Am lucrat luna septembrie din Tenerife, însă toată lumea a crezut că sunt în concediu cu familia. Pot spune că a fost pentru mine atât vacanță, cât și lucru, un mix între cele două. O experiență memorabilă, pe care vreau să o repet fie în Tenerife, fie în altă parte. Așa pot fugi de frig încă o lună pe an. Dacă te-ar interesa și pe tine un sejur în Tenerife sau să lucrezi o lună de aici, citește în continuare. Am să-ți prezint mai pe larg:

Dacă te interesează și alte aspecte, nu uita să lași un comentariu. Haide să începem!

Unde se află Tenerife și cum ajungi pe insulă

Tenerife este cea mai mare dintre insulele Canare, care se află la 100 km de coasta Africii de Nord-Vest. Deși sunt mai aproape de Africa, respectiv Sahara de Vest, acestea aparțin de Spania, deci sunt parte din Uniunea Europeană.

Pentru a ajunge în Tenerife ai nevoie doar de buletin. Datorită pandemiei, s-a introdus necesitatea completării și a unei cereri pe care o găsești aici (Oct. 2021). Verifică și siteul MAE dacă apar modificări.

Găsești zboruri ieftine începând de la 100 eur de persoană dus-întors cu plecare din București. Până în Tenerife faci 5-6 ore de zbor cu avion direct (noi am făcut la întoarcere 5h:20 min) sau mult mai mult, dacă alegi vreo opțiune cu escală. Tu decizi.

Pentru a găsi cazare pentru o lună noi am folosit siteul VRBO.com.

De ce să-ți faci vacanța în Tenerife

Dacă vrei o destinație accesibilă, cu temperatură bună pe tot parcursul anului și cu multe locuri de vizitat care te vor face să zici UAU, atunci alege Tenerife. Un singur sejur nu-ți va ajunge să vezi toate atracțiile insulei. Datorită diversității de activități și datorită tipurilor de locuri, insula este perfectă pentru cupluri tinere, cupluri în vârstă, iubitori de sporturi nautice (surfing, kitesurfing, iahting, snorkeling, diving etc.) sau familii cu copii mici.

Câteva atracții care te vor încânta în vacanță: poți urca pe cel mai înalt vulcan din Uniunea Europeană, poți vizita nenumărate plaje cu nisip negru, cu nisip din Sahara, cu valuri de surf sau apă lină potrivită pentru copii, poți vizita cea mai populară grădină zoologică din Europa, unul dintre cele mai tari parcuri acvatice din lume sau plantații de bananieri.

Mai multe detalii vezi în secțiunea Ce poți vizita în Tenerife.

De ce să lucrezi în Tenerife

Află din acest scurt video care sunt 5 motive de ce să lucrezi la distanță din Tenerife.

Să detaliez puțin:

  1. Viteza la internet medie este între 30 și 100 mbs, dar poți găsi și mai bună la coworkuri. Este suficient de bună încât să poți ține meetinguri online, să faci traininguri sau prezentări de la distanță, cât și să lucrezi decent. Cele mai bune coworkuri le găsești în Puerto de la Cruz, care este o destinație ideală pentru nomazi digitali. Acolo am locuit și noi.
  2. La maximum o oră, de oriunde de pe insulă, găsești locuri impresionante de vizitat. Mai multe despre asta am scris mai jos.
  3. Deoarece Tenerife este pe fus orar cu 2 ore înaintea României, vei începe programul de la ora 7 😞 pentru a lucra în același timp cu cei din România care încep la 9, însă vei termina programul la ora 16:00 😎, ceea ce îți permite să călătorești după amiaza. În luna septembrie soarele apune pe la 20:30, deci poți prinde suficient timp în fiecare după amiază (minimum două ore) să faci plajă și să vezi apusul pe malul oceanului.
  4. Pot spune că în Puerto de la Cruz am mâncat cea mai bună Paella, la acest restaurant pescăresc. La toate restaurantele au fructe de mare sau pești proaspeți și este greu să dai greș cu acestea. Am găsit și un restaurant bulgăresc cu burgeri foarte buni. Dacă vrei să gătești la cazare pește și fructe de mare, găsești din belșug la supermarketuri la prețuri bune.
  5. Apropo de cumpărături, prețurile sunt aproape ca la noi. Am locuit în Tenerife două familii cu copii mici. Tot ce am avut nevoie pentru mâncare, copii sau pentru noi am putut cumpăra de la supermarketurile care să găsesc peste tot. Cele mai populare sunt Auchan (care la ei se numește Alcampo), Mercadona, HiperDino, Carrefour sau Lidl.
Acestea au fost prețurile la supermarket, restaurant sau parcare în Tenerife – Septembrie 2021

BONUS: Dacă tot mergi să lucrezi pe insulă, cu siguranță te interesează să ai vreme bună. În Tenerife pe tot parcursul anului sunt temperaturi peste 19°C. În septembrie este ideal pentru plajă, cu temperaturi până în 30°C. Toată luna cât am stat noi au fost doar două ploi scurte, iar la plajă mereu a fost soare, chiar dacă în oraș era înnorat.

