Un subiect despre care nu se discută în presă, deși cred că este important, este legătură dintre stilul vestimentar, coafura/freza sportivilor și performanțele acestora. Părerea mea este că deși nu pare o legătură directă, stilul personal poate influența atitudinea în joc a unui sportiv cât și atitudinea față de adversar.

Urmăream ieri meciul de tenis de la US OPEN dintre Johanna Larsson și Serena Williams. Am observat că dacă Serena a fost îmbrăcată ca o învingătoare, Johanna a avut un stil clasic, deloc evident, chiar șters aș spune. Vestimentația și coafura lor a transmis indirect poziționarea sportivelor pe teren, la fel cum ambalajul produselor de pe raft comunică valoarea acestora.

serena vs johanna 2016

Într-o altă situație, o adversară a Simonei Halep era îmbrăcată în aceleași culori și stil cu copiii de mingi de pe teren. Mi s-a părut derutant acest lucru. A creat o impresie de 10 adversare în loc de una. Nu știu dacă din cauza aceasta Simona a și pierdut meciul.

De asemenea, vezi look-ul jucătorilor români de la Euro 2016, în comparație cu cel al jucătorilor de la echipele cu care am jucat sau al celor care au ajuns mai sus în campionat. Ai noștri au avut un look îngrijit, de copii cuminți, de teabă, neamenințători pentru adversari. Pe când alți fotbaliști, pe lângă numele pe care și l-au creat, au adus cu sine și un look de “bad ass”.

Imagine via romania-insider.com
Imagine via romania-insider.com

Dacă jucătorii noștri ar avea un look mai profesionist, cu care să se identifice și care să-i poziționeze ca performeri, asta le-ar influența stima de sine, atitudinea și indirect jocul pe teren.

Cu toate acestea, dacă un sportiv arată ca un învingător, dar îi lipsesc aptitudinile să se ridice la imaginea pe care și-a creat-o, acest lucru cred că îi va dăuna pe termen lung în loc să-l ajute. Ceva de genul acesta am simțit că a fost în cazul lui Adrian Mutu. Dacă ar fi să fac o comparație, este la fel în cazul produselor cu ambalaje pretențioase, prețuri mari, dar conținut slab calitativ.

Alte aspecte de imagine care consider că influențează moralul sportivilor sunt articolele în presă care apar despre ei sau reclamele pe care le fac pentru diferite branduri.

Mi-ar plăcea să văd mai multe publicații sportive, sau de stil, să vorbească despre legătura dintre imaginea unui sportiv și performanțe. Mi se pare un aspect important și interesant de discutat, care de cele mai multe ori este sărit cu vederea.

Tu ce părere ai despre subiectul acesta? Crezi că există o legătură între imagine (stilul vestimentar, coafură etc.) și performanțele sportive?


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online. În cei peste 12 ani de experiență a ajutat peste 100 de companii să fie mai competitive în online și a susținut peste 220 de cursuri, seminarii și prezentări, la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

  1 Response to "Un subiect puțin dezbătut, dar important în sport"

  • Rares I

   Nu, nicidecum.
   Performantele sportive nu sunt legat nici de coafura, nici de vreun stil vestimentar aparte. Cel mult, ele pot fi conexate cu echiparea corespunzatoare, ceea ce e o alta poveste. Adica, un alergator de anduranta pe ultra-maraton are nevoie de incaltarile adecvate, insa performanta sa pe cararile de munte nu-i va fi influentata de culoarea tricoului sau de freza.
   Practic sporturi la nivel amator, stiu ce presupune echiparea si nu stilul aparte. Te simti comod si in pielea ta cand iti alegi echiparea corespunzatoare si esti decis sa faci ceva anume. Stiu, exista trenduri de impopotanri care mai de care, insa la nivel de performanta nu sunt decat flatus vocis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.