Conținutul postat pe LinkedIn primește în jur de 9 miliarde de afișări pe săptămână. Șocant este că din cei peste 260 milioane de utilizatori activi lunar de pe LinkedIn, doar 3 milioane postează conținut săptămânal. Acest fapt se vede și în realitate, în reach-ul organic mult prea lăudat al platformei LinkedIn (nu mulți postează, dar mulți consumă).
Dacă decidem să fim de acord atât cu statistica de mai sus cât și cu afirmația că video reprezintă cel mai captivant tip de conținut din mediul online, vei începe să conștientizezi că ai în fața ta o super-oportunitate, mai ales dacă ești în B2B.
De ce să postezi video pe LinkedIn
Magazinele online sau alte business-uri care sunt orientate direct către clienți, pot rămâne pe Facebook și Instagram, dar tu sau afacerea ta? În ipoteza în care ești freelancer, consultant, coach sau antreprenor în diverse industrii, cu 2-3-50 de angajați, iar clienții tăi sunt alte companii, îți recomand să dezvolți o strategie de conținut video specifică pentru LinkedIn.
Reach-ul pe care poți să-l ai aici încă este incredibil și nu se știe cât mai durează, pentru că o dată cu Pandemia, mulți proprietari de afaceri au căutat supraviețuirea în mediul online, singurul loc pertinent de ”promovare” fiind LinkedIn.
LinkedIn este cea mai mare platformă profesională din lume, iar scopul ei este facilitarea unui mediu digital favorabil de creștere a afacerilor. Aici se află potențialii tăi clienți la care poți să ajungi, doar din câteva clickuri.
Un video bun îți poate aduce și câteva mii de vizualizări în doar o săptămâna. Postează conținut video prin care aduci valoare pieței tale și câștigă notorietate. Fii activ, constant și postează orice fel de conținut relevant (nu reclame) iar cu timpul, vei avea rezultate remarcabile în ceea ce privește recunoașterea brandului. Asta se întâmplă pentru că lumea, încă asociază conținutul video cu televiziunea tradițională și conceptul clasic de ”vedetă”.
Da frâu la creativitate, devino creator de conținut și nu numai că vei căpăta un nou set de skilluri absolut indispensabile pentru anii care urmează, dar vei avea și o satisfacție enormă când cei care te urmăresc îți vor mulțumi din suflet pentru valoarea adăugată. Pe lângă prospecți și brand, asta înseamnă să ai un impact.
Cât de importantă este calitatea audio-video
Cât de importantă crezi că este calitatea audio-video a conținutului tău video pe social media, pe o scară de la 1 la 10? Dacă n-ai mai postat video pe social media dar recunoști că te tentează, cu cât ești mai aproape de 10, cu atât mai greu îți va fi să postezi constant, iar din păcate, frecvența reprezintă un factor important în a atinge un nivel de succes.
Telefoanele au schimbat radical industria de content marketing în ultimii 2-3 ani, iar răspunsul la dilema oricărui individ care dorește să creeze conținut video este: ”da, îndeplinești toate condițiile tehnice pentru a produce content de calitate, cu orice telefon de 1500 lei și un apus de soare”.
Adevărul este că deocamdată, publicului de pe social media nu prea-i pasă de calitatea producției. E o mare greșeală să te compari cu alți creatori care fac asta de ani de zile și să nu începi pentru că nu te poți ridică la acel nivel. Toți avem o comoară de tehnologie în buzunarul nostru și este arhisuficientă pentru a face pasul următor.
Informația și livrarea sunt mult mai importante decât calitatea audio video (pe social media). Notează-ți ideile principale pe care vrei să le atingi, iar pentru o livrare bună, îți recomand să exersezi înainte. Cu timpul, o dată ce realizezi adevăratul impact al unei strategii de video marketing se vor întâmpla două lucruri: vei fi mai determinat în această direcție și vei începe să investeși în echipamente mai bune.
Pe YouTube lucrurile stau un pic diferit pentru că acolo se promovează din ce în ce mai mult conținutul de lungă durată, targetul final, fiind televizorul tău. Acesta-i motivul pentru care calitatea audio-video crește tot mai mult… dar LinkedIn va rămâne întotdeauna în buzunarul tău.
Diferența dintre YouTube și LinkedIn video
YouTube este o platformă video și un motor de căutare, iar LinkedIn este o rețea socială și profesională. În afara acestor diferențe evidente, mai sunt câteva care te vor ajuta să înțelegi cum să postezi conținut video pe fiecare platformă:
- Cel mai bine pe YouTube funcționează clipurile lungi pentru motivul amintit mai devreme dar și pentru că o durată mai mare de vizionare înseamnă mai mulți bani din reclame. Pe LinkedIn cele mai performante clipuri au sub 2 minute pentru că platforma promovează engagementul și clipurile care au o durată mare de retenție a publicului;
- Optimizarea unui video pe YouTube pentru a fi găsit și vizionat implică un efort substanțial, în timp ce pe LinkedIn este suficient să îl încarci și poți depăși chiar și mia de vizualizări în câteva zile.
- Chiar dacă traficul vine mai greu, există multe metode de monetizare a conținutului de pe YouTube, în timp ce pe LinkedIn poți câștiga doar notorietate și noi prospecte pentru business-ul tău.
- YouTube îți găzduiește conținutul video, iar acesta poate fi căutat, găsit și accesat chiar și peste ani de zile, în vreme ce pe LinkedIn, clipul tău primeste 95% din vizualizări și engagement în primele 7-10 zile de la postare.
Ambele platforme sunt puternice în scopul în care au fost create. Avantajele și dezavantajele le poți aprecia doar în funcție de situația personală în care te afli tu sau business-ul tău, iar decizia de a crea conținut video se ia în funcție de direcția în care vrei să te îndrepți.
Concluzie
Merită din plin să lucrezi la o strategie de video marketing specifică pentru LinkedIn, deoarece mulți ani de acum încolo conținutul video va rămâne cel mai captivant tip de conținut din mediul online, dar și pentru că piața de B2B nu este exploatată din acest punct de vedere.
[Acesta este un Guest post, respectiv un articol scris de un autor invitat. Textul și părerile îi aparțin în totalitate. Dacă dorești să publici și tu un astfel de articol, lasă un mesaj folosind pagina de contact]