Controversatul și popularul serial Game of thrones este plin de exemple de acțiuni tactice și strategice care influențează soarta regatelor, conducătorilor, familiilor și a tuturor din film. Dacă privești cu atenție dinamica dintre personaje, poți să faci unele analogii cu viața de business de zi cu zi.

În acest articol îți prezint o secvență din episodul 3 din sezonul 7, în care Littlefinger oferă un sfat strategic reginei Nordului, Sansa Stark. Probabil este cel mai bun sfat de strategie pe care l-am auzit vreodată, concentrat în doar 30 de secunde. 

Citez:

Don’t fight in the North or the South. Fight every battle everywhere, always, in your mind. Everyone is your enemy, everyone is your friend. Every possible series of events is happening all at once. Live that way and nothing will surprise you. Everything that happens will be something that you’ve seen before.

Un sfat asemănător poți să citești și în cartea Arta Războiului de Sun Tzu:

If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles. If you know yourself but not the enemy, for every victory gained you will also suffer a defeat. If you know neither the enemy nor yourself, you will succumb in every battle.

Ambele citate transmit ideea că pregătirea este cea mai importantă. Dacă îți cunoști propriile forțe și slăbiciuni, cât și cele ale concurenților, poți planifica cum să acționezi și poți anticipa cum vor reacționa ceilalți jucători la mișcările tale. Nimic nu te va mai surprinde, dacă te vei gândi la toate scenariile posibile.

O ultimă idee pe care aș menționa-o este legată de acest citat “Everyone is your enemy, everyone is your friend”. În decursul carierei am colaborat cu diferiți concurenți, i-am respectat și i-am ajutat, pentru că nu știi niciodată cine îți este cu adevărat aliat sau inamic pe termen lung.

Tu urmărești Game of thrones? Ce alte idei de strategie de business ți-au rămas în minte urmărind serialul?


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.