Ce poți vizita în Tenerife

Insula este divizată în două regiuni principale cu caracteristici diferite: Sud și Nord.

  • Dacă vrei să te relexezi, să petreci mai mult timp la soare și pe terase sau în cluburi, atunci cel mai bine este să te cazezi pe Costa Adeje.
  • Dacă vrei mai mult să explorezi și să ai parte de o experiență autentică, tipică Tenerife, cu plaje cu nisip negru, cu piscine naturale, cu drumuri spectaculoase prin munți, alege să te cazezi în Nord. Recomand Puerto de la Cruz, unde am locuit și noi.

Ce poți vizita în Tenerife Sud

Aici este ceva mai cald decât în Nord, iar plajele sunt pline de tineri, turiști englezi și nemți.

Cea mai mare atracție din această zonă este Siam Park.

Mai găseși în această zonă și:

În ceea ce privesc plajele noi am vizitat:

Playa del Medano

Aici se întâlnesc pasionații de Kite Surfing și Wind Surfing. Dacă vrei să vezi cerul împânzit de aripi, aici trebuie să vii.

Playa de la Tejita

Aproape de Playa del Medano, la poalele Muntelui Roșu, se află această plajă întinsă, cu valuri mici, intrare lină în apă și vânt puțin mai puternic decât în altă parte. Aici sunt și nudiști.

Playa del Duque

Una dintre cele mai frumoase plaje din sud, de pe Costa Adeje este Playa del Duque. Aici găsești nisip fin, șezolnguri, terase și inclusiv un mini mall lângă plajă.

Dacă te cazezi în Sud, atunci cu siguranță vei merge și pe celelalte plaje din zonă: Las Americas, Los Cristianos, Playa de Fanabe sau celelalte plaje mai micuțe.

Aproape de cazările din Sud sunt două locuri de neratat.

Îți recomand să vizitezi Los Gigantes. Noi am fost la acest loc de vizionare și am prins o priveliște superbă.

În sat este și un centru vechi, plin de terase și restaurante. Locul este pitoresc. Nouă ne-a plăcut.

Nu departe de Los Gigantes poți să descoperi și satul Masca. Am citit în mai multe ghiduri despre traseele superbe de acolo din culmile munților, dar din păcate noi nu am mai ajuns.

Ce poți vizita în Tenerife Nord

Spre deosebire de Sud, partea nordică e mult mai muntoasă, cu plaje cu nisip negru în golfulețe înconjurate de stânci și cu trasee cu multe serpentine care te impresionază. În această zonă sunt mult mai mulți spanioli și mai puțini turiști ca în Sud. Experiența de aici mi s-a părut mai autentică și de aceea cred că mi-a plăcut mai mult.

Prima destinație pe care ți-o recomand este Playa de las Teresitas. Aceasta are nisip importat din Sahara, are un baraj de bolovani care împiedică formarea de valuri, apa e lină, plaja împânzită cu palmieri, iar în jur sunt munți. Este situată chiar lângă Santa Cruz, capitala Tenerife, și este ideală pentru familii cu copii mici. În zonă este un drum care urcă pe stânci și de unde poți surprinde o panoramă superbă.

Dacă ai fost și ți-a plăcut pe Transfăgărășan, atunci obligatoriu să mergi să vezi Playa de Benijo. Drumul până la această plajă este impresionant, iar plaja în sine este parcă desprinsă din filme. Noi am început urcarea prin munți pornind din zona plajei Teresitas, iar după multe urcări pe serpentine, am trecut vârful muntelui printr-un tunel, iar coborârea care a urmat a fost pur și simplu surprinzătoare. Uite cum se vede de la unul dintre punctele de observare unde poți opri.

Cred că plaja Benijo este cel mai subapreciat punct turistic de pe insulă. Din păcate și din fericire plaja nu apare în toate ghidurile pentru Tenerife, ceea ce o face mai ferită de turiști și își păstrează mai bine farmecul.

Așa arată plaja la apus. 😍

O plajă apropiată ca stil, cu nisip negru, cu coborâre pe scări în stânci, cu restaurant pescăresc lângă, cu apus superb, este Playa el Bollullo. Aceasta este mai aproape de Puerto de la Cruz și se ajunge mai repede la ea. Din păcate, de la un anumit punct, drumul auto spre plajă se îngustează încât nu pot trece două mașini una pe lângă cealată. Asta îngreunează puțin accesul, însă merită efortul și răbdarea. La capătul drumului sunt două parcări și este ok. Recomand să oprești la cină la restaurantul de deasupra plajei. Au platouri delicioase cu pește și fructe de mare, iar salata casei este de asemenea foarte bună.

