[Acesta este un Guest post, respectiv un articol scris de un autor invitat. Dacă dorești să publici și tu un astfel de articol, lasă un mesaj folosind pagina de contact]

Am auzit și văzut câteva răutăți mici și gratuite de Cluj: “că au venit studenții ăștia din toată țara; că nu știu să conducă și încurcă în trafic; că se aglomerează orașul și mai tare; că o să găsim și mai greu locuri de parcare; că au venit cu părinți și rude și este coadă peste tot în supermarketuri și la case” etc..

Cred că imaginea ar fi corect să o privim de mai sus puțin, din exterior, cu un ochi mai obiectiv, să vedem și că:
1. Studenții ăștia și părinții lor ne plătesc nouă chirii mari la apartamentele din Cluj, pe care le inchriem noi și luăm bani pe ele. Fără ei, ne-am uită la ele goale.
2. Studenții ăștia intră în toate covrigăriile, shaormeriile, cafenelele și restaurantele, în toate cluburile din Cluj și pun în mișcare taximetrele, conduse în mare parte de clujeni.
3. Studenții ăștia vin și lucrează din studenție și pun umărul, cum știu și cum pot la vârstă aia frumoasă de 20 de ani, la “construirea” orașului și la bunul mers al business-urilor, mai mari sau mai mici.
4. Studenții ăștia fac parte acum din centrul nostru universitar, cu care ne place să ne mândrim. Un oraș universitar va avea mereu studenți, căci de aceea îi spune oraș universitar: are universități multe unde vin studenți.
5. Studenții ăștia o să fie colegii noștri de mâine, unii foarte agili, capabili și isteți, de care noi, companiile din Cluj și Clujul chiar are nevoie acum. De văzut cât de greu se mai găsesc în ziua de azi oameni (buni) să-i angajezi.
6. Studenții ăștia pot să fie, și unii o să fie, micii întreprinzători sau antreprenorii de mâine.
7. Studenții ăștia contribuie foarte mult la viață și culoarea Clujului.
8. De studenții ăștia s-ar putea să va îndrăgostiți voi sau copiii voștri și să devină familia voastră de mâine.
9. Studenții ăștia vin și cu suflu nou și cu multă energie în ei și la ei.
10. Studenții ăștia contribuie irefutabil la dezvoltarea orașului și la circuitul banilor aici.

Deci, eu zic să îi primim frumos, să îi rugăm și mai frumos să semnalizeze în trafic și să nu parcheze pe două locuri de parcare (într-adevăr e aglomerat Clujul), să îi încurajăm să participe activ la cursuri și seminarii la facultate.

Va trebui să acceptăm că un oraș mare, un centru universitar, un oraș prosper… va fi și aglomerat, iar dacă nu ar fi Clujul așa cum este, am merge noi în alte orașe…


Vlad Groza
Vlad Groza

HR Consultant & Trainer for soft and technical skills În trainingurile sale, Vlad propune o abordare de storyteller, construind pe relații interumane și de grup autentice. Vlad transferă valorile sale personale tocmai pentru că este convins că autenticitatea și modul individual de a fi creează povestea de succes a fiecăruia. Detalii pe vladgroza.ro

  10 replies to "[Guest post] Au venit studenții la Cluj"

  • Adriana Oltean

   …şi noi am fost “studenţii ăştia”…

  • Fost Student

   Vlad, eu inteleg ca ai nevoie de oameni pentru a recruta pe bani putini, da chill the fuck! down! man!
   E un dezastru in Cluj cu studentii astia. Si faptul ca platesc chirii scumpe nu ajuta pe nimeni pe termen lung. In 2-3 ani preturile o sa explodeze, iar noi restul care vrem sa ne facem o locuinta in Cluj, nu avem cum sa ne atingem de nimic ce tine de imobiliar, tocmai din cauza chiriilor scumpe.

   Daca esti student, de ce ai masina? Si eu am fost student, dar nu am avut masina pana ce nu am terminat facultatea.

   • Alexandra

    Sunt de acord cu ce scrie mai sus. Consummerism-ul e de mare valoare pentru societatea clujeana. Cam asta e tot mesajul. Nu-i bai, dar macar faceti ceva cu aglomeratia, sa putem trai omeneste! Nu imi place sa stau in trafic cu orele, si vreau sa se faca ceva, ca imi place aici si nu vreau sa plec. E prea mult de cerut?

