Ce înseamnă o educație sănătoasă? Este suficient ceea ce se predă în școală pentru ca un copil să ajungă un adult echilibrat?

Dacă te gândești bine, cele mai importante 5 arii din viața fiecăruia sunt:

  1. Sănătatea (fizică, mentală, emoțională)
  2. Relațiile (cu familia, prietenii, vecinii, colegii etc.)
  3. Cariera și finanțele (venituri active și pasive)
  4. Spiritualitatea și contribuția
  5. Dezvoltarea continuă

Consideri că ceea ce se predă la școală este suficient pentru ca un copil să învețe să devină un adult echilibrat în cele 5 arii?

Eu n-am simțit acest lucru… însă am avut norocul să descopăr cărți care mi-au deschis ochii și cunoașterea. Datorită lor am învățat cum să am grijă de mine din toate punctele de vedere și cum comunic și să interacționez mai bine cu ceilalți.

Aceste 7 cărți vreau să ți le recomand ca și lectură obligatorie atât pentru tine cât și pentru toți din familia ta. Oricine m-ar întreba care sunt cărțile din domeniul dezvoltării personale pe care i le-aș recomanda să le citească cu acestea aș începe:

„Cele 5 limbaje ale iubirii” de Gary Chapman

Din această carte afli că fiecare dintre noi avem 5 moduri în care primim și dăruim iubire. Descoperirea acestor moduri te va ajuta să-ți îmbunătățești relațiile cu familia, prietenii, colegii sau vecinii.

„Comunicarea nonviolentă” de Marshall Rosenberg

Această carte îți oferă un ghid practic despre cum să-i asculți empatic pe ceilalți, cum să reacționezi nonviolent la mesajele lor și cum să-ți înțelegi emoțiile, gândurile și nevoile pentru a avea o comunicare bună cu oricine.

„Secretele succesului – Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent” de Dale Carnegie

Una dintre cele mai bune cărți despre relații în care înveți ce să faci dacă vrei să câștigi încrederea și prietenia altora.

„Tată bogat, tată sărac – Educația financiară în familie” de Robert T. Kiyosaki

Din acest best seller de Robert T. Kiyosaki afli ce face diferența dintre oamenii bogați și cei săraci. Autorul prezintă conceptele de bază ale finanțelor personale, care te vor ajuta să știi cum să câștigi mai mult.

„Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” de Stephen R. Covey

Principiile pe care le vei afla din această carte pot să devină parte din felul în care gândești și acționezi în fiecare zi pentru a obține succesul pe care ți-l dorești.

„Trezeste uriașul din tine” de Tony Robbins

Din această carte afli tehnicile psihologice care te ajută să te cunoști mai bine din punct de vedere al valorilor, credințelor, regulilor și a comportamentelor. Este un ghid practic al dezvoltării personale care te ajută să-ți atingi potențialul.

„Puterea obișnuinței – De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri” de Charles Duhigg

Obiceiurile și automatismele ne conduc viața fără să știm. Dacă vrei să îți schimbi un obicei negativ sau vrei să-ți faci un obicei pozitiv nou atunci citește această carte. Vei afla cum se formează obiceiurile și cum le poți controla.

Consider că cele 7 cărți de mai sus merită să fie în biblioteca fiecărei familii. Cu acestea aș începe o educație sănătoasă. Lista poate să continue și cu multe alte cărți bune, iar dacă ai recomandări lasă un comentariu mai jos.


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online. În cei peste 12 ani de experiență a ajutat peste 100 de companii să fie mai competitive în online și a susținut peste 220 de cursuri, seminarii și prezentări, la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.