Se vorbește mult despre echilibru în viață, despre a-ți împarte timpul în mod corect între afacere, muncă, familie, sport, pasiuni. Din păcate, antreprenoriatul și munca „fură” mult din timpul zilnic pentru toate celelalte arii. Mereu apar munți și văi privind sacrificiile pe care le cer antreprenoriatul sau munca, dar până când? Îți aduc toate aceste sacrificii fericirea?

În ultimii ani a început să mă preocupe mai mult subiectul fericirii, iar astfel am descoperit o serie de cărți, discursuri sau filme care m-au ajutat să văd munca și antreprenoriatul dintr-o altă perspectivă.

Avantajul fericirii – Shawn Achor

Autorul a fost asistent profesor la Harvard, postură din care a început să studieze despre tema fericirii. În cartea sa, bestseller internațional, Achor prezintă prin multiple studii și cercetări faptul că succesul profesional nu este un predictor al fericirii. De asemenea, punctează faptul că o persoană fericită, are șanse mai mari să obțină succesul căutat. Deci fericirea primează. Dacă vrei să aprofundezi subiectul, îți recomand cartea. De asemenea, urmărește și acest discurs de la TED:

Company of One. De ce vor revolutiona piața afacerile mici – Paul Jarvis

În mod standard, cu toții ne gândim că scopul cel mai important al companiilor este să crească în mod continuu. Acest lucru pune o presiune pe antreprenor și echipă, iar de multe ori duce chiar la eșecul afacerii. Paul Jarvis prezintă o altă perspectivă. În cartea sa Company of one este vorba despre cum să construiești companii minimaliste, care rezistă în timp. De asemenea, scopul acestor afaceri este să se adapteze vieții antreprenorului și echipei, nu viceversa.

Această carte este pentru tine dacă vrei să faci pasul spre freelancing, să pornești un startup sau dacă consideri că munca, afacerile și viața personală trebuie să se împace bine.

Cel mai lung studiu despre fericire

Tot la universitatea din Harvard a fost realizat cel mai lung studiu despre fericire, care a urmărit viața și nivelul fericirii a 724 de bărbați, din diferite medii și niveluri sociale, pe parcursul a mai mult de 75 de ani.

Principala descoperire a fost că persoanele care au relații sociale puternice și pozitive cu familiea, prietenii și comunitaea, sunt mai fericite, mai sănătoase și trăiesc mai mult, decât persoanele mai puțin conectate. Dacă munca și afacerile îți pun în pericol relațiile cu cei apropiați, recomandarea mea este să-ți reevaluezi prioritățile.

Top 5 regrete pe patul de moarte

Bronnie Ware, o asistentă care a îngrijit oameni pe patul de moarte pentru mai mulți ani, a scris o carte despre cele mai mari 5 regrete a acestor persoane. Acestea sunt:

 1. Aș fi vrut să trăiesc o viață conform ceea ce mi-am dorit, nu așa cum au dorit alții au așteptat de la mine.
 2. Aș fi vrut să nu lucrez așa din greu.
 3. Aș fi vrut să am curajul să-mi exprim sentimentele.
 4. Aș fi vrut să păstrez legătura cu prietenii.
 5. Aș fi vrut să-mi dau voie să fiu mai fericit(ă).

Acestea este un alt manifesto care ne aduce aminte că viața este despre relații și acele lucruri care ne fac fericiți.

E o capcană să muncim în gol, în loc să trăim din plin.

Călin biriș

Arta de a-ti crea amintiri – Meik Wiking

Mail Wiking, CEO al Institului de cercetare al fericirii, a scris două cărți care au devenit bestseller internațional: Arta de a-ți crea amintiri și Hygge – rețeta daneză a fericirii. El recomandă pentru o viață fericită să ai activitate, viață socială împlinită și un scop în viață.

Afacerile și munca oferă de multe ori acel scop în viață și acea activitate care ne împlinește. Capcana este ca acestea să ne decupleze de alte bucurii ale vieții, în special conexiunea cu familia, prietenii și comunitatea.

Meik Wiking a scris despre momentele și aspectele de care își amintesc oamenii cel mai bine. Acestea sunt din următoarele categorii:

 1. timp petrecut cu cei dragi;
 2. experiențe noi / unice / inedite;
 3. momente cu semnificație sau momente importante;
 4. experiențe în care lumea a depus efort;
 5. experiențe care au implicat simțurile într-un mod unic sau inedi: miros, gust, vizual, auz, tactil;
 6. momentele de realizare a unui obiectiv.

Gândește-te cum poți zilnic sau săptămânal să creezi noi amintiri frumoase, de lungă durată, din cele 6 categorii. Acesta este genul de obiectiv care ar trebui să ne preocupe mai des.

Gând de final despre fericire, muncă și afaceri

Eu cred că afacerile și munca contribuie la o viață fericită, oferindu-ne un scop și recunoaștere, însă, de multe ori, acestea sunt și responsabilele principale pentru nefericire. Nu lăsa așteptările altora să fie priorități peste fericirea ta. Dacă ne construim o carieră sau un business în jurul vieții, nu o viață în jurul lor, cred că vom fi mai fericiți. Este doar o chesiune de perspectivă și priorități.

O ultimă recomandare, dacă vrei să descoperi de ce oamenii din anumite popoare sunt mai fericiți decât alții (chiar dacă nu sunt cei mai înstăriți), îți recomand să urmărești și documentarul Happy.


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

  1 Response to "Fericire, muncă și afaceri"

Leave a Reply

Your email address will not be published.