Podcasturile sunt emisiuni audio online care, deși sunt foarte cool, simt că nu au reușit să prindă încă prea multă atenție din partea onlineului din România. Cu toate acestea, lucrurile încep să se schimbe.

Trei semne că podcasturile vor începe să fie mai populare

 1. În primul rând, există un trend de căutări despre Micutzu podcast, iar în topul podcasturilor din iTunes sunt emisiuni de la Kiss FM și Europa FM. Cu cât mai multe celebrități vor începe să-și facă podcasturi, fanii vor folosi mai des acest mediu.
 2. În al doilea rând, doar atunci când facem activități care nu ne permit să avem un telefon în mână sau să stăm în fața unui calculator, nu consumăm conținut media. Spre exemplu: când conducem, facem curățenie, alergăm etc. În restul timpului suntem mereu conectați la prieteni și branduri, urmărind tot ce se comunică. Ținând cont de acest lucru și de faptul că încă sunt puțini creatori de podcasturi, există o fereastră de oportunitate pentru cei sau cele care vor să ajungă în mintea consumatorilor atunci când aceștia fac activitățile menționate mai sus.
 3. În ultimul rând, românii s-au obișnuit deja să fie abonați la emisiuni video online precum sunt vloggurile sau canalele de YouTube. Abonarea la un podcast fiind similară, nu mai există o reticiență pentru abonarea la un show audio, așa cum a fost acum câțiva ani.

De ce să începi un podcast

Ținând cont de cele trei puncte de mai sus, acestea sunt motivele pentru care cred că merită să pornești un podcast pentru tine sau compania ta:

 • Piața de podcasturi este încă neaglomerată și poți atrage atenția mai ușor;
 • Poți oferi abonaților posibilitatea de a-și petrece timpul într-un mod mai plăcut sau interesant atunci când fac activități repetitive sau fizice.
 • Poți crește o comunitate proprie mai ușor, ținând cont de lipsa opțiunilor de podcasturi;
 • Conținutul audio este mai ușor de produs și editat decât cel video;
 • iPhone-ul are aplicație proprie de podcasturi care este preinstalată. Dacă cei pe care îi vizezi să devină abonați au iPhone, poți ajunge repede și ușor în telefonul acestora;
 • De îndată ce abonații tăi folosesc o aplicație de mobil de podcasturi, episoadele tale vor fi mereu la îndemână.

Cum să faci un podcast

Cum sa faci un podcast ebook gratuit

Dacă vrei să începi un podcast de la zero, nu este ușor. Practic vei trece prin tot procesul de creare a unei emisiuni: analiză, branding, producție, editare, publicare, promovare, monitorizare și îmbunătățire. Pentru a te ajuta, îți recomand să te ghidezi după sfaturile unui specialist care are experiență și rezultate: Katai Robert.

El este autorul emisiunii Podcastu’ lui Katai, a căror episoade au fost descărcate până în acest moment de peste 20.000 de ori. El a intervievat celebrități, bloggeri sau marketeri precum Andreea Esca, Andi Moisescu, Dana Rogoz, Cornel Ilie, Adi Despot, Smiley și alții.

Robert a scris un eBook cuprinzător și foarte bun, cu indicații precise despre cum să faci un podcast de la 0 cu tot ce ține de pașii menționați mai sus, cât și recomandări de produse tehnice pentru producție. Dă clic aici sau pe imaginea de mai sus pentru a ajunge pe pagina eBook-ului.

Cum ascult podcasturi și ce podcasturi îți recomand

Pentru mine ascultarea de podcasturi este o alternativă bună pentru cărțile audio. Aleg să ascult podcasturi atunci când fac curat prin casă, când mănânc, sau când fac drumuri scurte prin oraș.

Pentru această activitate folosesc aplicația de iPhone menționată mai sus, cât și iTunes pe MAC, atunci când sunt acasă. Un truc pe care ți-l recomand este să folosești o viteză de ascultare de 1 și 1/2, pentru a parcurge mai repede episoadele emisiunilor.

Lista mea scurtă de podcasturi pe care le urmăresc este:

 • Podcastu’ lui Katai (evident)
 • Antreprenori care inspiră cu Florin Roșoga
 • Business Wars
 • Marketing School | Digital Marketing (cu Neil Patel & Eric Siu)
 • The HBR Channel
 • HBR IdeaCast
 • The GaryVee Audio Experience
 • Seth Godin’s Startup School

Recent m-am abonat și la:

 • TED Talks Daily
 • Tribe of Mentors
 • The Tim Ferris Show
 • The Robin Sharma Mastery Sessions
 • The Virgin Mix (cu DJ Andi)

Poți să mai găsești recomandări de podcasturi în acest articol al lui Florin Roșoga, sau pe site-ul Fii Open Minded. Tu ce alte podcasturi mai știi și recomanzi?

În final, ascultă episodul pe care le-am făcut împreună cu Robert în timp ce filmam un video LIVE despre content marketing pentru afaceri și podcasting. Enjoy!

 


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online. În cei peste 12 ani de experiență a ajutat peste 100 de companii să fie mai competitive în online și a susținut peste 220 de cursuri, seminarii și prezentări, la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.