De mult timp m-am gândit să scriu un articol util pentru oricine dorește să pornească un start-up și nu știe cum sau de unde să înceapă. Voi face referire mai mult la atragerea de resurse financiare și la creșterea rețelei de contacte.

Se știe că de multe ori prima sursă de finanțare este buzunarul propriu sau cei 3F (friends, family & fools). Înafară de aceștia poți să mai primești bani de la bănci (foarte rare cazurile), de la companii de microfinanțare (problema cu acestea fiind garanțiile pe care le cer sau dobânzile) și în final Angel Investors despre care vreau să scriu aici.

Pentru a înțelege mai bine cum poți obține bani de la un investitor de tip Angel și care poate fi drumul  companiei de la prima investiție până la listarea pe bursă, îți recomand să urmărești clipurile de mai jos pe care le-am preluat de pe KhanAcademy. Cred că este foarte important să înțelegi acest proces înainte de a discuta cu un posibil investitor.

Dar cine ar fi interesat să investească în start-up-ul tău?

Îți pot da câteva referințe care te-ar putea ajuta în special în domeniul Web/IT. Mai jos este o listă de investitori de tip Angel care sunt prezenți la conferințe dedicate start-up-urilor și care ar putea fi interesați de ideile și echipa ta:

Alexis Bonte
Alexis Bonte pe LinkedinAlexis Bonte pe Twitter
Marius Ghenea
Marius Ghenea pe Twitter
Vlad Stan
Vlad Stan pe LinkedinVlad Stan pe Twitter
Orlando Nicoară
Orlando Nicoară pe LinkedinOrlando Nicoară pe Twitter
Radu Georgescu
Radu Georgescu pe LinkedinRadu Georgescu pe Twitter

Unde mai poți întâlni investitori sau parteneri de business?

Dacă dorești să întâlnești alți antreprenori, posibili parteneri de business sau investitori care să intre în afacerea ta, îți recomand o listă de evenimente și comunități:

Grupuri de Facebook

Sper să îți fie de folos resursele oferite. Dacă sunt și alte conferințe/grupuri pentru start-up-uri sau alți investitori de tip Angel care trebuie menționați, trimite-mi un mesaj sau lasă un comentariu mai jos.

Mult succes!


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

    13 replies to "Investiții, investitori și evenimente pentru start-up-uri"

    • Andrei Ciolan

      Buna ziua ,

      Cred ca este o solutie de finantare la limita , dar cum am inteles ca acesti „Angel investors” vaneaza companii in dezvoltare cu putere mare de refound pe nisa , nu stiu daca se adreseaza tuturor . Oricum un articol destul de interesant .

      „Angel investments bear extremely high risk and are usually subject to dilution from future investment rounds. As such, they require a very high return on investment. Because a large percentage of angel investments are lost completely when early stage companies fail, professional angel investors seek investments that have the potential to return at least 10 or more times their original investment within 5 years, through a defined exit strategy, such as plans for an initial public offering or an acquisition. Current ‘best practices’ suggest that angels might do better setting their sights even higher, looking for companies that will have at least the potential to provide a 20x-30x return over a five- to seven-year holding period. After taking into account the need to cover failed investments and the multi-year holding time for even the successful ones, however, the actual effective internal rate of return for a typical successful portfolio of angel investments is, in reality, typically as ‘low’ as 20-30%. While the investor’s need for high rates of return on any given investment can thus make angel financing an expensive source of funds, cheaper sources of capital, such as bank financing, are usually not available for most early-stage ventures, which may be too small or young to qualify for traditional loans.”

    • Dan

      Cate start-up-uri romanesti din web/IT au obtinut finantare in ultimele 24 de luni (iulie 2010-iunie 2012) de la Angels sau investitori intalniti in cadrul evenimentelor/comunitatilor mentionate ?

    • Calin Biris

      @Dan din cate stiu/am citit nu foarte multe.
      E alegerea fiecaruia cum face rost de finantare pentru a se pune pe picioare. Pentru unele start-up-uri a functionat sa apeleze la investitori Angel, pentru multe altele nu. Cu siguranta e mai mare numarul celor care nu primesc finantare decat a celor care primesc.
      Daca reusesc sa fac rost de cifre privind numarul de start-up-uri finantate le voi publica pe blog.

    • Dan

      @Calin evident ca fiecare decide cum face rost de finantare. Am pus intrebarea pentru ca mi se par prea multe evenimentele/comunitatile plus Angels fata de numarul start-up-urilor care obtin acest tip de finantare. Eu stiu 4 cazuri (2 din ele facute publice, 2 nu au fost facute publice) in ultimii doi ani si nu cred ca au mai fost inca 4.

