Dacă te-ai îndoit vreodată că a produce clipuri video ajutătoare și a le posta online are impact asupra vânzărilor, în acest articol vreau să-ți arăt un caz care să te facă să te răzgândești. 

După Crăciun am început să-mi las barbă. Mi-a plăcut noul look, însă nu știam ce presupune îngrijirea acesteia. Deja mă gândeam că va trebui să-mi cumpăr un aparat profesionist.

După revelion, era timpul să-mi aranjez barba. Înainte să-mi întreb prietenii, am decis că mă voi uita la tutoriale pe Youtube. Când am căutat “how to trim your beard” printre primele rezultate am găsit și un clip de la Gillette. Mi-a plăcut. A fost scurt, la obiect și a prezentat un aparat care se pare că te ajută cu tot ce ai nevoie pentru întreținerea bărbii. La clipurile video similare a fost un al doilea clip, tot de la Gillette, tot cu același aparat, dar pentru întreținerea look-ului de barba scurtă de câteva zile. De asemenea, mi-a plăcut și într-un final m-a convins să-mi cumpăr aparatul.

L-am căutat pe site-ul Gillette international și în vreo 2 magazine online și nu l-am găsit (deși erau alte aprate Gillette). M-am gândit că o fi un produs nou, care încă nu a ajuns la noi sau nu se vinde online. Zilele următoare am avut drum prin Auchan. Din curiozitate, m-am uitat la raionul de aparate de ras și spre surprinderea mea am găsit aparatul din tutoriale. L-am pus în coș și l-am cumpărat. Din păcate, la casa de marcat nu m-a întâmpinat nici un pop-up cu 5% reducere, doar eram în offline. :))

În concluzie, cele două clipuri tutoriale de mai jos m-au convins să cumpăr aparatul. Deși vânzarea se va atribui Auchan-ului, clipurile au avut influența cea mai mare. Sunt greu de măsurat astfel de procese de vânzare omnichannel, însă în cazul meu am demonstrat că acest clipuri ajutătoare funcționează și aduc vânzări, chiar dacă în mod indirect.

Tu ți-ai cumpărat un produs după ce ai văzut clipuri ajutătoare? Ce produs, sau produse?

Ce faci prima oară când vrei să cumperi ceva nou? Întrebi prietenii, te uiți pe site-ul producătorului, cauți detalii într-un magazin online, cauți tutoriale, te uiți pe comparatoare?

Spor la cumpărături!

 

 


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.