Nu cred în această vorbă “It’s just business”. Cred că totul este personal, iar deciziile ne sunt bazate pe experienţă, pe un set de valori şi credinţe personale. Cred în puterea oamenilor din spatele brandurilor. Din acest motiv mi-a plăcut mult interviul care mi-a fost luat de către Despina Ciocan pentru ArtAct Magazine.
Mai jos poţi citi o parte din acest interviu.
—
Ești un utilizator fidel de Trilulilu?
Nu doar utilizator fidel, ci şi printre primii și cei mai vechi utilizatori ai site-ului… Am deja peste 780 de fișiere favorite adunate de-a lungul timpului.
Am dat un search pe Trilulilu și nu ne-a revelat foarte multe despre Călin Biriș. Hai să aruncăm privire „dincolo”. Cum este Călin Biriș dincolo de crocodilu’ de pe marketing de la Trilulilu, dincolo de omul pasionat de publicitate și de mediul online? Cât anume ne permiți să știm despre tine?
Am fost norocos să am computer și internet de când eram mic (de prin 1997), lucru care m-a ajutat să cresc odată cu tehnologia. Am fost mereu pasionat de calculatoare și sport. Am jucat foarte mult timp baschet și am făcut mulți ani dansuri de societate. Pot spune că pasiunile sunt cele care mă ambiționează și îmi creează o ordine în viața personală. Îmi place să învăț și să experimentez mereu lucruri noi în domeniul meu și îmi place foarte mult să mă întâlnesc cu alte persoane like-minded. Îmi place să vorbesc în public și să particip la întâlniri de business networking. Apreciez persoanele transparente și ambițioase. Sunt atât de multe de spus, încât cred că este nevoie de un interviu separat doar pentru asta.
Vindem produse și servicii, de la biscuiți şi papuci, până la abonamente de telefonie. Crezi că pragul absolut al marketingului online ar fi să vindem valori umane? Am ajuns deja acolo?
Valorile umane au fost vândute dintotdeauna, odată cu apariția primei reclame. Se știe că un brand emoţional are mult mai mare succes decât unul care comunică rațional. Publicitatea are la bază dorințele și aspirațiile consumatorilor. Așadar, cred că prin publicitatea online „vindem” valori umane și nu doar le vindem, ci și le creem. Rețelele sociale vând în special valori umane și se adresează nevoilor primare de comunicare și relaționare.
În ce măsură ai nevoie de o latură creativă/artistică pentru a face marketing online?
Partea artistică poate fi delegată, însă trebuie înțeleasă. Este nevoie de un copy bun în tot ce comunici, iar aici este nevoie de creativitate și unduire lingvistică, să știi să te joci cu expresiile și să creezi emoțiile și imaginile potrivite. De asemenea, cred că marketingul în general ține foarte mult de viziune și diferențiere, iar fără idei de impact s-ar putea ca toate eforturile de marketing să nu aducă rezultate excepționale.
—
Interviul integral îl găseşti pe websiteul ArtAct Magazine.
Mi-ar plăcea să văd mai mult marketing cultural, să crească consumul şi numărul de consumatori de produse şi servicii culturale, pentru că acest lucru ar duce în final la creşterea nivelului de educaţie. De aceea susţin iniţiativele de tipul Notes & Ties sau alte inițiative culturale.
Tinerii specialiști în marketing și comunicare nu ar trebui să mai aștepte de la alții să îi angajeze și să le spună ce să facă, ci să ia inițiativă și să se implice în mediile care au nevoie de ei, chiar și pro bono. Poate asta ar fi o soluție pentru marketingul cultural din România.
Tu ce zici?