Unul dintre principalele motive pentru care mergem la TEDxCluj este să învățăm lucruri noi, să vedem ce se află în spatele unor idei, dincolo de aparențe, dintr-o altă perspectivă. Acest lucru își propune ediția de anul acesta, să intrăm în “Aventura de a vedea dincolo de orizont, dincolo de aparențe, dincolo de mulțumitor, dincolo de ”așa a fost dintotdeauna”. A vedea mai departe, mai adânc, mai bine, mai mult. A vedea altfel.“. 

În calitate de blogger oficial, vin în sprijinul acestei misiuni. Te ajut să afli ce este dincolo de discursurile TEDxCluj. Îți prezint poveștile, insight-urile sau resursele utile, care te vor ajuta să aprofundezi ideile de la acest eveniment.

Una dintre cele mai bune metode de învățare este să conectezi puncte multiple, din domenii variate, cu ideile pe care le studiezi. Prin acest articol îți ofer un instrument de învățare. Am să conectez informațiile dincolo de aparențe.

Urmărește în continuare acest blog. Va fi actualizat pe tot parcursul zilei, cât și ulterior evenimentului.

—-

In cel naivModeratorul este tip fictiv, un poet anonim, Iv cel naiv. Acesta s-a prezentat pe scenă sub forma unui mim, păstrându-și în continuarea identitatea anonimă (faină idee). Prima oară l-am auzit live (din spatele scenei) la TEDxCluj din 2014.

Cărțile de poezie ale autorului se pot găsi în foaierul Operei maghiare, iar unele sunt semnate. Tot la standul Bookstory poți găsi și o carte de public speaking TED Talks, scrisă de directorul TED, Chris Anderson.

Outerspace

Primul speaker, Pierre-Philippe Mathieu ne-a îndemnat să vedem lucrurile dintr-o altă perspectivă. Să vedem pământul ca acel “pale blue dot”, să realizăm cât suntem de mici, dar ce impact mare avem asupra lumii. 

Dincolo de discursul său, urmărește acest video despre pale blue dot și află detalii despre proiectul Copernicus, sistemul de monitorizare al pământului, recomandat de către speaker. 

În continuare Philippe Lattes, a vorbit despre impactul sateliților asupra economiei locale și internaționale, despre oportunitățile de business care s-au dezvoltat datorită acestora. Un lucru impresionant pe care l-am aflat este numărul mare de sateliți care orbitează în jurul pământului. Vezi acest scurt reportaj despre numărul de sateliți.

De asemenea, a vorbit despre nanosateliți. O oportunitate de afaceri pentru cei interesați să producă astfel de tehnologie. Vezi aici cea mai mare listă de nanosateliți și companiile care i-au creat. 

Următoarea prezentare a fost un TED Talk înregistrat cu Sarah Parcak, cea care a câștigat premiul TED 2016 pentru a realiza GlobalXplorer. Scopul proiectului este să pregătească o armată de exploratori voluntari să găsească și să protejeze patrimoniul ascuns al lumii. Dincolo de discurs, află cum te poți implica în GlobalXplorer.

Esența ultimei prezentări despre explorarea spațială se reduce la acest citat “Don’t tell me the sky’s the limit when there’s footprints on the moon”. Gernot Grömer ne-a prezentat aspecte din pregătirea pentru explorarea planetei Marte. 

Un subiect interesant de studiat mai departe este faptul că în Ungaria se construiesc roboți pentru misiuni spațiale. Citește detalii despre Puli Space Technologies. Tot pe acest subiect, am aflat că Google are un concurs de “întreceri spațiale” numit Google Lunar XPRIZE.

Primul moment de divertisment a fost oferit de către naistul sibian Radu Nechifor. Îi poți afla povestea dincolo de muzică în acest articol. Interpretări ale sale poți să le asculți și pe Youtube

Innovation

Discursul lui Julio César Alemán, primul din secțiunea Innovation, a fost despre construcția de țesuturi umane înafara corpului pentru a învăța despre modul în care acționează bolile și cancerul. Acest lucru va ajuta medicii să meargă fix la țintă atunci când vor să vindece un pacient.

Dincolo de discurs citește despre construcția 3D de celule umane în afara corpului și despre tehnologia ‘person on a chip‘.

Un simbol al IT-ului românesc, Florin Talpeș, fondator și CEO BitDefender, a punctat că motorul principal al inovației este suma talentelor + cultura companiei. Din păcate, tinerele generații sunt blocate în gogoașa emoțională, acel mod de gândire prin prisma părerii critice a celorlalți. Pentru a sparge acest model, în BitDefender se pune accent pe evaluarea rezultatelor (nu a relațiilor), pe mentoring și implicarea în educația copiilor prin promovarea unui model de cultură.

Dincolo de discurs, domnul Talpeș a recomandat cărțile: Forța gândirii pozitive și Regândirea gândirii pozitive. De asemenea, a vorbit despre tehnologia disruptivă care schimbă jocul. În această direcție, îți recomand cartea Strategia oceanului albastru.

