La început anilor ’90, chiar după revoluție, s-a dat startul în România unui joc cu fără prea multe reguli căruia acum îi spunem business. Un val de români cu spirit antreprenorial au început să facă ceea ce se numește “comerț”, însă puțini au reușit să-și dezvolte de la zero afaceri care sunt și în acest moment lideri de piață în fața multinaționalelor.

Autoarele Monica Dîrțu și Andreea Roșca au documentat în cartea Cei care schimbă jocul poveștile de succes a 7 antreprenori (și a „complicilor” acestora) care prin perseverență, curaj și multă dedicare au scris și schimbat jocul afacerilor din ultimii 30 de ani.

Aceasta este lista antreprenorilor și a afacerilor prezentate în carte:

 • Dragoș Petrescu – City Grill, Caru’ cu Bere;
 • Mihai Marcu – Medlife;
 • Vasile Armenean – Betty Ice;
 • Dragoș și Adrian Pavăl – Dedeman;
 • Adrian Mihai, Felix Pătrășcanu, Neculai Mihai – Fan Courier;
 • Dan Șucu – Mobexpert;
 • Florin și Măriuca Talpeș – Bitdefender.

Când am aflat despre Cei care schimbă jocul, am crezut că este doar o colecție de interviuri relatate în mod jurnalistic, de aceea am fost puțin sceptic dacă îmi va plăcea sau nu. Cu toate acestea, mi-a depășit așteptările, fiecare poveste este documentată dincolo de interviuri și este încadrată în context. Autoarele au reușit să îmi transmită senzația că stau de vorbă direct cu antreprenorii și că pot să ajung să-i cunosc personal. Mi-a mai plăcut că pe lângă perspectivele prezentate de antreprenori, sunt introduse și paragrafe despre cercetări științifice internaționale despre antreprenoriat, citate din alte cărți de business de renume.

Eu am citit cartea în concediu și a fost un companion foarte bun! Uite câteva dintre pasajele memorabile care mi-au plăcut:

Într-o perioadă tulbure a României din anii 1997, Dedeman era aproape să falimenteze. Frații Pavăl au avut noroc cu sistemele informatice care le-au permis să schimbe prețurile peste noapte în toate magazinele din țară.

Poveștile antreprenorilor de cele mai multe ori sunt despre supraviețuire și despre a câștiga un profit pe termen scurt. De prea puține ori poveștile giganților au pornit cu un plan de afaceri bine articulat și urmat cu sfințenie.

Cât de mulți ar avea curajul să vândă casa părintească pentru a cumpăra marfă pe care nu știu 100% că vor reuși să o vândă?

Povestea uneia dintre cele mai de succes companii IT din România nu a pornit dintr-un garaj, ci din apartamentul familiei Talpeș.

Fiind un fan al cărților non-ficțiune, mă bucur că am găsit în sfârșit o carte bună despre exemplele de succes ale unor antreprenori români.

Dacă vrei să citești și tu Cei care schimbă jocul, o poți cumpăra online de pe Carturesti.ro (cu livrare în 24 H) sau de pe Libris.ro.

Aștept să-mi spui într-un comentariu dacă ți-a plăcut și ție.


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online. În cei peste 12 ani de experiență a ajutat peste 100 de companii să fie mai competitive în online și a susținut peste 220 de cursuri, seminarii și prezentări, la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

  1 Response to "Recomandare de carte: Cei care schimbă jocul – Monica Dîrțu & Andreea Roșca"

  • Larisa Zaharie

   Este una dintre cartile pe care le devorezi si care te inspira! Pentru mine, Cei care schimba jocul este una dintre cartile mele dragi. Am vazut ca si ei sunt oameni obisnuiti ca noi, dar care au avut curajul de a pune in functiune ideile care le vin si muncesc pentru a le face sa mearga. Monica Dirtu si Andreea Rosca scriu foarte frumos si este o lectura pe care nu o lasi din mana. Te uiti altfel la aceste companii dupa ce le stii povestile!

Leave a Reply

Your email address will not be published.