Sunt foarte multe articole despre fericire cu sfaturi generale care parcă sunt desprinse din melancolia vieții: spune mulțumesc, fii recunoscător, vezi partea plină a paharului, reflectă, relaxează-te, râde mai des etc. Deși toate aceste sfaturi sunt bune, sunt generale și greu de aplicat într-un plan.
Dacă vrei să-ți crești nivelul de fericire într-un mod practic, planificat și măsurabil, atunci citește în continuare cei 5 pași care te vor ajuta să faci acest lucru.
1. Scrie o listă cu activitățile care te fac fericit(ă)
Recomandarea mea este să împarți această listă în 4 domenii: activități fizice, activități sociale, activități mentale, activități spirituale. Dacă te inspiră, vezi lista mea de lucruri care mă fac fericit.
Dacă nu ai o listă mare de pasiuni, poți începe prin a explora noi activități care s-ar putea transforma în pasiuni. Încearcă oricare dintre cele din lista mea sau oricare dintre cele 308 hobby-uri de pe lista aceasta. Cu cât vei testa mai multe, cu atât îți vei da seama ce-ți place mai mult să faci.
2. Stabilește pe care dintre activitățile de pe listă le poți transforma în obiceiuri
Este logic că dacă vei face mai des activitățile care îți aduc fericire îți va crește automat și nivelul de fericire. De aceea, este important să transformi aceste activități în obiceiuri planificate. Identifică din lista realizată la pasul 1 care sunt activitățile pe care le poți transforma în obiceiuri. Încercuiește-le sau notează-le într-o listă nouă.
3. Planifică-ți rutinele care îți aduc fericire
40% dintre activitățile zilnice sunt obiceiuri conform descoperirilor lui Charles Duhigg, autorul cărții „Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri”. În carte sa sunt prezentați pașii care formează un obicei:
- dorința sau pofta de a obține o recompensă;
- semnul care declanșează rutina;
- rutina, ceea ce faci ca obicei;
- recompensa, ceea ce primești în urma realizării rutinei.
Dacă vrei ca o activitate să devină obicei, trebuie să-ți stabilești un semn care să te pună în mișcare pentru a face acea activitate care îți aduce fericire.
Uită-te în agenda ta săptămânală și lunară și notează-ți când poți să faci noi activități. Deschide-ți calendarul de pe smarphone sau laptop și pune o alarmă care se repetă atunci când trebuie să faci activitatea pe care vrei să o planifici. Acesta este cel mai simplu semn pe care îl poți folosi.
Uite câteva activități de pe agenda mea:
- luni, miercuri și vineri merg la sala de forță de la 7 la 8:30;
- de luni până vineri, de la 9:00 la 18:00 fac marketing și management la Loopaa și Online Mastery;
- luni, miercuri și duminică seara citesc;
- joia de la 21:30 joc baschet;
- în weekend îmi dedic timpul prietenilor, familiei, încerc lucruri noi și scriu pe blog.
Recomandare: nu uita să-ți lași loc în agendă și pentru relaxare, somn sau timp neplanificat. Cel puțin respectă regula celor 7 ore de somn zilnic.
4. Elimină sau înlocuiește obiceiurile care te fac nefericit(ă)
Pentru a-ți crește nivelul de fericire este important să identifici și rutinele zilnice, săptămânale sau lunare care te fac nefericit(ă).
a) Scrie chiar acum o listă cu acestea.
b) Analizează care sunt semnele care declanșează rutinele și care sunt recompensele pe care le primești. Spre exemplu, dacă vrei să renunți la cafeaua de dimineață, semnul s-ar putea să fie invitația colegilor, iar recompensa să fie starea de alertă pe care o primești după cafea.
c) Fă-ți un plan de care să te ții cu privire la cum poți să distrugi semnele declanșatoare și să oprești recompensele sau să le obții din altă parte. În exemplul meu, asta ar însemna să refuzi invitația colegilor și să dormi mai mult sau să faci mișcare dimineața.
5. Măsoară și îmbunătățește
Un simplu mod de a măsura este să te gândești din când în când dacă rutinele noi te fac în continuare fericit(ă). S-ar putea ca după un timp, prea multă rutină să strice toată plăcerea unei activități. De aceea este important să-ți reevaluezi obiceiurile din când în când și să încerci lucruri noi.
Aceștia sunt cei 5 pași importanți pentru a-ți crește nivelul de fericire:
- Scrie lista de activități care îți aduc fericire.
- Stabilește ce activități poți transforma în obiceiuri.
- Planifică-ți rutinele în calendar.
- Elimină sau înlocuiește obiceiurile care te fac nefericit(ă).
- Măsoară și îmbunătățește.
Dedică-ți timp pentru a face cei 5 pași o dată la șase luni. Până la urmă, scopul vieții este să fim fericiți. Merită să-i acordăm fericirii atenția cuvenită, cel puțin din când în când!
Plan & be happy. :)
Mult spor!