Nu mă așteptam ca 2021 să înceapă cu scandaluri privind platformele de Social Media. Uite că s-a întâmplat!

Imposibil să nu fi aflat că Donald Trump a instigat la violență (din nou), folosindu-se de conturile și paginile sale de pe rețelele sociale, iar acest lucru a dus la violențele de la Capitoliu. Ce s-a schimbat însă acum este că fostului președinte i-au fost blocate conturile. Multă lume s-a mirat de ce s-a întâmplat acest lucru doar acum, însă răspunsul este simplu: acum Trump NU mai este președinte. Astfel lui Facebook, Twitter și celorlalte platforme nu li s-au putut reproșa că vor să demonstreze că sunt mai puternice decât Președintele Americii.

Ce învățăm din asta și care sunt sfaturile mele:

  • Respectă termenii și condițiile platformelor sociale, dacă nu vrei să-ți fie închise conturile. Nu există imunitate pentru așa ceva. Ideea este, comunică cu bun simț: fără știri false, fără violență, pornografie etc.
  • Nu-ți pune ouăle într-un singur coș. Ai grijă ca afacerea ta sau brandul tău personal să nu depindă de un singur canal de promovare.
  • Controlează mediul de comunicare. Construiește-ți comunitatea prin e-mail.

O altă știre despre comunicarea online care face furori este că utilizatorii părăsesc WhatsApp, în căutarea altor aplicații de comunicare (Signal, Discord, Telegram etc.). Acest lucru se întâmplă pentru că WhatsApp și-a actualizat termenii și condițiile, stipulând că anumite date le va da și companiei mamă (precum locul unde te afli, device-ul mobil pe care îl folosești, ce tranzacții faci prin WhatsApp business etc.).

Dacă folosești WhatsApp, ar trebui să te îngrijorezi? Conform Politicii de confidențialitate, în continuare conversațiile tale de pe WhatsApp sunt private. Nici dezvoltatorii aplicației, nici Facebook nu-ți citesc conversațiile.

Uite ce scrie în politica WhatsApp:
Your Messages. We do not retain your messages in the ordinary course of providing our Services to you. Once your messages (including your chats, photos, videos, voice messages, files, and share location information) are delivered, they are deleted from our servers.

Celelalte date pe care WhatsApp începe să le ofere și echipei de la Facebook, în principiu TU deja le-ai oferit Facebook-ului, dacă ai un cont pe platforma asta sau pe Instagram. Deci, n-ar trebui să te îngrijorezi. Dacă totuși cauți alternative, sunt suficiente. Mult succes să-ți convingi rețeaua de contacte să se multe cu tine altundeva.

Recomandarea mea: ținând cont că WhatsApp se transformă într-un instrument de business, mai bine te-ai gândi cum să profiți de acest lucru și să faci vânzări folosindu-te de butoanele de shopping. Învață de aici ce și cum se face.

Am intervenit și la știrile Kanal-D privind această noutate.

Problema WhatsApp

Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online. În cei peste 12 ani de experiență a ajutat peste 100 de companii să fie mai competitive în online și a susținut peste 220 de cursuri, seminarii și prezentări, la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.