cum sa fii mai performant

Toți oamenii de afaceri își doresc de la ei și de la angajați să fie mai performanți la muncă și în business. Din păcate, majoritatea greșesc fundamental cu privire la modul în care abordează performanța. În continuare, cadou de ziua mea, am să-ți spun unde greșești și ce să faci diferit.

Greșelile în abordarea performanței

Prima greșeală pe care o faci atunci când dorești să îmbunătățești performanța profesională este că te concentrezi doar asupra modului în care îți investești timpul și energia.

Într-un articol foarte bun de la Harvard Business Review este prezentat faptul că pentru a crește performanța este important să îți îndrepți atenția și asupra modului în care te reîncarci de energie, nu doar cum o consumi. O a doua greșeală pe care o faci este că pentru a crește performanța te concentrezi doar asupra gândirii, respectiv a minții. Din studii realizate pe sportivi reiese că pentru a fii performant este necesar să fii echilibrat fizic, emoțional, mintal și spiritual. Pe baza acestei afirmații, autorii articolului din HBV au dezvoltat piramida performanței.Piramida performanței Chiar dacă poți performa și fără o viață echilibrată, potențialul maxim îl vei putea atinge doar atunci când vei obține un ritual bun de reîncărcare și consum de energie pe toate nivelurile piramidei. Nivelul fizic
La baza performanței este nivelul fizic. Fără o condiție fizică bună toate nivelurile superioare vor avea de suferit. Problemele de sănătate ne influențează stările emoționale și puterea de concentrare. Din păcate, de multe ori sănătatea este prima lovită când se face exces de muncă.

Câteva obiceiuri sănătoase pentru un nivel fizic echilibrat

1. Fă sport săptămânal

Recomand cel puțin de două/trei ori pe săptămână. Eu merg la sala de fitness, joc baschet sau practic dansuri. Alte persoane pe care le cunosc aleargă, merg la înot sau fac Aikido.

2. Mănâncă echilibrat
O persoană sedentară, care stă 8 ore în față la un PC, circula doar cu mașina și nu face mișcare, nu are cum să consume tot aportul de calorii pe care îl consumau bunicii noștri într-o zi de muncă pe câmp. Nu mai este necesar să servești carne la toate mesele. Eu, mănânc o singură dată carne în decursul unei zile. De asemenea, fac tot posibilul să respect cele 3 mese principale ale zilei și două gustări mici între acestea.

3. Bea multă apă
70% din masa corpului nostru este apă. Este recomandat să consumi 1-2 litri de apă pe zi. Pentru a face acest lucru, îți recomand să ai mereu o sticla de apa 0,5 l pe birou. Te va ajuta să-ți formezi un obicei din a bea apă mai des.

4. Fă-ți un program de somn regulat
Un număr regulat de ore de somn ne obișnuiește corpul să se regenereze și să se odihnească. Încearcă să te culci și să te trezești la aceleași ore. Este recomandat să dormi între 6 și 8 ore pe noapte.

Nivelul emoțional
Imaginează-ți că ai probleme în relația cu persoanele apropiate (familie, soț/soție, prieteni etc.). La ce te vei gândi toată ziua? Cât de bine te vei putea concentra asupra muncii când vei știi că atunci când te întorci acasă dai de “război”. Frica, furia, neliniștea, sunt emoții care ne activează creierul limbic (primitiv), care este mult mai puternic decât cortexul, partea rațională a creierului. Așadar, performanța emoțională trebuie să fie prioritară celei mentale. Pentru o sănătate emoțională bună, recomand să ții aproape de prieteni și familie. Pune-i pe primul loc și stabilește-ți în calendar cel puțin o zi pe săptămână în care să te vezi cu ei. Acordă-le timpul tău, oferă-le iubire și o vei primi înapoi. Orice dispute ai avea, discută-le și rezolvă-le. Dacă nu le poți rezolva, renunță și mergi mai departe. Nu ține emoții negative în cămara casei tale pentru că nu folosesc nimănui.

Nivelul mental
Performanța mentală se bazează pe concentrare. În perioada aceasta avem mai multe distrageri ca niciodată. Putem să ne pierdem foarte ușor atenția, respectiv eficiența și performanța. În articolul din HBR se recomandă meditația. Este ceva ce eu încă n-am încercat, dar alții folosesc cu succes. Alte tehnici de îmbunătățirea concentrării ar fi: pauze de plimbare pe jos de 10 minute, gândirea optimistă și exercițiile de vizualizare.

Nivelul spiritual
Prin spiritual, a se înțelege conectarea la valorile tale cele mai importante și a face ceea ce simți că îți atinge scopul pentru care te afli pe acest pământ. Unii se dedică familiei, alții lui Dumnezeu, alții fac voluntariat și se dedică unor cauze în care cred. Fiecare își exprimă sensul spiritual în felul propriu. Este important ca tot ceea ce faci să fie în conexiune cu lucrurile în care crezi și să respecte valorile tale principale. Eu, spre exemplu, fac voluntariat de 10 ani și țin traininguri. Acest lucru mă împlinește la nivel spiritual. În final, îți recomand să citești articolul HBR. Eu doar l-am sumarizat și am adus completările proprii. Nu uita că performanța se dobândește prin echilibru la toate nivelurile și implică atât consum de energie cât și reîncărcarea bateriilor. Tu ce faci la fiecare din cele 4 niveluri ale piramidei performanței pentru a avea echilibru?


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

    3 replies to "Cum să fii mai performant la muncă și în business"

Leave a Reply

Your email address will not be published.