Una dintre primele și cele mai mari librării online de la noi, Okian.ro are peste 1 milion de cărți de business și beletristică, atât în limba engleză cât și în română. Eu am cumpărat de la ei pentru că de multe ori doar la ei am găsit anumite titluri noi pe care am vrut să le citesc.

La finalul anului trecut, am primit din partea echipei Okian o recomandare cu 10 titluri de cărți de business și despre succes care merită citite. Sper ca acestea să te inspire și să te ajute în dezvoltarea ta profesională.

1.Lean in – Sheryl Sandberg

Sheryl Sandber - Lean inÎntr-o lume în care joburile care necesită forță brută sunt înlocuite de roboți și mașini, liderii de astăzi lucrează tot mai mult cu aptitudini care le avantajează pe femei: comunicarea, relaționarea și colaborarea. Cu toate acestea, în SUA, dar și în alte țări, femeilor nu li  se acordă șanse egale pentru a avansa în carieră.

Sheryl Sandberg, Chief Operating Officer la Facebook, ne prezintă în această carte care a fost evoluția sa în carieră până a ajuns în poziția de conducere de la Facebook. Aceasta relatează cazuri în care s-a simțit discriminată pentru că este femeie, prezintă de ce a ales să lucreze la Google și cum s-a luptat pentru cariera sa chiar dacă a trebuit să-și ia concedii de maternitate.

Deși ai putea să crezi că această carte se adresează în special femeilor, o recomand și bărbaților. Îi ajută să înțeleagă cum să-și ajute iubitele sau soțiile să reușească în carieră și cum să-și ajute colegele pentru a câștiga poziții de leadership și pentru a contribui la succesul companiei lor.

Aceasta este o carte pe care am mai recomandat-o pe blog în acest articol despre biografii.

2. Tools of Titans – Timothy Ferriss

Tim Ferris a devenit cunoscut datorită cărții sale revoluționare 4-hour Work Week în care ne arată cum a reușit să conducă o afacere de succes externalizând cât mai mult din ceea ce face și călătorind în jurul lumii. Acest stil de viață s-ar putea să nu se potrivească oricui, însă principiile prezentate în carte sunt interesante și oferă un stil diferit de gândire.

În Tools of Titans vei găsi sfaturi și instrumente practice recomandate de către personalități de succes, care te vor ajuta să te organizezi mai bine și să obții maximul de la fiecare zi. Răsfoind cartea am văzut-o că este genul de manual pe care să-l citești cu laptop-ul și telefonul lângă tine, pentru a-ți instala noile aplicații de care afli sau pentru a-ți organiza agenda cu noile obiceiuri pe care vrei să le dezvolți.

3. Done: The Secret Deals that are Changing our World – Jacques Peretti

În filmul Network, personajul Arthur Jensen are un discurs genial.  El menționează că nu mai trăim într-o lume a țărilor și ideologiilor, ci într-una condusă de corporații. Vezi discursul de mai jos.

În cartea Done: The Secret Deals that are Changing our World, sunt prezentate exact astfel de înțelegeri făcute în spatele ușilor închise care influențează modul în care lumea funcționează și despre care s-ar putea să nici nu știi.

Îți recomand să vezi și această listă de filme de business, marketing și comunicare.

4. Grit: Why passion and resilience are the secrets to success – Angela Duckworth

Este o vorbă ințeleaptă care spune: hard work beats talent when talent doesn’t work hard. De asemenea, îmi place și ceea ce spune Steve Jobs în acest scurt interviu despre pasiune și succes.

https://www.youtube.com/watch?v=KuNQgln6TL0

Practic, dacă vrei să ai succes nu este suficient să fii o persoană talentată sau să ai un IQ mare, dacă nu pui osul la treabă. De asemenea, este important să știi când să renunți și când să nu te dai bătut.

Dacă aceste lucruri nu te-au convins de ce merită să citești cartea, am să-ți ofer mai jos și scurtul discurs al autoarei de la TED Education.

5. Thank You for BeingLate – Thomas L Friedman

thank you for being late thomasOare și tu suferi de FOMO?

Termenul FOMO vine de la Fear Of Missing Out. Într-o lume în care online-ul ne face conștienți de toate lucrurile pe care le ratăm, avem nevoie să ne adunăm, să ne concentrăm pe acele lucruri care contează cu adevărat pentru fiecare și să avem încredere că lucrurile vor fi în regulă, chiar dacă nu suntem primii la toate.

