Când auzim cuvinte precum „afacere virală” ochii ni se aprind. Indiferent dacă ești om de marketing sau antreprenor, cu toții visăm la acea „idee magică” de marketing, care să ne ajute să ne dublăm, triplăm sau înzecim cifra de afaceri.

Te mai uiți și la exemple recente precum Facebook, Airbnb, sau Uber și te întrebi: cum pot unele afaceri să crească atât de rapid? Cum putem face ca graficul creșterii afacerii noastre să arate precum o crosă de golf?

airbnb grafic growth hackingE clar faptul că la baza succesului acestor companii au stat mai multe lucruri: un produs bun, momentul potrivit, o echipă de management competentă.

Dar, aveam să descopăr acum patru ani și ceva, un alt lucru pe care îl au în comun mare parte din cele mai de succes startup-uri din ultimii ani, e modul în care văd și fac marketing.

Aceste companii au lăsat la o parte manualul tradițional de marketing și l-au înlocuit doar cu ceea ce este testabil, măsurabil și scalabil. Pentru ele, produsul nu este doar ceva pasiv, ceva care trebuie promovat. Este parte din marketing.

Aceste companii au folosit ceea ce astăzi numim growth hacking marketing.

Pentru a înțelege mai bine diferența față de modul „clasic” în care înțelegem acest domeniu, să luăm cazul Dropbox, un serviciu ce îți permite să salvezi, sincronizezi și accesezi fișiere de pe mai multe dispozitive, fără efort.

Cum funcționează Growth Hacking: Cazul Dropbox

După ce au atras primii utilizatori prin intermediul unui video viral, aceștia au început să investească în alte campanii de atragere de clienți, printre care Google Adwords.

Doar că, după ceva timp de la lansarea campaniilor au făcut niște calcule și și-au dat seama că îi costa aproximativ 300$ să atragă un utilizator nou, de la care puteau spera să câștige aproximativ 80$, aceasta fiind valoarea pe viață a clienților.

Nu am studiat eu la Politehnică, dar mi se pare că matematica nu prea funcționează în acest caz.

Aparent la fel au concluzionat și cei de la Dropbox :) Apoi s-au întrebat: „Avem aceste câteva mii de utilizatori, este vizibil că apreciază serviciul și îl găsesc util, de ce nu ne putem folosi de ei pentru a găsi alte persoane similare?”.

Așa a luat naștere programul de recomandări Dropbox, unul din exemplele clasice de growth hacking marketing. Aceștia au creat un sistem prin care utilizatorii existenți puteau invita și alți prieteni să folosească platforma. Dacă aceștia din urmă acceptau și își creau un cont gratuit, ambii primeau câte 500mb de spațiu extra, gratuit.

Dropbox Growth Hacking

După ce au implementat această strategie, cei de la Dropbox au văzut instant o creștere a numărului de utilizatori. Au urmat multe teste, multe experimente pentru a o îmbunătăți, dar această idee a stat la baza creșterii exponențiale pe care a avut-o Dropbox, care astăzi valorează aproximativ 10 miliarde de dolari.

Însă cazul Dropbox nu este unic. Toate companiile menționate mai sus, și multe altele pe lângă ele, au reușit să crească într-un mod mai rapid decât putem explica. La baza tuturor au stat câteva idei „magice” care le-au pus pe un trend de creștere exponențială.

Doar că, dacă ne uităm mai în detaliu, ideea magică nu a venit din neant, și nu a fost una singură îndeajuns pentru a garanta succesul acestor companii.

De fapt, mentalitatea pe care aceste companii au aplicat-o marketingului a fost cea care a făcut diferența. Pe lângă nevoia de creativitate, aceste companii văd marketingul și ca pe un demers semi-științific, unde ai ipoteze pe care le testezi, le măsori și apoi tragi concluzii informate.

Am plăcerea să îți fac cunoștință cu growth hacking, un nou concept care cred cu tărie că este o rupere fundamentală față de modul în care vedem marketingul și care poate ajuta și companiile din România să devină mai competitive la nivel internațional.

L-am explicat mai în detaliu în cadrul infograficului de mai jos.

Growth hacking infografic[Acesta este un Guest post, respectiv un articol scris de un autor invitat. Dacă dorești să publici și tu un astfel de articol, lasă un mesaj folosind pagina de contact. Vezi care sunt beneficiile publicării unui Guest post]


Toma Grozavescu
Toma Grozavescu

Growth Hacker & Founder at SMARTERS Romania, Helping Businesses Grow by Doing Marketing Differently.

Leave a Reply

Your email address will not be published.