Matematicianul Varujan Pambuccian a prezentat o serie de inovații în diferite domenii precum robotică industrială, inteligență artificială, biologie sintetică etc. O idee de aprofundat din discursul său este faptul că roboții ne vor lăsa fără joburi. Conform unui alt discurs TED, acești roboți chiar vor face anumite joburi repetitive în locul oamenilor și acest lucru ne va ajuta să evoluăm. Așadar, piața muncii nu va scădea, ci oamenii se vor orienta spre alte tipuri de joburi. Vezi discursul aici

ex machinaDacă îți plac filmele SF, atunci George Buhnici a vorbit pe limba ta. Speakerul a oferit multe idei despre posibil, dincolo de existent. Dacă dorești să-ți îmbogățești cultura cinematografică, explorează următoarele filme recomandate în discurs: Her, Ex Machina, The Terminator, Ironman + vezi această listă cu 100 de filme cu roboți din toate timpurile.

În finalul panelului de speakeri de la secțiunea Inovație, muzicianul Giorgio Fabbri ne-a inspirat să ne găsim ta-ta-ta-ul personal. Câteva idei de explorat dincolo de discurs:

Journey

A treia secțiune a TEDxCluj a fost deschisă de Adrian Strâmtu print-un număr deosebit de Tap dance. Poți vedea câteva înregistrări cu el pe canalul său oficial.

În primul rând un călător, mai apoi un jurnalist, scriitor sau editorialist, Marius Chivu ne-a încurajat să mergem Beyond călătorind offline, fără aplicații, dar cu conversații, să fim on spot, decât spot on. 

Dincolo de discursul său, poți documenta descoperirea Machu Picchu de către Hiram Bingham, sau să citeși cartea Trei săptămâni în Anzi.

Minuni pe caminoCe poți face în 40 de zile? Veronica Soare a parcurs 910 km în drumul său spre Camino de Santiago. Dincolo de limitele fizice, a depășit limite emoționale. Învățăturile sale sunt spuse în scris pe minuni.ro.

Un film despre El camino de Santiago pe care să-l vezi este The Way.

Următorul speaker, Andreea Roșca, a vorbit despre antreprenori, respectiv Cei care schimbă jocul (cartea sa). Dintre ideile sale, dincolo de discurs, amintesc citatele despre curajul de a schimba lumea prin antreprenoriat: 

  • Steve Jobs “You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future.”
  • Peter Druker “The best way to predict the future is to create it.”

Un glas, nu înseamnă o voce. Aceasta este idea de la care a pornit discursul inspirațional al Melaniei Medeleanu. Ea ne-a încurajat să ne găsim acea cauză care ne inspiră, care ne dă voce. Află mai multe despre proiectele sociale Afterschool Clinceni și MagiCAMP, care arată impactul vocii Melaniei.

După acest discurs puternic, am fost invitați printr-un TED Talk video să ne îmbunătățim sănătatea prin a organiza walking meetings. Data viitoare când vrei să ții o ședință, înceacă să o desfășori în timpul unei plimbări. Steve Jobs făcea frecvent acest lucru și are multiple beneficii.

TEDxCluj Award

Sunt oameni în Cluj care nu sunt zi de zi în lumina reflectoarelor, însă datorită cărora vieți sunt salvate. Neurologul Bogdan Florea este unul dintre aceștia. El a primit premiul TEDxCluj în valoare de 1.000 de euro, oferit de Emerson și Tetapolis.

Află mai multe despre telemedicină în epilepsie și proiectele lui Bogdan Florea pe Epilepsy.ro.

Beyond

Dincolo de cuvinte este muzica, iar dincolo de sunetul muzicii sunt emoțiile. Teodora Enache ne-a destăinuit povestea ei emoționantă, de la jazz la doină, iar apoi la ethno-jazz. 

Ascultă muzica artistei, și cea a Ellei Fitzgerald, artista de jazz recomandată de către Teodora.

Va dispărea scrisul de mână? Când ai scris de mână ultima oară mai mult de 3 pagini? Cristina Dobrescu, caligraf și fondator al Livrez Dragoste, readuce scrisul și romantismul prin scrisori.  

În filmul Her, personajul principal este tot un caligraf și copywriter bun, care ajută relațiile altora, dar nu reușește să facă față relațiilor sale. Îți recomand filmul. De asemenea, dincolo de discurs și film, citește despre posibila dispariție a scrisului de mână.

De la Rusanda Cojocaru am învățat un nou cuvânt: exaptation. Prin procesul de exaptation a apărut prima presă de tipar. Pornind de la această idee, speaker-ul ne-a vorbit despre cum să inovăm prin a face ceea ce ne place, prin a discuta cu alții sau prin a ne comporta ca un copil de 5 ani. 

Înainte de ultimul invitat am învățat o lecție de leadership și cum se formează triburile din acest TED Talk. Alte TED Talk-uri faine despre leadership poți găsi aici

În final, Paul Bourne a încheiat această ediție de TEDxCluj printr-un discurs plin de povești scurte și haioase, concluzionate prin Say something, do something, be something! 

Închei acest articol cu ultimele cuvinte rostite de Iv cel naiv: “Dragule mim, dragă audiență, vă mulțumesc! Eu am mintea plină de gânduri și mă duc să le gândesc.”.

Mult spor la gândit!

TEDxCluj este powered by NN.
NN România contribuie și în acest an la oferirea de experiențe memorabile pentru comunitatea TEDxCluj.
Parteneriat pentru Arte susține colaborările creative.


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online, și al podcastului Antrenamentul de marketing. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.