Am făcut patru sejururi în Thassos, frumoasa insulă grecească, și cred că merită să știi și tu locurile faine descoperite și de ce merită să mergi și tu în Thassos. După ce am vizitat și alte locuri grecești (Creta, Lefkada, Atena, Halkidiki), pot spune că un sejur în Thassos reprezintă o foarte bună (și accesibilă) introducere în cultura grecească, pentru cei care n-au ajuns niciodată în țara elenă.

În acest articol îți prezint locurile faine pe care le-am frecventat în cele 4 sejururi, cât și sfaturi și recomandări utile, care mi-ar fi plăcut să le știu și eu dinainte. La final, îți lasă o hartă de Google Maps cu toate punctele prezentate în articol.

Drumul până în Thassos

Deși sunt mai multe rute, cea mai accesibilă mi se pare cea cu intrare în Bulgaria pe la Ruse. Apoi traversezi țara pe la Stara Zagora și Haskovo, iar în Grecia să iei feribotul pe la Keramoti. Ruta cu intrarea în Bulgaria pe la Vidim și traversat țara spre Sofia, trece printr-o zonă muntoasă cu mai multe serpentine, ceea ce pe mine nu m-a încântat, când am mers pe acolo.

Ponturi pentru drum:

 • Folosește Waze pentru navigare și ai grijă la camerele fixe. Sunt câteva locuri în care poți prinde viteză și să te surprindă cu viteză peste limita legală.
 • Dacă traversezi Bulgaria pe timpul zilei, vei prinde mai multe echipaje de poliție. Pe timpul nopții sunt mai puține echipaje și mai puține mașini pe traseu.
 • În câteva localități sunt limitatoare de viteză peste care poți „zbura” dacă nu ai grijă.
 • La intrare în Bulgaria să oprești la chioșcurile de după graniță sau la prima benzinărie pentru a cumpăta vinietă. Este obligatorie. Am văzut că este opțiune să cumperi și online.
 • În Grecia au doar taxă de autostradă. După ce intri pe autostradă, la un moment dat ajungi la un punct de colectare unde plătești 1.9 eur pentru mașină mică.
 • Alte costuri: taxa de trecere peste dunăre este 15 lei sau 2 eur, taxa de feribot (Keramoti-Thassos) este 19 eur de mașină mică + 5 eur de persoană. Prețurile la combustibili în funcție de țări poți să le găsești aici.

Top plaje în Thassos

Sunt peste 50 de plaje în total pe insulă, iar cele de mai jos sunt cele pe care le-am frecventat eu și care mi-au plăcut, în ordinea preferințelor. Topul l-am făcut în funcție de cât de fin e nisipul, cum este intrarea în apa, priveliște, facilități, accesibilitate.

Paradise Beach – Thassos

(link Google Maps)

Aceasta este plaja mea preferată pentru că este la poalele unei păduri de brazi, are nisip fin, intrarea în apă este treptată, în fața plajei se vede o altă mini insulă care oferă un aspect aparte plajei, există și un bar-restaurant pe plajă cu toalete și dușuri.

Un mic minus este că uneori bate vântul puțin mai tare pe această plajă, dar am un pont.

Prețul pentru 2 șezlonguri și o umbrelă este 10 eur. Prețul per șezlong e 4 eur.

Ponturi pentru Paradise Beach:

 • Pentru a ajunge la plajă, trebuie să cobori din șoseaua principală pe un drum auto cu înclinație puțin mai mare. Dacă n-a plouat înainte, acel drum este perfect practicabil și se poate parca lângă restaurantul de pe plajă. Am văzut că sunt șoferi care lasă mașinile sus la șosea și coboară drumul pe jos până la plajă. Nu are sens să faci asta, decât dacă vrei să faci extra mișcare sau mașina nu poate urca panta drumului la întoarcere.
 • În dreapta plajei este un loc care are umbră naturală de la stâncă cât și o zonă de plajă fără șezlonguri. Acolo bate vântul mai puțin, apa este mai lină și mai caldă. Tot de acolo poți face poze faine cu toată plaja.

