Allan Pease la Cluj

Puține seminarii reușesc să ofere  în egală măsură valoare educațională și divertisment. “How to be a people magnet” a fost un one-man-show plin de umor, statistici, trucuri de limbaj nonverbal, lecții de viață și metafore. Am fost foarte plăcut impresionat de câtă energie și poftă de viață are Allan Pease, chiar daca nu mai este la 20 de ani și a reușit să păcălească moartea trecând peste un cancer.

Pe scrut, evenimentul a avut trei părți:

  1. Prima parte a fost o introducere în limbajul nonverbal
  2. Partea a doua a fost despre diferențele de comunicare dintre sexe
  3. Ultima parte a fost despre obiectivele personale și mai multe detalii despre câteva tehnici de limbaj nonverbal importante în business

Mai jos am detaliat cele mai importante lucruri pe care le-am extras de la fiecare sesiune și care consider că merită împărtășite.

Partea I

Introducere în limbajul nonverbal

Fiecare avem un limbaj nonverbal chiar daca nu realizăm asta. Conștientizarea mesajelor pe care le transmitem nonverbal ne poate salva de situații jenante sau ne poate ajuta să câștigăm vânzări.  În direcția asta, Allan Pease ne-a prezentat diferențele de percepție ale semnului OK de la o cultură la alta, sau ale altor semne comune, care într-o țară pot însemna de bine iar în altă țară pot însemna o insultă (vezi un articol haios pe tema asta).

Speakerul a vorbit și despre ideea de “fake it until you make it”. Creierul nostru nu știe dacă informațiile pe care i le oferim sunt adevărate sau nu, el le procesează oricum. Astfel putem să ne inducem anumite emoții și stări prin a ne modifica poziția corpului sau mimica.

Tot în prima parte a mai vorbit despre cum poziția mâinilor vorbitorului influențează părerea receptorului, despre importanța zâmbetului și despre faptul că în vânzări întâi ne vindem pe noi, doar mai apoi produsul/serviciul pe care îl avem.

Partea a II – a

Diferențele de comunicare dintre sexe

Discursul a fost foarte asemănător cu cel din videoul de mai jos. Dacă urmărești videoul vei putea vedea principalele idei prezentate și la seminar.

Ca o concluzie la această parte:

A. Cum ar trebui să vorbească o femeie cu un bărbat pentru a-l câștiga:

  • să discute “cu tura” (ex: eu spun ceva – tu asculți, apoi tu spui ceva – eu ascult);
  • să ofere câte o singură idee pe tură;
  • să discute scurt și la obiect, în probleme și soluții;

B. Cum ar trebui să vorbească un bărbat cu o femeie pentru a o câștiga:

  • să empatizeze cu emoțiile ei și să exprime asta (prin cuvinte, gesturi, mimică);
  • să asculte și să nu ofere soluții dacă ea nu cere acest lucru în mod expres;

Partea a III – a

Obiectivele personale și tehnici specifice de limbaj nonverbal

Cred că această parte mi-a plăcut cel mai mult. Speakerul a vorbit despre viață, despre credințele personale și modul în care a reușit să treacă peste obstacolele “imposibile” de depășit.

O greșală frecventă pe care o facem este să ne gândim de multe ori la cum vrem să facem ceva, în loc să reflectăm mai bine asupra ce ne dorim defapt. Allan Pease a spus că cel mai important lucru este să credem cu adevărat în obiectivele pe care ni le setăm, să ni le amintim zi de zi, să ne stabilim un termen limită, iar mai apoi soluțiile despre cum să ne atingem obiectivele vor apărea.

O altă chestie interesantă pe care a prezentat-o a fost despre 2 metode cum putem să facem față criticilor fără să jignim:

  1. Dacă critica este adevărată, să o confirmăm celuia care o aduce, iar mai apoi să reafirmăm decizia de a face ceea ce ne dorim cu adevărat.
  2. Dacă critica nu este adevărată, să oferim dreptul persoanei la opinie, iar mai apoi să reafirmăm decizia de a face ceea ce ne dorim cu adevărat.

Din punct de vedere al tehnicilor de limbaj nonverbal speaker-ul a vorbit și despre oglindire (mirroring), spatiu personal și strangerea de mână.

Ultimul exercițiu a fost despre tipologiile personajelor din filmele western. Au fost invitate 5 persoane pe scena, iar publicul trebuia să ghicească ce roluri au aceste persoane ținand cont de îmbrăcăminte și fizionomie. Rolurile din exercițiu erau: personajul bun, personajul rău, șeriful, bancherul și bețivul. Eu am avut norocul să fiu unul din acele 5 persoane de pe scenă, iar publicul m-a ales ca fiind bancherul :). Concluzia a fost că modul în care ne îmbrăcăm și ne îngrijim de trasaturile fizice poate comunica “un rol” perceput în subconștient de către cei din jur.

Seminarul s-a încheiat cu o tombolă, cu o sesiune de întrebări de la public, o sesiune de autografe, networking și cina VIP (la care n-am mai ajuns).

Pe parcursul evenimentului am scris în total șapte pagini de notițe, citate și idei. Evident că nu am putut să le trec pe toate în acest articol,  însă doresc să scriu și alte articole inspirate de seminar.

De asemenea, vreau să felicit organizatorii pentru acest eveniment. Organizarea a fost aproape ireproșabilă iar speakerul a fost un showman. Mulțumesc Marian și Lorand pentru invitația de a fi partener la acest eveniment. Eu mi-am atins 100% toate cele 5 obiective.

Urmărește video-ul de mai jos să vezi care a fost atmosfera de la eveniment.

Mai multe poze de la “How to be a people magnet” poți găsi aici.


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online, și al podcastului Antrenamentul de marketing. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

    5 replies to "Sumarul seminarului “How to be a people magnet” cu Allan Pease"

    • Denis

      Foarte folositor limbajul corpului, te poate ajuta în multe contexte sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.