Încă n-am terminat povestea mea despre TEDxCluj. Vreau să-ți spun despre ultimele două sesiuni de discursuri, o cerere în casătorie poznașă și ce este de învățat din toate acestea.
Primul discurs din sesiunea a patra au aparținut lui Libal Andras, conferențiar universitar și cercetător în domeniul fizicii care ne-a vorbit despre inovațiile la care putem să ne aștepăm în perioada următoare datorită evoluției științifice moleculare. Explicațiile au fost tehnice și dificil de descifrat fără cunoștințe în domeniu.
Următorul discurs a fost al scriitorului Alexandru Mironov care ne-a prezentat statistici socio-economice la nivel mondial de pe siteul www.worldometers.info. O idee care mi s-a părut haioasă a fost că în acest moment 36 milioane de chinezi iau lecții la pian, ceea ce este ca și cum întreaga populație a Poloniei ar lua lecții de pian în China.
Leadership
Cel mai apreciat discuts care a ridicat sala în picioare n-a fost despre idei ci despre fapte. Domnul Doctor Raed Arafat ne-a prezentat “timeline-ul” dezvoltării sistemului de medicină de urgență SMURD în România care salvează veți chiar în timp ce citești acest articol. Am văzut cât de greu s-a pornit totul de la o inițiativă privată din Târgu Mureș și am aflat că adevărata schimbare de proporții a fost când domnul Arafat a intrat în sistemul de stat. Ne-a povestit cum s-a luptat cu morile de vânt și cum numai cu multă voință și “nebunie” a reușit să urnească lucrurile și să implementeze sistemul la nivel național. Cred că toată sala a simțit că avem în fața noastră un erou național. Acest discurs mi-a transmis sentimentul puternic că fiecare putem să schimbăm în bine România dacă suntem suficient de curajoși.
Domnul Arafat a încheiat prezentarea cu reclama Apple care aduce un omagiu “nebunilor” care au schimbat lumea.
În continuare scena a fost preluată de către Mădălina Mocan, Director de Dezvoltare al Centru Rațiu pentru Dezvoltare. Discursul său ne-a pus pe gânduri privind relația fiecăruia cu statul. Două lucruri importante de reținut:
- Mediul asociativ n-ar trebui sa ia locul statului în calitate de furnizor de servicii sociale.
- Este important ca atunci când ne uităm la contractul social cu statul să avem aceeași reacție pe care o avem când instalăm un soft nou pe PC. Este în regulă să acceptăm termenii și condițiile? Ne cunoaștem drepturile? Ce semnăm defapt?
Curaj
Una dintre cele mai mari frici ale tutuor este să fim nevoiți să o luăm de la capăt. Povestea lui Răzvan Exarhu a fost o lecție despre curajul de a depăși această frică și de a urma drumuri neîncercate. Acesta ne-a prezentat cariera sa de la om de radio la bucătar prin prisma temei evenimentului: learn, unlearn, relearn.
După acest discurs am avut parte de încă o surpriză unică în viața a două persoane dragi mie. Victor Gavronschi, bunul meu prieten și coleg de agenție, a cerut-o în căsătorie pe Mirela, iubita lui cu care este împreună de 8 ani. Momentul a fost înscenat ca un concurs surpriză câștigat de ea, iar Victor a fost cel care i-a oferit premiul și i-a declarat dragostea într-un mod curajos în fața la peste 1.000 de persoane. Mulțumesc organizatorilor pentru că au făcut posibil acest moment special.
Următorul speaker pe scena TEDxCluj a fost “cel mai vândut pictor român” Nicolae Maniu care ne-a spus cum a reușit să învețe, să uite și să reînvețe pictura în ulei și ce lucruri au contribuit la succesul său internațional.
Iar Leadership
În continuare, Cosmin Alexandru, fondator AIESEC România și GfK România, ne-a vorbit despre valorile personale. Dacă în trecut produsele erau făcute să dureze, acum toate au un termen scurt de viață, ceea ce influențează modul în care privim valoarea lor și valorile în general. Acum este normal să ni se spună ceva, să vrem ceva diferit și să primim altceva. Această situație este distructivă pentru valori.
Discursul a fost încheiat cu un scurt video despre cum să pornești o mișcare și despre leadership.
Ultimul discurs i-a aparținut Prințesei Marina Sturdza. Dânsa ne-a vorbit despre puterea fiecăruia de a schimba în bine România. Ce lucruri merită reținute:
- România are o problemă de imagine: nu celebrează resursele proprii, adică pe noi, cei care am fost în sală (sau pe tine care citești acest articol).
- Leadership-ul presupune capacitatea de a transforma o viziune în realitate.
- Leadership-ul nu este despre momentele eureka. Acestea sunt puține.
- Leadership-ul este despre comportamentul zilnic pe care îl avem și despre abilitatea de a-i motiva pe alții să ofere maximul pe care îl pot oferi.
- Adevăratul leadership este despre încredere, iar pentru a menține încrederea trebuie să atingem așteptările pe care le creăm.
- În final este important să reținem că ceea ce facem astăzi va fi România de mâine pe care o merităm.
Mă bucur că am avut ocazia să fiu blogger oficial al TEDxCluj 2014. Sper că ideile împărtășite cu tine în cele 5 articole să te fi ajutat să înveți sau să reînveți ceva util care să te inspire să faci o schimbare de bine în viața personală sau a celor din jurul tău.
Pe data viitoare!