune a propriei persoane?

Oana Pelea zâmbea zilnic unei vânzătoare care nu întorcea gestul. Acest lucru a deranjat-o la început, însă a realizat că a dărui și a aștepta un răspuns imediat poate creea frică și teamă. Atunci când dăruim nu trebuie să așteptăm. Zâmbetul oferit astăzi unei persoane poate face înconjorul lumii până se va întoarce.

Fiecare spectator (din sala de teatru) are spectacolul pe care îl merită și în care investește. Actorii simt publicul. Dacă spectatorul așteaptă minuni de la actor, s-ar putea să le primească.

Oana Pelea - TEDxCluj

Apropo de acest subiect, știi de efectul Pygmalion? Acesta presupune că așteptările pe care le avem de la ceilalți le influențează modul în care aceștia se comportă. Dacă te-ai vedea în fiecare persoană, ce fel de așteptări ai avea de la cei din jur și de la tine?

În final, am rămas cu o altă întrebare pe care ar trebui să ne-o adresăm mai des.

Cum ar fi dacă după fiecare eveniment am schimba ceva cu privire la cum gândim și cum acționăm?

TEDxCluj 2019 a fost un eveniment de succes, bine organizat și cu discursuri inspiraționale. Speakerii au avut povești personale deosebite, au stârnit emoții și au comunicat idei importante. Abia aștept să văd ce pregătesc organizatorii pentru 2020.

Ție care idee ți-a plăcut cel mai mult? Dacă ai fost și tu la eveniment, lasă un comentariu dacă ai completări. :)

Credit foto: Nicu Cherciu, TEDxCluj 2019


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

  1 Response to "TEDxCluj 2019 – Idei care merită răspândite"

  • Iulia Andra

   Apreciez faptul ca nu a fost mentionata Amalia Enache, care dupa parerea mea a fost cam depasita de situtie si de ceea ce trebuia sa includa intr-un disucrs TedX raportandu-se doar la partea emotionala si cam atat, nu inteleg de unde atata apreciere a publicului….

Leave a Reply

Your email address will not be published.