[Definiție] Un Guest post este un articol pe care îl publici pe un alt blog decât al tău, dar sub semnătură proprie.

Din păcate, blogging-ul din România nu mai este ce a fost prin 2007 – 2008. La conferința Webstock de anul acesta am avut plăcerea să mă reîntâlnesc cu mulți bloggeri care sunt populari în România datorită articolelor pe care le-au scris. O parte dintre ei din păcate scriu mai rar. Cauzele sunt multiple, însă cea mai importantă pe care am descoperit-o este cea de lipsă de timp. M-am regăsit și eu în această categorie, iar de aceea m-am gândit la o soluție: guest posting-ul.

De ce Guest posting?

În primul rând, dacă se vor scrie mai multe guest posturi, blogurile vor deveni mai populare, se vor schimba mai multe idei, explicate mai în profunzime (decât într-un status de Facebook). Cu această ocazie sper să apară și mai mulți bloggeri noi.

În al doilea rând, în calitate de blogger te ajută astfel:

 • Ai conținut în mod constant pe blog, cu efort minim. Eu am făcut un experiment, iar astăzi am publicat acest guest post, inspirat de o postare pe Facebook. Mi-a luat doar 30 de minute să fac un profil de autor și să public articolul în numele acestuia (cu tot cu optimizare, verificare text, adăugare diacritice și imagine).
 • Ajungi cu blogul tău la cititori noi pe care îi va atrage autorul invitat (guest blogger-ul).
 • Câștigi mai mult trafic pe termen lung, datorită vizitelor organice pe care le vor atrage guest post-urile.

Într-un final, în calitate de guest blogger te ajută astfel:

 • Câștigi notorietate pentru tine sau pentru o cauză/o afacere pe care o reprezinți.
 • Câștigi backlinks care te ajută la SEO.
 • Îți asociezi imaginea cu un blogger cunoscut.

Invitație la Guest post #guestpost

Pe acestă cale, invit toți care vor să publice articole pe blogul meu, să-mi trimită un mesaj folosind formularul de contact, urmând ca mai apoi să discutăm pe e-mail. Cei care vor să scrie, nu trebuie să aibă obligatoriu un blog. Este suficient dacă au un profil de Facebook, Twitter, Linkedin etc.

Voi publica un guest post pe lună, care să fie pe una dintre categoriile blogului. Articolul trebuie să fie scris corect gramatical, cu diacritice și să fie însoțit de o poză de prezentare (ideal de mărime 1200×630). Îmi rezerv dreptul să selectez articolele pe care le voi publica. Fiecare autor invitat/guest blogger va avea un profil pe calinbiris.ro sub care vor apărea articolele acestuia.

Invitație pentru bloggeri

De asemenea, invit toți bloggerii să acorde un articol pe lună unui guest blogger (sau autor/influencer). Regulile sunt simple:

 • Cei care îți trimit articole trebuie să le scrie  pe una dintre categoriile pe care le alegi tu.
 • Articolele trebuie scrise corect gramatical și să fie însoțite de o imagine.
 • Articolele vor fi semnate de autor, iar acesta are dreptul la un link spre site-ul său, sau spre un profil social.

Dacă accepți invitația, scrie un articol despre inițiativă (cu link spre acest articol) sau lasă un comentariu mai jos cu “I’m in!” și asigură-te că în semnătură lași link-ul blogului tău.

Pentru că m-au inspirat, dau leapșa mai departe către Cristian Manafu, Sebastian Bârgău, Daniel Secăreanu.


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online. În cei peste 12 ani de experiență a ajutat peste 100 de companii să fie mai competitive în online și a susținut peste 220 de cursuri, seminarii și prezentări, la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

  17 replies to "Invitație la Guest post"

  • Emil Toader

   Ce are de castigat un Guest Poster?
   Care este motivatia pentru care cineva ar dori sa scrie in blogul altcuiva?
   Este un troc?

   • Calin Biris

    Salut Emil,
    Am scris în articol ce are de câștigat un gest blogger/autor:
    – Câștigi notorietate pentru tine sau pentru o cauză/o afacere pe care o reprezinți (prin faptul că articolul va fi promovat și de cel care deține blogul).
    – Câștigi backlinks care te ajută la SEO.
    – Îți asociezi imaginea cu un blogger cunoscut.

    P.S. nu este un troc, sau schimb de link-uri.

  • CM

   Eu am facut la un moment dat un call to action pentru cine vrea sa fie publicat la mine. Fie erau subiecte incompatibile cu stilul meu, fie aveau ca scop promovarea unor servicii / afaceri pentru care nu puteam fi endorser. Era ciudat sa pun un articol pe blog despre marketing si la final sa am un link spre un service auto!

   • Calin Biris

    Până acum am primit 3 propuneri de articole de la marketeri care sunt în target. Sper să nu am o experiență similară cu a ta. I’ll keep you posted. :)

  • Marian

   Felicitari pentru initiativa :)

   • Calin Biris

    Merci, Marian. Te aștept cu propuneri de articole. ;)

  • Alina

   Super idee!
   Si eu am inceput recent un blog si mi-ar face placere sa incerc un Guest Post!
   O sa ma gandesc bine, bine despre ce sa scriu!
   :D

  • Irina

   Foarte buna ideea, as participa la asa ceva doar ca nu ma incadrez, am site de parenting🙂

  • Iordache

   Felicitari! Este o idee foarte buna.

  • Alina Bojoga

   I’m in!

  • Eduard

   Salut, in primul rand vreau sa te felicit pentru initiativa. In al doilea rand, am o mica nelamurire cu backlinkul din profil al autorului ca si efect SEO, nu este vazut ca spam? Se vor genera multe trimiteri catre site-ul lui, practic va primi mai multe backlinkuri de la acelasi site, adica al tau. Este ok asa pentru SEO ? Imi scapa mie ceva?

   • Călin Biriș

    Salut,
    Până acum nu au fost autori cu mai multe articole. Nu știu să fie considerat SPAM acel link.

  • Emil Calinescu

   Ai cumva o sectiune distincta de guest-posturi? Vreau sa vad si eu ce articole s-au scris. Ma tenteaza si pe mine, bineinteles :)

  • Ungureanu Andrei

   Salut Călin. Am lansat un site de conținut pe marketing online și I’m in. Care sunt pașii de urmat pentru a publica un guest post?

  • […] este un Guest post, respectiv un articol scris de un autor invitat. Textul și părerile îi aparțin în totalitate. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.