Care e legătura dintre dansul sincron într-un boy band și un alergatul unui ultramaraton? Dar între science fiction și sănătatea mentală, sau între tragedia unui om și o tabără de copii? Am descoperit multe legături la TEDx Cluj – Connecting The Dots și vom încerca să facem un scurt parcurs prin evenimentul din 2018.

În 2005, la Stanford, Steve Jobs ne spunea cum trebuie să ne uităm înapoi pentru a conecta punctele. Aceasta a fost tematica evenimentului de la Opera Maghiară din acest an, iar tematicile au fost mereu conectate prin experiențe și trăiri.

Vlad Voiculescu a fost primul invitat care ne-a spus despre cum plecatul din țară ne face mai săraci și cum tragedia unei persoane l-a făcut să-și dea seama că nu ești niciodată prea mic să-i ajuți pe ceilalți. Vlad a vorbit despre cum prin intermediul Facebook a reușit să stabilească rețeaua citostaticelor. O rețea de „cărăuși” de medicamente vitale din vestul Europei în România. Cu 300 de euro cheltuiți în Viena, un cărăuș salva viețile a 3 copii în România.

Despărțirea de țară a fost tematica abordată și de Aneta Bogdan. Arătându-ne contextul în care au crescut antreprenorii vestici și cel în care au crescut cei autohtoni, Aneta ne-a dat o lecție importantă. În locul optimismului antreprenoriatului american, aici, în est s-a dezvoltat reziliența antreprenorilor din mediul românesc. Lecția e una simplă: „Doing it the hard way” înseamnă să rămâi în țară și să-ți creezi contextul potrivit.

Pe Dana Gonț probabil o știți de la Digi24 unde prezintă Bonton. A început printr-un scurt istoric al bunelor maniere, cum acestea s-au dezvoltat pentru a ne suporta unul pe celălalt. A vorbit despre diferența dintre bunele maniere și bunul simț, despre faptul că pentru a avea o lume mai bună e nevoie doar să ne întoarcem la o politețe autentică și sinceră. Concluzia ei?  „Nu poți cunoaște un om după cum folosește cuțitul de pește”.

A urmat și primul antreprenor al zilei, Andrei Amărășteanu care ne-a povestit despre drumul prin care a trecut. De la coperți de albume, la graffiti-uri și la proiectul Kickstarter pentru o lampă care a reușit să strângă $1.300.000. Morala poveștii este ca din când în când să ne dăm jos ochelarii de cal și să ne uităm în jur, poate găsim o idee de milioane.

Laura Ionescu – unul din dezordonatorii de cuvinte de la Dume de mestecat ne-a arătat importanța creativității și a vorbit despre gândirea divergentă într-o societate plină de bussysapiens. Complementar parcă a fost momentul lui Mark Grist, un ordonator de cuvinte, ce ne-a povestit despre ce înseamnă să fii un poet atipic. Discursul lui Mark a fost o împletire perfectă între o poveste de viață și poezie. Vizitați-l pe Mark pe pagina lui oficială și ascultați-i poeziile sau rap battle.

Umorul autentic însă l-am regăsit în Andrei Roșu care ne-a povestit despre cum lipsa lui de talent în a dansa sincron în boyband-ul Gaz Pe Foc a dus la o schimbare totală a stilului de viață și cum a ajuns să acumuleze jumătate din circumferința pământului în maratoane și ultra maratoane. O lecție de învățat în urma speech-ului lui Andrei: șansa de a ne naște este de 1 la 10 (urmat de încă 2,640,000 de zerouri).  Chiar vrem să ne petrecem viața pe canapea? Rita Carter a apărat cititul și beneficiile lui pentru sănătatea noastră mentală. Mai mult de atât, Rita a discutat despre importanța citirii despre viața altor persoane și a cărților de ficțiune. Iar în cazul în care nu știți de ce să vă apucați, vă sugerăm noi: Ready Player One de Ernest Cline.

Rebecca Ribbing are una din cele mai interesante funcții din toți participanții de anul acesta: „Project Manager at The Museum of Failure”. Ne-a povestit despre cum eșecul altora a dus la crearea expoziției de eșecuri și ce trebuie să faci pentru a ajunge un exponat. Dacă vreți să aflați mai multe despre muzeu, Tom Scott are un scurt clip despre expoziția din Suedia.

Pentru a avea o mai mică șansă de a ajunge în muzeul eșecurilor, poate ar ajuta să ascultăm sfatul lui Ernesto Sirolli, un cunoscut al conferințelor TED și TEDx, ultimul speaker al conferinței. Acesta a vorbit despre antreprenoriat și despre eroarea fatală de a începe de unul singur. Ca să-l parafrazez pe Ernesto „If Edison, Gates, Jobs couldn’t do it alone, who the hell do you think you are?”

Pentru noi a fost o zi plină de inspirație. Așteptăm cu nerăbdare următoarea ediție TEDxCluj!

[Acesta este un Guest post, respectiv un articol scris de invitați. Dacă dorești să publici și tu un astfel de articol, lasă un mesaj folosind pagina de contact. Vezi care sunt beneficiile publicării unui Guest post

Citește și sumarul ediției TEDxCluj 2017.

Credit foto: Vlad Cupşa


Calin Cretu si Madalina Hodorog
Calin Cretu si Madalina Hodorog

Călin și Mădălina sunt doctoranzi în jurnalism și profesioniști în domeniul gaming-ului, respectiv al organizării de evenimente. Sunt pasionați de comunicare, evenimente, jocuri, cărți, filme, călătorit și idei inovative.

    1 Response to "[Guest post] Despre discursurile TEDxCluj 2018 pe scurt: idei și link-uri utile"

    • Andrei

      Ma bucur ca a iesit bine! Urmeaza si la noi la facultatea(Politehnica) editia de anul acest a Tedx si sper sa iasa la fel de bine ca anul trecut, poate chiar mai bine. Cu Andrei Amărășteanu am avut si eu ocazia de a discuta. Foarte fain omul si super inteligent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.