Dacă vrei să faci baie în piscine create natural de ocean, atunci merită să dai o fugă până în Garachico, iar în drum spre acest sat, oprește și la Drago Milenario, un copac gigant, despre care se spune că are un milion de ani.

Așa arată două dintre piscinele din Garachico.

O altă plajă drăguță și autentică de lângă Puerto de la Cruz este Playa del Socorro. Deoarece aici sunt ceva mai multe valuri, intrare lină în apă, nisip fin și puține stânci, aceasta este o destinație ideală pentru surferi începători.

Puerto de la Cruz

Așa cum spuneam anterior, noi am locuit în Puerto de la Cruz, care este un orășel cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori. Acesta este un loc ideal pentru a explora tot nordul, pentru că la maximum o oră jumătate de oraș ajungi în toate zonele superbe menționate anterior (inclusiv la cele din Sud). De asemenea, aici sunt câteva locuri și atracții faine de vizitat, pe care ți le recomand dacă ajungi în Tenerife.

Merită să vizitezi unul dintre cele mai promovate puncte turistice din Tenerife: grădina zoologică Loro Parque. Aici poți să vezi spectacole memorabile cu lei de mare, cu balene ucigătoare sau cu delfini, poți vedea papagali, pinguini, lei, gorile, tigri, păsări Flamingo, rechini și multe alte animale. Acest parc este premiat internațional și chiar merită vizitat.

Îți mai recomand să prinzi un apus de la El Castillo San Felipe și să faci plajă pe Playa Maria Jimenez, care se află în vecinătate, dar unde nisipul este mai fin decât la plaja de lângă El Castillo San Felipe.

Toată zona centrului vechi din Puerto de la Cruz este împânzită de restaurante și magazine. Este frumoasă și merită să o iei la pas. Dacă vrei să faci o promenadă plăcută, îți recomand să începi de la Parking Plaza Europa, să vizitezi zidurile pieței Europa, iar apoi să mergi spre plaja Marianez.

Dacă poți rămâne mai mult în Puerto de la Cruz, merită să mergi o zi la Lago Martianez, un ștrand cu mai multe bazine, unde poți să te relaxezi și să înoți, chiar dacă oceanul este agitat. De asemenea, vizitează și grădina botanică pentru o plimbare printre palmieri, ananași și alți copaci din zone exotice.

Pentru că în Puerto de la Cruz am găsit coworkuri, centre comerciale, multe atracții și restaurante, a fost locul ideal pentru a lucra de aici timp de o lună. Probabil că la fel de bine ar fi fost și în Santa Cruz, capitala insulei Tenerife.

Vulcanul Teide

Am lăsat la final vulcanul Teide pentru că mi se pare ca fiind dintr-o altă lume. Spuneam că insula Tenerife pare împărțită în cele două regiuni diferite ca stil: Sud și Nord. Teidele însă pare să fie dintr-o lume proprie. De îndată ce urci serpentinele care duc spre telecabina vulcanului și ajungi deasupra norilor, descoperi că după păduri este o zonă întinsă ca un deșert plin de roci și stânci. Parcă nu mai ești pe insulă, ci într-un alt loc total separat de ce ai văzut până în acel moment.

Rocile cu portocaliu sunt defapt lavă din erupții anterioare.

După ce urci cu telecabina pe vulcan, ajungi la o altitudine de 3.550 metri (mai mare cu 1.000 metri decât pe cel mai înalt vârf din România). Aici poți parcurge 3 trasee. Două sunt deschise tuturor turiștilor și înconjoară vulcanul spre Est sau Vest, iar al treilea duce până sus pe vârf, la 3.718 metri. Urcarea pe acesta se poate face doar de către cei care aplică pentru o aprobare specială cu mult timp înainte. Află detalii aici. Priveliștile de sus sunt amețitoare (la propriu).

Din păcate, cuvintele, imaginile și clipurile video nu pot exprima trăirile pe care le ai când ajungi pe Teide sau pe plajele din Tenerife precum Benijo sau Bollullo. Este ceva unic ce merită trăit.

Deși am stat o lună în Tenerife, știu că mai sunt multe locuri pe care nu le-am descoperit. Faptul că internetul, drumurile, magazinele, restaurantele, cazările, locurile turistice și zborurile spre insulă sunt ușor de accesat, fac din Tenerife o destinație foarte bună pentru lucru de la distanță sau pentru relaxare într-o vacanță prelungită sau într-un sejur.

Dacă ai fost și tu, lasă un comentariu mai jos cu impresiile tale. Poate sunt locuri pe care vrei să le recomanzi pentru alte vizite în Tenerife, care n-au ajuns încă în acest articol, dar merită știute.


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online. În cei peste 12 ani de experiență a ajutat peste 100 de companii să fie mai competitive în online și a susținut peste 220 de cursuri, seminarii și prezentări, la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

    2 replies to "Vacanță sau lucru în Tenerife? Ce să vizitezi și cum e viața în Tenerife"

Leave a Reply

Your email address will not be published.