Golden Beach – Thassos

(link Google Maps)

Spre deosebire de Paradise Beach, care este mai retrasă față de sate și are un singur restaurant, Golden Beach este practic plaja satului omonim. Aceasta are taverne și magazine dea lungul ei. Nisipul plajei este fin, intrarea în apă este treptată, apa este lină și plaja are multe șezlonguri din care să algei. Pot spune că este opțiunea ideală pentru familiile cu copii mici.

În schimb, dacă nu-ți plac plajele „mai comerciale”, atunci aceasta nu este pentru tine.

Ponturi pentru Golden Beach:

 • În sat găsești mini marketuri pentru diferite cumpărături și alimente.
 • Poți prinde loc de parcare lângă plajă, dacă cobori pe lângă portul vechi Skala Potamis.

Aliki Beach – Thassos

(link Google Maps)

Aceasta este o plajă frumoasă, pitorească, împrejmuită de stânci. Adesea, în acest golf opresc vaporașe cu turiști sau bărci cu vele. Plaja este puțin mai îngustă, iar în plin sezon s-ar putea să nu prinzi șezlong sau loc de plajă, dacă nu ajungi la timp. Pe plajă se găsește o tavernă tradițională, dar și un bar.

Îmi place Aliki Beach în special pentru priveliștea frumoasă a golfului. În schimb, nisipul are și pietricele, iar la intrarea în apă sunt bolovani. Îți recomand să ai papuci de apă pentru cea mai bună experiență.

Ponturi pentru Aliki Beach

 • Dacă ajungi dimineața până în ora 10, ai șanse mari să prinzi șenzlong sau loc de plajă.
 • Multă lume își lasă mașinile la stradă, însă barul de pe plajă oferă locuri de parcare gratuite pentru clienți. Chiar dacă este semn de pietonală pentru drumul care coboară la bar, poți merge cu mașina pe acolo și să încerci să parchezi la barul de lângă plajă.
 • Recomand midiile în sos de vin la taverna de lângă plajă. Am mâncat în primul sejur când am venit în Thassos și mi-am amintit acum de ele. Au fost delicioase.
 • Dacă vrei să faci snorkeling, vei putea vedea mai mulți pești în zona din dreapta plajei unde e mai stâncos.

Marble Beach – Thassos

(link Google Maps)

Marble Beach și Giola sunt două simboluri unice ale insulei, pe care nu trebuie să le ratezi. Această plajă, de la poalele unei cariere de marmură, este deosebită pentru nisipul format din pietricele de marmură și datorită culori intense, de un albastru deschis puternic, pe care o are apa. Peisajul este instagramabil 100%.

Cu toate acestea, plaja aceasta nu este în top 3 pentru mine deoarece:

 • Drumul cu mașina până la plajă este anevoios, plin de gropi și strâmt pe alocuri.
 • Apa devine adâncă în primii doi metri după ce intri.
 • Prețurile la barul de pe plajă și pentru șezlonguri sunt mai mari care în alte părți, ținând cont că nu ai alte opțiuni, o dată de ajungi acolo.
 • Plaja este mică, iar nisipul e pietros. Eu prefer nisipul fin.

Chiar și cu punctele minus de mai sus, dacă vrei o experiență memorabilă, trebuie neaparat să vizitezi Marble Beach, dacă tot ajungi în Thassos.

Ponturi:

 • în plin sezon (iulie – august), să ajungi la plajă până în ora 10, dacă vrei să te asiguri că prinzi loc.
 • Pregătește-te de drum prost până la plajă, cu condus prudent și încet.
 • În zonă este și o a două plajă similară (Porto Vathy), tot la poalele carierei de marmură, care este ceva mai lată, cu mai multe șezlonguri. Mie îmi place mai mult aceasta.

