Am observat atât la Microsoft cât și la Google o strategie similară prin care își pregătesc viitorii clienți să le folosească produsele. Ambele companii investesc în educarea viitorilor clienți, cât aceștia încă sunt pe băncile facultăților. Spre exemplu Microsoft organizează anual Imagine Cup, un concurs dedicat studenților din IT. Aceștia pot câștiga finanțare pentru a implementa proiecte dezvoltate pe soluțiile IT Microsoft. Deși sunt puțini care ajung în finala competiției, peste 1,65 milioane de studenți din peste 190 de țări au participant în ultimii 10 ani la Imagine Cup. Aceștia s-au angajat în companii de IT (dacă nu și-au pornit propriile companii) și ghici ce soluții soft au folosit. Pe lângă faptul că Microsoft a făcut bani din licențe și alte produse sau servicii, cel mai probabil cei mai buni angajați din companie sunt foști participanți Imagine Cup.
Un alt caz similar, Google România a început să investească în traininguri de marketing online pentru studenți, învățându-i pe aceștia să le folosească toate serviciile de business. În mai puțin de 1-2 ani, o parte din acești studenți vor începe să investească banii angajatorilor în produsele și servicile Google.
Tot în educarea studenților investesc și companiile de IT, care țintesc în special să atragă tinere talente să le angajeze. Astfel de proiecte am văzut la Brinel, IQuest, ISDC sau la alte companii din Cluj.
Salut astfel de inițiative și mi-ar plăcea să văd tot mai multe companii care consideră investiția în educație ca pe o strategie pe termen mediu sau lung.
Articol publicat în 24 FUN Cluj