Educația este cea care poate schimba o națiune, iar fundația unei educații bune este cititul.

Statisticile privind analfabetismul funcțional din România sunt îngrijorătoare. 42% dintre elevi sunt analfabeți funcțional, adică nu sunt capabili să facă raţionamente elementare (sursă știre). Dacă este să căutăm vinovați pentru aceste date putem să arătăm cu degetul părinții, profesorii, anturajul sau mass-media. Însă a găsi vina este mai ușor decât a găsi soluții.

Cred că sunt puțini părinți sau profesori care doresc ca elevii sau copiii lor să ajungă analfabeți funcțional, însă poate nici nu se gândesc în fiecare zi ce să facă pentru ca aceștia să prindă drag de carte.

O soluție care a funcționat pentru mine.

În școala generală și liceu am citit opere literare obligatorii pentru că “așa trebuie”, însă acest lucru nu mi-a făcut plăcere și nici poftă de citit. Lucrurile s-au schimbat când o nouă profesoară de limba română ne-a recomandat câteva cărți adolescentine, din afara programei. Așa am descoperit Maitreyi sau Crimă și pedeapsă. Am citit apoi și cărți de Paulo Coelho, iar ușurința lecturării lor mi-a crescut apetitul pentru lectură. Ulterior mi-am făcut obiceiul să alternez cărți obligatorii cu altele pe care mi le doream să le citesc. În final, cititul a devenit un obicei.

Cum poți crește pofta de citit

Cred în soluția care a funcționat pentru mine. Recomandă copiilor sau elevilor tăi (aici fac referire la părinți și profesori, care sunt cei mai în măsură să influențeze acest obicei) să citească ceva ușor, pe placul lor și pe limbajul lor.

Pentru copiii din școala generală cărțile Tată bogat, tată sărac de Kiyosaki sau Alchimistul de Coelho, mi se par frumoase și ușoare.

Pentru cineva de liceu recomand Cele 5 limbaje ale iubirii de Gary Chapman sau Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace de Stephen R. Covey.

O altă carte pe care o recomand unui licean care încă nu are un obicei format să citească (dar și unuia care încă nu a citit-o) este Flash-uri din sens opus de Marian Godină. Cred că fiecare povestioară din carte o va citi cu poftă. Pe lângă faptul că se va distra, va înțelege mai bine munca unui polițist de la rutieră, îi va respecta mai mult pe aceștia și va culege unele valori pozitive precum dreptate, respect și dorința de a schimba lucruri în sisteme românești care nu funcționează.

Repet, cheia succesului în a crea un obicei din citit poate fi să se înceapă cu ceva ușor, care oferă plăcere imediată, la fiecare pagină citită. Cărțile nu trebuie să fie de la autori cunoscuți, sau să fie validate de către critici literari.

După finalizarea cărților de mai sus încurajează și citirea altora, diferite față de cele din programa școlară. Avem nevoie de oameni care citesc pentru că le place, nu pentru că “așa trebuie”. Educația și cunoașterea dezvoltă oameni curioși, mai puțin influențabili și capabili să schimbe lucrurile în bine.

Cititul este important să devină un obicei, la fel ca mersul la sală, la fotbal, la baschet, la dansuri, la fel ca ieșitul în oraș cu prietenii sau mersul în vacanță sau concedii, cel puțin de două ori pe an.


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online. În cei peste 12 ani de experiență a ajutat peste 100 de companii să fie mai competitive în online și a susținut peste 220 de cursuri, seminarii și prezentări, la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

  2 replies to "Cum crești pofta de citit"

  • Gabi Miron

   Eu m-am încăpățânat deseori să citesc ficțiune, cu toate că nu mă atrăgea. Am ajuns să citesc 3 cărți în 6 luni. Iar o carte de non-ficțiune o termin și într-o săptămână. Fiecare suntem atrași de anumite stiluri, e mai greu pentru un cititor „începător” să găsească acea carte pe care să n-o lase jos din mână.

   • Calin Biris

    Așa e. Pentru a găsi stilul care îți place, este nevoie să încerci mai multe cărți și să vezi care te prinde cel mai bine. Mie îmi plac mult biografiile. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.