Plaja Psili Amos – Thassos

(link Google Maps)

Sursa foto: https://www.greeka.com/eastern-aegean/thassos/beaches/psili-ammos/

Dacă te cazezi în zona de sud (Limenaria / Potos), plaja Psili Amos este cea mai bună opțiune unde să te relaxezi, după opinia mea. Aici peisajul este pitoresc, plaja fiind înconjurată de stânci, nisipul e fin, apa e cu intrare destul de lină, nu chiar așa lină ca la Golden Beach, dar nici abruptă ca la Marble Beach.

Pe plajă ai opțiune de șezlonguri cu umbrelă, cu singura condiție să faci comandă de la barul de pe plajă. Cocktailurile sunt la 5 eur. Ai opțiune să comanzi și mâncare, apă, bere etc.

Dacă dorești, este și zonă de plajă neamenajată sau poți să faci plajă inclusiv pe stânci.

Alte plaje din Thassos care merită menționate

 • Pachis beach – o plajă cu bar, muzică și șezlonguri, în zona nordică a insulei, unde merită o zi de plajă.
 • Plaja Arsanas – o plajă mai greu accesibilă, dar care are o priveliște memorabilă, fiind mărginită de o stâncă mare și având bolovani mari în apă. Un loc fain de făcut poze.
 • Plaja din Limenas – dacă te cazezi în Limenas, orașul principal al insulei, este o opțiune bună să faci baie la apus pe plaja Limenas.
 • Plaja Makryammos – din păcate nu am ajuns încă pe această plajă, dar este foarte lăudată. Dacă ajungi pe acolo, lasă un comentariu cum ți se pare plaja.

Locuri de vizitat în Thassos

Dacă vrei să faci pauză de la plajă sau dacă prinzi vreme noroasă, o recomandare bună este vizitezi celelalte locuri frumoase de pe insulă: satele pitorești, siturile arheologice, bisericile, muzeele etc. Mai jos sunt locurile vizitate de mine pe care ți le recomand:

Giola

(link Google Maps)

Un loc unic pe insulă este cel al piscinei naturale, create de mare, numită Giola. Acesta e un loc bun de sărit de pe stâncă în apă și făcut poze. Poza suprinsă în articol este după o ploaie, de aceea și apa e mai murdară. Altfel, ar fi fost mult mai curată.

Când am vizitat-o prima oară în 2013, până la piscină era doar un traseu anevoios printr-o livadă de măslini. Acum lucrurile stau altfel. Este un drum parțial amenajat și betonat, este o tavernă în zonă, iar accesul e mult mai facil.

Ponturi:

 • Dacă ai de gând să faci baie în Giola, îți recomand să ai pantofi de baie (din aceia cu talpă cauciucată), în cazul în care nimerești un arici de mare sau vrei să eviți să te tai în vreo bucată de stâncă.
 • Poți să cobori cu mașina o porțiune din drum (cea betonată) pentru că găsești ceva mai jos locuri de parcare. În felul acesta scurtezi coborârea și urcarea, care și așa nu este foarte ușoară.

Satul Panagia

(link Google Maps)

În drumul dinspre Golden Beach către Limenas, se află satul Panagia. Are străzile înguste și pare ticsit de turiști în sezon. Îți recomand să faci o oprire, chiar dacă găsești greu loc de parcare, pentru că ai ce vedea și degusta.

În primul rând, îți recomand să faci prima oprire la muzeul uleiului de măsline Sotirelis. Acolo poți afla istoria fabricii care datează de mai bine de 100 de ani și de unde vei putea și cumpăra produse de calitate, pe care acum le găsești și pe websiteul lor.

Pont: dacă ai noroc, poate prinzi și loc de parcare în curtea muzeului.

De asemenea, este frumos să urci din centrul satului către biserica pe care să o vizitezi, iar lângă aceasta să faci o oprire la zona celor 3 izvoare ale iubirii. De acolo, poți să cobori printre case, pe un drum îngust, care merge deasupra canalului alimentat de apa izvoarelor.

