De multe ori mă întreabă colaboratorii, sau unii antreprenori cu care mă bucur să am ocazia să discut, unde este cel mai bine să îşi promoveze business-ul. De cele mai multe ori ei au un răspuns la care s-au gândit însă vor să verifice dacă ce le răspund eu se potriveşte cu ceea ce au deja în plan. De obicei răspunsul nu este cel la care se aşteptau.
Îmi pare rău să văd multe bugete de promovare aruncate pe fereastră, deoarece acestea sunt direcţionate către cele mai populare canale de comunicare şi nu către cele mai eficiente sau cele mai potrivite canale. De asemenea îmi pare rău să observ clienţi care consideră promovarea ca pe o cheltuială şi nu o investiţie. Chiar dacă pentru unele metode de promovare rezultatele vin în timp, se poate face o corelare între valoarea investită şi veniturile obţinute.
Revenind la problema subiectului, dacă ar fi să recomand un mix de promovare pentru o companie, răspunsul standard ar fi: depinde! Cel mai important lucru de luat în considerare în stabilirea mixului de promovare este publicul ţintă căruia i se adresează compania. În acest caz mă întreb: cărei pieţe i se adresează? Celei business sau celei de persoane fizice? Cum se informează consumatorii despre produsele companiei sau produsele similare? Ce medii de comunicare şi informare folosesc cel mai des? Cu cât mai multe informaţii despre cumpărători cu atât voi şti mai bine unde, când şi cum să comunic mai eficient.
Din perspectiva mea cel mai bun mix de promovare este cel care convinge şi care vinde, folosind bugetul de comunicare cât mai eficient în relaţie directă cu rezultatele obţinute. Dar pentru a convinge şi a vinde, în primul rând trebuie să îţi cunoşti mai bine cumpărătorul.
Deci cine este clientul tău (ideal)?
Articol publicat în 24-FUN Cluj