      Normal ca majoritatea solicitarilor sunt respinse, ca peste tot in lume. De aceea sunt curios sa vad o cifra a celor care au reusit. 4 in 2 ani mi se par ca au fost doar intamplari, iar 10 in 2 ani mi se par putine raportat la 10 evenimente / comunitati – ai omis Netcamp . Inseamna un deal la 2 ani pentru fiecare eveniment/comunitate, nu i-am adaugat si pe cei 5 Angel Investors (si ei sunt mai mult de 5 – stiu de alte 2 proiecte finantate de ingeri care nu sunt in lista si pe care nu le-am pus la socoteala)

    • Gregory Rondin

      Bun articol Calin, inca nu am apucat sa ma uit la toate videourile !! E chiar complicat sa caut cifrele despre startups : cate s-au lansat ? cate au atins break even sub 2 ani ? cate au ridicat bani ? Am tot cautat niste informatii insa cred ca inca nu s-au facut studii de piata ca lumea. poate gresesc.
      @Dan, e clar ca e o lipsa de transparenta in acest domeniu. In cazul nostru (www.pentalabbs.com) planificam sa sustinem 3 startups din Romania anul acesta. Inca nu ne permitem sa ajutam 10 startups insa speram ca cel putin 2 vor fi cu succes. Vorbim de o investitie responsabila atat pentru antreprenor cat si pentru noi. Intervenim ca seed sau ca angels in functie de cazuri.

    • Calin Biris

      @Dan intradevar sunt multe evenimente, poate la fel de multe ca cele despre retelele sociale. Este un trend si de aceea cred ca se organizeaza atatea.
      Din punctul meu de vedere cred ca este bine sa se organizeze asa multe, chiar daca deocamdata nu vedem start-up-uri finantate. Zic acest lucru pentru ca aceste evenimente reusesc si sa educe piata.
      Daca pe viitor vor fi mai multi antreprenori pregatiti pentru start-up-uri care sa fie finantate, piata in general ar avea doar de castigat.
      @Gregory multumesc de comentariu.

    • Dan

      @Gregory 3 start-up-uri din Romania intr-un an pentru un singur investitor e o cifra foarte buna. Daca aveti 2 din 3 care reusesc deja e o super performanta :) Mult succes!

      @Calin comparatia cu evenimentele despre retelele sociale nu mi se pare potrivita. Evenimentele mentionate de tine sunt in primul rand pentru networking care ar trebui sa se concretizeze in niste dealuri incheiate. Nu vad cum educa piata, practic un antreprenor care nu stie ce inseamna USP sau bazele unui business plan si ale unui cash flow nu le va invata de la evenimente. Unele din ele fac si mentoring (am vazut de calitate la Netcamp si JCI, nu stiu nivelul la Venture Connect), dar cam atat. Mai mult, astfel de evenimente s-au mai facut si anii trecuti, cand se mai finalizau si finantari.
      La evenimentele despre retelele sociale te duci sa inveti ca sa aplici in marketing, nu sa faci pitchuri sau dealuri. De exemplu ieri la Social Network Conference am vazut un studiu de caz interesant despre un joc pe Facebook plus o cercetare cu cifre despre utilizatorii romani, ceea ce e foarte bine din punctul meu de vedere.

    • Calin Biris

      @Dan comparatia cu conferintele de social media am facut-o pur din motiv de trend.

      Partea educationala se explica prin:
      – learn by example – am vazut participanti care asista la sesiunile de pitching pentru a invata din greselile altora, avand de gand ca pe viitor sa abordeze un investitor;
      – prezentari despre pitching – am vazut la Marius Ghenea sau Doug Richard ca tin prezentari cu tips and tricks despre cum sa faci un pitch;
      – mentoring;
      – faptul ca presa scrie despre astfel de evenimente, determina tineri sa devina curiosi despre fenomen. Spre exemplu, la Cluj a pornit un concrs de proiecte antreprenoriale dedicat studentilor, care are ca finalitate sustinerea unor pitch-uri in fata unui juriu de 4 antreprenori – „Fabrica de antreprenori” http://www.facebook.com/pages/Fabrica-de-Antreprenori-Cluj/204599396275157

    • meme

      Sunt foarte putine astfel de proiecte finantate deoarece: 1. sunt putine proiecte bune; 2. majoritatii din lista doar le place publicitatea, preamarirea ego-urilor si in fapt nu investesc niciodata in proiectele prezentate, multumindu-se sa se inspire din acele idei pe care le condamna nefezabile. Iar Vlad Stan oricum nu are nici un ban, de unde sa mai si investeasca, cum de l-ai pus langa Georgescu sau Ghenea?!?

    • Andrei

      Regula este f simpla – este mult mai greu sa obtii finantare in Romania, mentoring va fi de o claitate mult mai slaba etc..

      Daca ai o idee buna mia degraba aplici pe afara la unele din programele care accepta aplicatii din Romania.

      In rest se vb mult si se face putin si la un nivel foarte primitiv. Nu exista cultura necesara in Romania si in Europa de Este in general pentru asa ceva.

    • Bogdan Iordache

      @Dan: stim 4 povesti de succes din Romania legate de How to Web, si urmeaza sa le prezentam pe blogul nostru: http://blog.howtoweb.co/2012/09/share-the-love-success-stories-from-how-to-web/

Leave a Reply

Your email address will not be published.