Adu-ți aminte când ai fost ultima oară într-un restaurant dintr-o altă țară. Cum a fost primirea? Cum te-ai simțit? Cum a arătat meniul? Ce gust a avut mâncarea? Ce mirosuri ți-au îmbogățit experiența? Aceste amintiri sunt 100% lecții de business pentru tine. Dacă ai o afacere în HoReCa sau faci marketing pentru această industrie sunt sigur că te inspiri din propriile călătorii, din cărți sau chiar din filme.

În continuare, îți recomand două seriale care pe mine mă relaxează și mă inspiră în același timp. Dacă le urmărești cu atenție, sunt sigur că poți învăța multe din ele.

Restaurants on the edge (link Netflix)

Despre ce este vorba: trei experți în marketing, gătit și design interior, călătoresc în jurul lumii pentru a ajuta să se reinventeze restaurante care sunt pe cale de a fi închise. Descoperă localuri din Malta, Hong Kong, Costa Rica, Austria, Slovenia care sunt deținute de familii sau antreprenori care au construit din pasiune, ce sunt transformate pentru a devni atracții pentru clienți.

5 idei pe care le-am reținut din acest serial care te ajută să ai un restaurant de succes:

 • Folosește rețete cu ingrediente locale, proaspete și de sezon;
 • Dezvoltă un preparat sau o băutură care să devină semnătura localului tău;
 • Stabilește o temă de design interior care spune o poveste și transmite emoție;
 • Urmărește recenziile pe care le primești online pentru a găsi idei noi despre cum să dezvolți afacerea;
 • Invită presa și celebrități pentru a-ți remarca localul.

The World’s Most Amazing Vacation Rentals (link Netflix)

Despre ce este vorba: trei tineri se cazează în locuri inedite din jurul lumii în funcție de trei nivele de buget – scăzut, mediu și de lux. Află din serial că prețul nu este cel care dictează mereu calitatea vacanței, ci amintirile pe care le iau la final clienții cu ei.

3 idei pe care le-am reținut din acest serial care te ajută să oferi o experiență de neuitat:

 • Oferă experiențe specifice locului și ajută clienții să le trăiască.
 • Personalizează-ți spațiul de cazare conform culturii locale.
 • Serviciile sunt cele care fac diferența dintre a cere un preț mediu și unul de lux.

Alte seriale care te-ar putea inspira în business și marketing

Cu siguranță sunt mai mult de două seriale despre industria HoReCa. Multe dintre ele poți să le găsești în secțiunea Food & Travel TV de pe Netflix. Două dintre acestea, pe care nu le-am văzut încă, dar care mi-au atras atenția sunt:

Million Pund Menu (link Netflix)

Un fel de Arena Leilor pentru deținătorii de restaurante.

Stay Here (link Netflix)

Un serial despre cum să faci unități de cazare super atractive.


Ai văzut aceste seriale? Ce alte filme sau cărți despre afaceri în HoReCa recomanzi antreprenorilor și marketerilor?


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online. În cei peste 12 ani de experiență a ajutat peste 100 de companii să fie mai competitive în online și a susținut peste 220 de cursuri, seminarii și prezentări, la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

  1 Response to "Pentru antreprenorii din HoReCa: două seriale de neratat"

  • Anna

   Foarte bune recomandările. Și Chef’s Table este foarte bune și plin de inspirație mai ales dacă ești bucătăr, dar m-a ajutat și ca marketer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.