Vacanța în Croația a intrat pe lista mea de concedii preferate. Pe litoralul croat am avut o combinație perfectă de munte, plajă, mâncare delicioasă cu fructe de mare proaspete, multe locuri istorice de vizitat și activități extra de făcut la tot pasul.

Croația este ideală atât pentru persoane singure sau cupluri (eu am fost împreună cu soția), dar și pentru familii cu copii de orice vârstă. Sunt locuri pentru petreceri, cât și plaje pentru familii sau mai sălbatice.

Dacă ai vizitat Grecia, sau insulele grecești, poți face o comparație. Multe dintre peisaje seamănă cu ce poți vedea în Thassos, însă cultura este diferită, sunt mai puțini turiști români, mai mulți italieni, englezi, nemți, asiatici, apa este puțin mai caldă (așa ni s-a părut nouă) și în plus ai mai multe activități de făcut.

Acest ghid sper să te ajute dacă vrei să faci o viitoare vacanță în Croația.

Monedă locală: Kuna croată.
Peste tot se plătește în kun sau cu cardul. Din păcate nu vei găsi locuri să plătești în euro.

Limbă: croata sună puțin a poloneză, dar dacă nu cunoști limba, este bine să știi că majoritatea ospătarilor sau a ghizilor știu engleză sau italiană.

Plaje: majoritatea sunt cu pietricele, în loc de nisip. Este recomandat să ai pantofi de apă. Apa este limpede, de un albastru puternic. Pe plajele publice se găsesc zone cu șezlonguri și umbrele, dar este și mult loc doar pentru prosoape sau rogojine.

În unele zone poți să găsești activități precum: parcuri acvatice gonflabile, închiriere hidrobiciclete, închiriere windsurf, închiriere skijet, poți face kiting, parasailing, închiriere caiace etc. Din păcate, dacă îți place să faci snorkeling nu vei găsi o diversitate mare de pești, mai ales pe plajele mai aglomerate. În schimb, poți apela pentru servicii de scuba diving din anumite centre turistice.

Drumul până în Croația

Distanță cu mașina Cluj – Split: 1.158 km
Sunt aproximativ 13 ore de condus. Majoritatea drumului prin Ungaria și Croația este pe autostradă cu limită de viteză de 130 sau 110 km/h.

Noi am făcut o oprire în Ungaria, lângă lacul Balaton, care este aproximativ la jumătatea distanței. Drumul a fost mai ușor de parcurs în felul acesta, iar pe malul lacului am găsit multe pensiuni unde să înnoptăm. În felul acesta am petrecut 2 zile extra pe drum, însă siguranța este pe locul 1. Nu recomand condusul sub influența oboselii.

Bine de știut că în Ungaria se plătește vinietă (cea de 10 zile costă 2975 forinți aproximativ 42 lei), iar în Croația sunt doar taxe de autostradă. Un drum de la intrare în Croația până în Sud la Dubrovnik sunt de plătit aproximativ 30 euro în taxe de autostradă.

Dacă pornești din București sunt variante prin Serbia și Bosnia. Despre această variantă poți să citești aici.

Indiferent de ce variantă de drum alegi este nevoie doar de carte de identitate (sau pașapoarte pentru copii) la trecerea granițelor.

Pentru drumurile din Croația recomand să folosești Waze pentru a primi notificări privind prezența poliției și camerele fixe.

(P) Caută cazare în Croația la cele mai bune prețuri cu Veltravel.ro.

Program de vacanță în Croația

Concediul nostru a fost de 8 zile în care am vizitat astfel:

Ziua 1: Parcul Național Plitvice

În drumul nostru dinspre Ungaria spre Split, unde ne-am cazat, am oprit la Parcul Național Plitvice. Acesta este cel mai mare parc național din Croația și este în lista patrimoniului mondial UNESCO. Peisajele din parc ne-au impresionat. Sunt 16 lacuri mari cu foarte multe cascade superbe care le conectează. Cea mai mare are înălțimea de 78 m.

Sunt 4 trasee pe care le poți alege, care includ transferuri cu barca și cu autocare. Odată ce ai cumpărat bilet, în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție, poți urma traseul preferat. Pentru că noi am ajuns doar după ora 16, am urmat un traseu mai scurt de doar 3-4 ore. Intrarea după ora 16 este de numai 150 kun de persoană.

Parcul Național Plitvice

Recomandarea mea este să ajungi la Plitvice cât mai devreme posibil să faci traseele de 6-8 ore, așa vei reuși să vezi cel mai mult din parc. Să ai la tine, sau să aveți la voi, pantofi de drumeție, apă, sandwichuri și aparat foto. Este permis să intri cu câine, dar numai în lesă. Nu este permis cu cărucior de copii, sau să înoți în lacuri. Dacă mergi cu copii, îți recomand traseele mai scurte, fiind mult de mers pe jos. Majoritatea termină traseele epuizați de energie, dar fascinați de locurile văzute. Este un parc vizitat de turiști de toate naționalitățile de pe tot mapamondul. Ar fi păcat să-l ratezi dacă mergi în Croația. Mai multe poze impresionante din parc poți vedea în acest articol.

