Startup-urile au fost vedete anul acesta la Techsylvania. Dacă în prima zi s-a discutat mult despre noua tehnologie, Inteligență Artificială și cum să pornești un startup, în a doua zi s-a pus accent pe obținerea de finanțare și ce înseamnă un STARTUP tech de succes.

Problema startup-urilor românești de tehnologie este că nu înțeleg partea de business

Florin Talpes, CEO-ul și fondatorul Bitdefender, a deschis discuția la Techsylvania despre oportunitățile pe care le au startup-urile de tehnologie românești și care ar trebui să fie prioritățile celor care încep un startup.

Talpeș consideră că cele mai atractive domenii în care să pornești un startup de tehnologie sunt:

  • Securitate cibernetica
  • IoT și mașini inteligente
  • Automatizare și robotică
  • Tehnologie publicitară
  • eHealth
  • Servicii publice

Pentru că sunt foarte multe startup-uri tehnologice care se concentrează pe rezolvarea de probleme, dar nu și pe securitatea soluțiilor oferite, acum este o perioadă foarte propice pentru companiile din domeniul securității tehnologice.

O mare problemă identificată cu privire la startup-urile românești este că multe dintre acestea construiesc produse care nu rezolvă probleme relevante din piață. Startup-urile eșuează din motive de business, nu din motive tehnice. De aceea, este nevoie de o mai mare atenție oferită poziționării, validării produselor și realizarea unei strategii de lansare pe piață.

Cu privire la dezvoltarea de startup-uri locale sau globale, Florin Talpeș recomandă piața internațională, însă abordarea acesteia cu ajutorul consilierilor care cunosc contextul. De asemenea, afacerile care vor să se lanseze global trebuie să țină cont că au o fereastră de oportunitate restrânsă, în care trebuie să obțină tracțiune cât mai bună, ținând cont că există o competiție mai mare. Din acest motiv, investițiile necesare sunt mult mai mari decât ca pentru startup-uri lansate local.

Ingredientele unui startup tech de succes

Pe parcursul conferinței am participat și la sesiunea de pitching a proiectelor finaliste din competiția Startup Avalanche, cât și la alte câteva prezentări despre Product Management, finanțarea startup-urilor locale și dezvoltarea de noi idei de afaceri.

Pe baza ideilor pe care le-am notat, am făcut o listă a ingredientelor unui startup de succes. Acestea ar fi:

1.Startup-urile au nevoie de o echipă puternică

Fiecare dintre investitori au menționat că în primul rând se uită la cine formează echipa atunci când vor să aleagă un proiect în care să intre ca parteneri. Această echipă trebuie să iubească domeniul căruia se dedică, să aibă competențe de business & development și să aibă o viziune clară asupra pieței și a proiectului pe care îl lansează.

2. Startup-ul să ofere o soluție la o problemă reală

Așa cum spunea Florin Talpeș, sunt prea multe startup-uri care eșuează pentru că nu rezolvă probleme relevante pentru piață. De asemenea, domeniul ales trebuie să fie unul în dezvoltare (vezi sugestiile de mai sus).

3. Să existe un model de business bun

Oricât de bună este soluția din punct de vedere tehnic, dacă nu este validată de către clienți plătitori, atunci are șanse mari să eșueze. De asemenea, dacă produsul oferit nu se diferențiază de competiție, sau nu vine cu o abordare nouă și de impact, are șanse mari să nu prindă la public.

Jeremy Fisher, CEO al companiei River, a avut în cadrul Techsylvania un discurs inspirațional despre cum să omori un dragon, o metaforă cu privire la cum să lansezi un produs diferențiat pe piață.

Cele 3 strategii pe care le-a menționat sunt:

  • Zoom in – să dezvolți o soluție mai bună decât a competiției pentru o funcționalitate care nu este focus-ul acesteia. Spre exemplu: Instagram Vs. Facebook.
  • Twist – schimbi perspectiva.
  • Missing Opportunity – spre exemplu crearea trotinetelor electrice (care acum sunt tot mai populare) pentru deplasarea pe distanțe scurte, în defavoarea autoturismelor.

4. Strategia de lansare

Pentru a obține tracțiune pe piață, fiecare startup trebuie să aibă un plan de achiziție de noi utilizatori sau clienți într-un timp care să nu permită competiției să se dezvolte. De asemenea, momentul lansării este unul crucial: să nu se lanseze prea repede sau prea târziu.

5. Partenerii potriviți

Afacerile de succes care au reușit au avut partenerii potriviți. Rolul principal al incubatoarelor de afaceri este acela de a oferi mentorat și antrenori de business care să ajute startup-urile să reușească. Un investitor potrivit sau o echipă de consilieri (advisori) buni, poate să facă diferența dintre un startup care se chinuie să aibă tracțiune și unul care prinde aripi.

Legat de acest subiect, Florin Talpeș a anunțat că la 1 Septembrie va lansa un incubator pentru startup-uri prin intermediul Bitdefender.

Acestea sunt cele 5 ingrediente ale unui startup de succes pe care le-am identificat din discursurile Techsylvania și din întrebările adresate de investitori în cadrul competiției Startup Avalance. Cu siguranță această listă se mai poate dezvolta. Tu ce ai mai adăuga la ea?


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.