    • Andrei

     Va tot plangeti de trafic, insa fara sa realizati ca voi sunteti traficul. Mai coborati din masina si mergeti pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport in comun. E mai sanatos, va enervati/cheltuiti/poluati mai putin si probabil ca pierdeti si mai putin timp.

     • vasile dintre bile

      No suntem traficul, da, in special din autobuz, noi incurcam cel mai mult! Plus noi care nu avem loc pe trotuare de masini!
      E diferenta f mare inter vara si acum.
      Vara mai gaseai locuril libere, circulatie relativ decenta.

      Acu ciuciu. Oare chiar noi, astia nestudenti suntem traficul?
      Sau cei cu gratuitate pe bus, care care parcheaza zilnic pe pasteur, blocand o banda/ trotuarul, fix intre orele de curs.
      A dracului coincidenta!

      Asta e treaba, orice om are 1000-3000E sa ia o masina, i-o ia fiului/fiicei sa aiba masina. Si ne-am umplut orasul.

  • Geta

   Studentii astia minunati, cum am fost si noi, care dau viata si culoare Clujului universitar, sunt bineveniti.
   Cu masinile lor, da, avem o problema.

  • Ana

   Deci mintea clujanului e incredibila. Nu pot sa cred ce citesc in comentarii la postari locale, grupuri de chirii etc. “Daca esti student, de ce ai masina? Si eu am fost student si nu am avut”. Oameni buni, decat sa acceptati ca orășelul vostru iubit e varză la majoritatea capitolelor, incapabil să susţină variațiile in nr de locuitori, voi daţi vina pe studenţii care vin să înveţe? Tu crezi ca mie ca student imi convine ca, pe langa trafic, mai primesc si afirmaţii idioate ca ţie nu îţi convine unde am ales să învăţ pe meritul meu? Da, sigur, e vina studenţilor că au mașini, nu a infrastructurii:)) 4, stai jos!

   • Sala

    Personal nu am probleme conduc zilnic la servici trebuie sa stii pe unde sa o iei . Dar mai este una nu iti place orasu dute in alt oras. Eu ii primesc pe toti dar ca rugaminte daca eu va las in trafic nu claxonez si am rabdare la fel sa faceti si voi ca intorc in intersectie ca mi-am uitat telefonul la lucru . Daca nu suntem buni uni cu altii nu facem nimic nici infrastructura nimic!

   • Andrei

    Ai generalizat si tu despre mintea clujeanului (nu “clujanului”) cum generalizeaza si oamenii atia care au probleme cu studentii.
    Pe de alta parte infrastructura e intr-adevar o problema, fiindca incurajeaza in continuare mersul cu masina. Fie ca sunt ei studenti din alte localitati sau “bastinasi”.
    E bine insa ca vuieste Clujul de frustrari legate de statul in trafic, inseamna ca ne apropiem de punctul de turnura in care tot mai multi vor realiza ca e contraproductiv sa folosesti masina pe post de umbrela.

    • Ana

     Am generalizat pentru ca mentalitatea asta devine o regula generala. Vezi in ce procent apar comentarii de genul la orice postare care invita la controverse pe teme locale. De la expresii ca “eu ii primesc pe toti” (ca doar e orasul meu si trebuie sa devin teritorial) cum scrie mai sus, la perspectiva de om de pestera cum ca studentii sunt strainii care ataca bunastarea bastinasilor (mi-a placut analogia). Daca nu iti intelegi orasul natal si nu incerci sa contribui activ la dezvoltarea lui, macar incearca sa vezi de unde vin problemele, that’s all i’m saying. Si problema iti garantez ca nu e o conspiratie intre studenti prin care s-a stabilit de comun acord sa terorizeze localnicii cu orice pret. Ffs, veniti cu idei de imbunatatire a situatiei si depuneti cereri, agitati-va, luati initiative sau, de ce nu, faceti un referendum local se desfiinteze universitatile. Oricum ar fi, daca nu iti convine situatia, identifica intai problema.

     A, da, si pe langa asta, mai e una la moda: “Daca nu iti convine, pleaca!”. That is the laziest shit i have ever heard. Way to go, Cluj!

Leave a Reply

Your email address will not be published.