Antreprenoriatul ar putea părea o alegere plină de farmec. Şi chiar este astfel în multe feluri. Cu toate acestea, calea independentă poate avea dezavantajele sale. Să lucrezi singur şi să-ţi reprezinţi propriului brand este o responsabilitate majoră, iar dezechilibrele emoţionale ale antreprenorilor la început de drum pot afecta drastic viitorul afacerii.

Majoritatea lucrurilor pe care le auzi când se vorbește despre antreprenoriat prezintă o imagine frumoasă doar cu zile bune, succes și oportunități grozave. Realitatea este că viața nu este întotdeauna frumoasă. Construirea unei afaceri de succes este o adevărată luptă pentru a rămâne motivat şi a face tot ce este necesar pentru a reuși.

Singurătate

Antreprenoriatul este adesea un efort individual. Uneori, acest lucru este ideal pentru cei care nu doresc să răspundă în faţa nimănui sau cărora le place să lucreze în ritmul lor. Cu toate acestea, timpul petrecut pentru a-ți construi marca, orele petrecute cu clienții și documentele, te pot izola de restul lumii.

Dar, deși s-ar putea să te simți singur, nu ești. Există milioane de alți oameni în aceeaşi situaţie. În haosul care este viața ta profesională, trebuie să dai prioritate sănătății și fericirii, altfel pasiunea și motivaţia ta vor slăbi. Aceste conexiuni sunt mai importante decât o listă lungă de clienți.

Refuzuri

Indiferent cât de bun ești în ceea ce faci, la un moment dat, vei avea parte de refuzuri. În acel moment, emoțiile tale te vor împinge să iei decizii pripite care ar putea avea consecințe pe termen lung. Aceste emoţii sunt naturale.

Oferă-ţi un moment de liniște pentru a procesa tot ce s-a întâmplat. După ce o vei face, vei putea analiza dacă şi unde ai greşit și ce poţi schimba data viitoare. Trebuie să ştii clar ce poţi controla și ce nu. Refuzurile mereu apar, dar pot fi evitate în anumite situații. Un mod foarte puternic de a te uita la refuzuri este cum spune mereu David Snyder: “Oamenii îți spun tot ce ai nevoie ca să îi influențezi”.

Anxietate

Anxietatea poate apărea când ne aşteptăm cel mai puţin. Se hrănește cu ceea ce contează cel mai mult pentru noi, așa că va ataca și cariera. Acest lucru se poate întâmpla în orice etapă a afacerii, dar cel mai des apare la început de drum, înainte să ai un venit consistent. Este dificil să opreşti

aceste gânduri și să mergi mai departe cu o atitudine pozitivă, mai ales când vine vorba de venituri. Banii sunt o parte crucială a fiecărei afaceri.

Poți reduce această anxietate stabilind de la început modul de gestionare a banilor, menținând un buget clar fixat din start și fiind flexibil cu veniturile. De asemenea, ar trebui să observi când se întâmplă și să înțelegi mai bine motivul pentru care eşti îngrijorat și să vezi ce poţi face pentru a diminua disconfortul mental.

Invidie

Internetul ne permite să asistăm la succesul altor antreprenori. În acel moment, o parte ascunsă din interiorul nostru poate deveni puțin invidioasă. Vrem acelaşi lucru şi pentru afacerea noastră. Pot lua naştere gânduri negative despre modul în care acei antreprenori au obținut acel succes.

Lupta împotriva invidiei este un fapt real în viaţa fiecărui antreprenor. Fii sincer cu tine însuţi şi nu îi permite să îţi controleze viața. Invidia te duce pe o cale greșită și te distrage de la ceea ce te ajută să obții succes. Fiecare persoană este diferită şi îşi poate conduce afacerea spre succes într- un mod diferit. Nu lăsa invidia să îţi distragă atenția de la planurile şi obiectivele tale. Un alt mod foarte puternic de a combate invidia este de a folosi invidia ca pe un semnal că ai ceva de învățat din situația în care o simți.

Frică

Frica și anxietatea pot părea similare, dar sunt emoții complet diferite. Frica este un răspuns mai scurt, dar mai sever, la un anumit eveniment, în timp ce anxietatea este o emoţie care se menţine pe o durată mai lungă de timp. Fricile sunt multiple, dar cea mai frecventă la antreprenori este teama de eșec.

Dacă nu elimini acea voce interioară care îţi spune că vei da greş, atunci aproape sigur nu vei avea succes. De asemenea, roagă persoanele din familie şi apropiaţii să te susţină, iar dacă nu pot face acest lucru, atunci măcar să nu vină cu negativism şi frică atunci când vine vorba despre afacerea ta.

Epuizare

Epuizarea este frecventă când eşti la început de drum. Ai câteodată impresia că eşti Don Quijote şi te baţi cu morile de vânt. Este ironic având în vedere faptul că cel mai probabil ai urmat calea antreprenorială tocmai pentru a evita acest lucru.

Partea bună este că acum tu eşti şeful, aceasta este afacerea ta și ai puterea de a preveni epuizarea. Mai presus de toate, trebuie să știi când a venit timpul să delegi altei persoane anumite

responsabilităţi. Vezi ce părţi ale activităţii tale îţi plac şi le faci cu uşurinţă şi fericit. Apoi, găseşte o persoană aptă şi de încredere care te poate ajuta cu restul activităţilor necesare afacerii tale.

Stres

Un antreprenor care spune că nu s-a stresat niciodată minte sau nu este un antreprenor cu responsabilități reale. Stresul face parte din fiecare afacere și fiecare antreprenor atestă greutatea responsabilităților sale.

Partea importantă este să recunoști când te simți stresat și să nu îţi suprimi această emoţie. Suprimarea întotdeauna doar amână problema. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să încerci să rezolvi rapid și eficient cauza stresului.

Concluzie

Sunt multe lucruri care creează şi accentuează dezechilibrele emoţionale ale antreprenorilor la început de drum. Câteodată, chiar dacă suntem conştienţi de cauzele dezechilibrelor noastre emoţionale, tot nu reuşim să le controlăm. Dacă totuşi consideri că ți-ar fi de folos să faci față mai ușor tuturor acestor emoţii copleşitoare, poți să apelezi la un business coach.

Reţine: TU îți controlezi acțiunile și nu trebuie să-ți lași emoțiile să ia decizii sau să-ți conducă viața. Dacă vei găsi o modalitate de a face față și de a depăși aceste inconveniente, vei construi o afacere de succes și îţi vei îndeplini obiectivele.

[Acesta este un Guest post, respectiv un articol scris de un autor invitat. Textul și părerile îi aparțin în totalitate. Dacă dorești să publici și tu un astfel de articol, lasă un mesaj folosind pagina de contact]


Helen Bold
Helen Bold

Numele meu este Elena şi sunt content writer sub pseudonimul Helen Bold. Scriitoare de când am învățat să scriu. Liber profesionistă de când m-am născut. Gânditoare din viața anterioară. Blogul meu: ReducTot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.