Ca și taverne, le recomand pe cele 2 din centru (Elena și Drosia), unde am mâncat musaka bună și cotlet de miel.

Pont: uită-te după semnele de parcare interzisă și parchează doar în locuri permise, pentru că altfel s-ar putea să te trezești cu numerele ridicate de la mașină, așa cum am pățit eu.

Satul Theologos

(link Google Maps)

În inima insulei Thassos se află satul Theologos. Îți recomand să lași mașina la intrare în sat și să-l parcurgi la pas. Din păcate, nu vei găsi locuri de parcare în sat, având străduțe înguste.

Pe strada principală găsești taverne, cafenele, tarabe și magazine cu produse tradiționale, dar și două mici ateliere de încălțăminte din piele. Dacă vrei să-ți cumperi sandale frumoase, îți recomand să faci o vizită atelierelor.

Ponturi:

 • dacă vrei show și muzică tradițională LIVE, plus mâncare grecească delicioasă, trebuie să oprești pe la taverna Iatrou sau Augusto Fantastico.
 • dacă vrei să faci drumeții, din Theologos pornesc cel puțin 2 trasee. Vezi aici toate rutele de drumeții din Thassos.

Acropola și amfiteatrul antic din Limenas

Dacă dorești să ajungi într-un punct de belvedere asupra orașului Limenas, îți recomand o mică drumeție până la acropola și la amfiteatrul antic. Pentru a ajunge la acestea, sunt două trasee parțial amenajate, cu trepte vechi și stâlpi de iluminat nefuncționali.

Traseul 1 este cel recomandat de Google Maps (punctat cu albastru), unde mergi pe un drum cu o urcare ușoară și ajungi la amfiteatru. De acolo, poți continua urcarea pe drumul mov, ghidându-te după cărarea cu stâlpii de iluminat nefuncționali.

Limenas văzut din acropolă

Traseul 2 este cel marcat cu roșu. De la baza portului urci pe un drum printre case și ajungi la un traseu de trepte. La un moment dat, treptele se termină și se bifurcă cărarea pe lângă un gard pentru a ajunge la amfiteatru sau să continui urcarea, ghidându-te după stâlpii de iluminat nefuncționali, pentru a ajunge în vârf la acropolă.

Amfiteatrul este temporar închis pentru renovare, dar drumul până acolo este frumos. Dacă mergi pe traseul recomandat de Google Maps (fie la urcare sau coborâre), vei găsi și o mică capelă pe un vârf de stâncă.

Acropola este deschisă, dar prost întreținută/neamenajată. După ce intri la turn, poți face poze de deasupra orașului Limenas, cât și la marea sau muntele dinspre Marble beach. Urcarea la acropolă este ușor mai dificilă și nu o recomand cu copii mici sau persoanelor cu greutate în mișcare.

Așa arată privelișta spre mare de la acropolă.

Pe harta din Limenas poți observa că sunt și alte diferite situri arheologice pe care le poți vizita la pas.

Alte locuri menționate, dar unde nu am ajuns încă, dar s-ar putea să te intereseze:

Mai sunt și alte situri arheologice, către care sunt indicații rutiere, dar drumul e practicabil doar cu ATV-ul sau pe jos în drumeție.

Locuri de mâncat în Thassos

Foarte greu dai greș cu mâncarea de la tavernele din Thassos, dar, cu toate acestea, îți prezint câteva locuri care mi-au plăcut în mod deosebit pentru mâncarea și servirea de acolo.

 • În Limenas găsești pizzeria Fabrica unde poți mânca un Saltimboca tradițional foarte bun și evident, pizza foarte bună.
 • În Theologs să oprești pe la Augustos sau Iatrou, cum am spus mai sus, pentru a mânca mici tradiționali grecești, mielul la proțap, musaka, gyros sau alte specialități.
 • În Potos recomand salată grecească și supa de pește de la taverna Irene.
 • În Limenaria trebuie să mănânci cel puțin o porție de creveți gril cu usturoi extra la taverna Limani, situată în port.