Best seller-ul Thank you for being late se prezintă ca un medicament pentru FOMO și oferă o doză de optimism asupra viitorului.

6. Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman

thinking fast and slow danielMereu am fost fascinat de modul în care funcționează mintea umană și cred că mai avem multe descoperiri de făcut despre aceasta. Dacă vrei să afli ce este intuiția, de ce anumite decizii le luăm instinctiv și care este procesul pentru a lua decizii raționale, atunci merită să citești această carte.

Este plină de exemple și experimente care oferă explicații științifice și care te vor ajuta să iei decizii mai bune în business și în viața personală.

7. Brain That Changes Itself – Norman Doidge

Această carte are misiunea de a demonstra că mintea noastră are puterea de a evolua și a se schimba pe parcursul vieții, contrar credințelor mai vechi care spuneau că după o perioadă scurtă din copilările când au loc cele mai mari modificări, creierul rămâne aproximativ neschimbat. În carte poți să citești despre cazuri surprinzătoare în care oameni cu dizabilități fizice au reușit să-și recapete capacitățile datorită schimbărilor cerebrale.

Chiar dacă nu este o lectură de business, aceasta este una inspirațională, care să te motiveze să investești continuu în dezvoltarea ta.

8. Finding My Virginity – Richard Branson

Hrana fiecărui antreprenor sunt poveștile de succes ale clienților și ale altor antreprenori. În această carte poți afla cum a reușit Sir Richard Branson să dezvolte 12 afaceri de miliarde de dolari și alte sute de companii. Aș putea spune că R. Branson nici nu mai are nevoie de o introducere. Dacă asculți dimineața postul de radio Virgin în drum spre birou, poate vrei să afli care este povestea acestui brand.

9. Personal MBA – Josh Kaufman

Cred în educația formală și nu sunt adeptul scurtăturilor, însă susțin educația non-formală și îmi plac cărțile de business. Dacă vrei să afli structurile predate în MBA-uri care te ajută să administrezi o afacere, această carte ar putea fi soluția.

Cu toate acestea, recomandarea mea este să citești cu mintea deschisă orice carte americană de business sau marketing. Contextul României de astăzi nu este similar cu cel din SUA, iar principiile și conceptele trebuie adaptate.

10. Leaders Eat Last – Simon Sinek

S. Sinek a ajuns cunoscut datorită discursului și datorită cărții lui Start with why. Am urmărit mai multe discursuri ale autorului și îmi place modul său de gândire și expunere al ideilor. Viziunea lui este de a pune pe ceilalți pe primul loc având încrederea că acest lucru va contribui la succesul tău. Acesta este și principiul cărții.


Acestea sunt cele 10 recomandări de cărți de business și despre succes pe care le-am primit din partea Okian.ro. Sper să ai ocazia să le citești și să te ajute în dezvoltarea ta profesională și personală.

Dacă ți-a plăcut oricare dintre ele, lasă-mi un comentariu mai jos cu feedback-ul tău. De asemenea, te invit să fim prieteni pe GoodReads, rețeaua socială dedicată cititorilor.

Mult succes!


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online. În cei peste 12 ani de experiență a ajutat peste 100 de companii să fie mai competitive în online și a susținut peste 220 de cursuri, seminarii și prezentări, la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

  4 replies to "Cărți de business si despre succes recomandate de către Okian.ro"

  • Bogdan

   Merci frumos pentru lista asta. Chiar cautam ceva de citit recent si sunt cateva carti in lista ta pe care le-am ratat.

  • Robbie

   Hei, nu e vina mea că nu ai gusturi! Mă pui să citesc dulcegării aplecacioase cu bărbați osoși și bătrâni in gândire!

   • Laurentiu

    Interesant punct de vedere :)) Am terminat si eu de citit una dintre cartile astea(Tools of Titans – Timothy Ferriss) pe care o voi recomanda si eu de acum incolo. Super faina.

    • Laurentiu

     Ah am uitat sa specific si Leaders Eat Last – Simon Sinek, o carte extraordinara. M-a ajutat foarte mult si mi-a deschis mintea catre alte perspective la care nu m-as fi gandit vreodata. Foarte, foarte buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published.