Cu siguranță sunt mai multe locuri remarcabile unde să mănânci. Dacă descoperi altele, lasă un comentariu cu ce ți-a plăcut. Am să mai vizitez Thassos și am să țin cont de recomandări.

Alte ponturi de care să ții cont

Poze în jurul insulei

Toată coasta insulei Thassos este plină de locuri faine, special amenajate, unde să oprești pentru a face poze. Îți recomand să-ți rezervi chiar și jumătate de zi pentru poze și turul insulei. Fără oprire, toată insula o parcurgi în aproximativ 2 ore.

Cazare

Dacă vrei să fii aproape de Golden Beach sau Paradise Beach, cazează-te în Limenas. Dacă vrei o experiență mai tradițională, să fii aproape de Psilli Amos, Aliki, Giola și Theologos, cazează-te în Potos sau Limenaria.

Pescărușii și feribotul

Pe feribot îți recomand să urci pe punte și să hrănești pescărușii, dacă nu ți-e frică de ei. Să ai la tine grisine sau pufuleți.

La întoarcere spre România, dacă ești șofer, recomand să profiți de timpul pe feribot să te întinzi puțin, să-ți odihnești picioarele, înainte de drumul lung.

Dacă vrei să ajungi mai repede în Thassos, ia feribotul din Keramoti. În schimb, dacă vrei să vizitezi un port-cetate, ia feribotul din Kavala și rezervăți puțin timp să te plimbi prin oraș.

Activități pe apă

Eu n-am făcut activități pe apă, dar e bine de știut că în Thassos poți face:

 • excursii pe vaporașe turistice care opresc pe la principalele plaje pentru pauze de înot;
 • scufundări / scuba diving;
 • snorkeling;
 • închiriere de bărci cu motor;
 • parasailing.

Aici este harta cu toate locurile recomandate în articol:

Îți recomand să urmărești și acest video în care poți să surprinzi și mai bine cum arată plajele văzute de sus, cât și câteva extra recomandări de locuri pe unde eu nu am ajuns încă:

Pentru noutăți și informații în timp real despre Thassos, îți recomand să intri în grupul de Facebook Formul Thassos. De asemenea, pe forum mai găsești și alte informații utile.

Pe final, îți mulțumesc pentru că ai citit până aici și îți doresc vacanță plăcută, dacă vei merge în Thassos. Te invit să lași un comentariu dacă ți-a fost util articolul, dacă ai fost în zonele și localurile recomandate, dacă ți-a plăcut și dacă ai alte recomandări despre Thassos.

(P) Nu uita să-ți faci cumpărăturile înainte să pleci în vacanță. Vezi oferta Decathlon de articole și produse pentru plajă.


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

  7 replies to "Thassos – plaje, locuri de vizitat și locuri de mâncat + ponturi"

  • Stefania

   Buna! Bune sfaturi! As putea adauga ca poti manca fooarte bine in Potos si la Taverna Laskarina. E foarte buna mâncarea!

  • Eliza

   Multumesc pentru articol, foarte utile informatiile. Am citit unele recenzii care mentionau ca viespiile ar fi o problema in Thassos, in special in luna august. Ati intampinat aceasta problema in cele patru sejururi petrecute acolo?

   • Călin Biriș

    Salut,
    N-am avut această problemă, însă o singură dată am fost în luna august.

  • Sanda

   Salut!
   Muțumesc pentru toate detaliile acestui articol. Foarte bun. Până acum am evitat Thassos, însă după ce am citit cele de mai sus, mi-ai stârnit interesul. Poate la toamnă am să fac o escapadă și pe acolo.
   Călătorii frumoase!

  • Simona

   Foarte frumos, mulțumim pentru sfaturi, mă gândesc să mă duc și eu în vizită prin zonă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.