Similar cu parcul Plitvice este cel de la Krka. Din păcate, la acesta nu am mai ajuns. De la un ghid local am aflat că dacă am văzut Plitvice, Krka arată la fel.

Spre seară am ajuns în Split, care este un oraș mai mare decât mă așteptam (este cât jumătate din Cluj-Napoca, atât ca suprafață cât și ca număr de locuitori).

Ziua 2: Plaja Kasjuni și centrul vechi din Split

Spre suprinderea mea nu am găsit multe opțiuni de plaje în împrejurimile orașului Split. Cea care ne-a tras atenția a fost Kasjuni. La baza plajei este și parcare plătită. Golfulețul este frumos, apa este limpede, iar de la terasă se poate comanda mâncare și băutură. Din ce am observat, plaja aceasta este preferată în special de tineri.

La fel ca toate plajele amenajate din Croația, are zonă de șezlonguri, dar și multă zonă în care poți să stai fără închiriere. Dacă vrei să încerci și alte plaje din Split, vezi acest articol.

Kasjuni beach
My kind of day at the beach :)

Seara, am iești în centrul vechi al Splitului. Acolo se află Palatul lui Diocletian, o mini cetate în port înconjurată de ziduri înalte în interiorul căreia găsești muzee, magazine, foarte multe terase și restaurante, dar și baruri pentru petrecăreți și petrecărețe.

Dacă ești fan midi sau pește proaspăt îți recomand să mergi la Konoba Matejuska unde nouă ne-a plăcut foarte mult. Fiind un local micuț, este bine să mergi acolo în timpul zilei, sau să faci o rezervare pentru seară. Restaurantul este pe o străduță mică cu doar câteva măsuțe afară. Orientează-te după Google Maps.

Ziua 3: Plaja Copacabana din Okrug Gornji și vizitat orașul vechi Trogir

La doar 45 de minute de Split cu mașina, poți vizita micuțul oraș Trogir, care arată similar cu Palatul lui Dioclețian privind străzile înguste, terasele frumoase și pavajul cu piatră albă. La ieșire din Trogir, doar 5 minute cu mașina, poți găsi plajele din Okrug Gornji. Acestea sunt mai populare pentru familii cu copii.

Plajele sunt tot cu pietricele, cu șezlonguri și umbrele la prețuri mai mici ca în Split (maxim 150 kun pentru 2 persoane), apă albastră și caldă ca în restul Croației și multe terease pe maginea plajei. Noi am oprit la Copacabana (vezi pe hartă). Aici am stat până la apus.

Okrug Gornji sunset

Să ai grijă la locurile de parcare, pentru că majoritatea sunt cu plată. Altfel riști amendă.

Trogir este o escapadă bună de o zi, mai ales dacă ești în căutare de plaje pentru familii.

Ziua 4: Plaja centrală din Makarska

După vizita în Nord la Trogir, am decis să vizităm și partea de Sud. Waze ne-a recomandat o rută pe autostradă, însă am preferat să alegem o altă variantă care a fost parțial și pe coasta mării. Am avut o surpriză să coborâm prin cheile râului Cetina, care se revarsă în mare în orașul Omis. Priveliștea a fost impresionată. Îți recomand să mergi pe această rută.

În drum spre Makarska găsești câteva plaje superbe: Punta Rata 2 (din localitatea Brela), sau plaja centrală din Baska Vodă. Ne-ar fi plăcut să rămânem câte o zi și în aceste locuri, dar n-a fost timp. Poate data viitoare!

Baska Vodă

În Makarska am fost pe plaja centrală în această zonă. Apa a fost perfectă, iar peisajul unul memorabil cu plajă înconjurată de pini de munți. Șezlongurile și umbrela ne-a costat 150 kun în total.

Makarska beach

La întoarcere spre Split am prins un apus superb.

Apus de soare in Croatia

Ziua 5: Plaja Zlatni Rat, insula Brač

În portul Split găsești vânzători ambulanți și centre de informare de unde poți cumpăra excursii cu tururi de 3 sau 5 insule, sau pentru diferite drumeții în Plitvice, la peșteri, la rafting etc. Pentru că am prins două zile cu vânt puternic și valuri ni s-au schimbat planurile de a merge pe cele 5 insule.

În schimb, am vizitat populara insulă Brač, cu plaja Zlatni Rat, una din cele mai cunoscute din Croația. Am fost plăcut impresionat să descopăr că din port până la plajă se află un drum pietonal pavat, care trece printr-o pădure de pini.

In drum spre Zlatin Rat

Plaja Zlatni Rat nu este impresionantă. Față de alte plaje pe care le-am văzut, aceasta este mai lată, tot cu pietriș, dar cu vânt mai puternic. Prețurile la șezolnguri sunt ceva mai mari (210 kun pentru 2 șezlonguri și o umbrelă), iar majoritatea celor de pe plajă erau tineri.

Plaja Zlatni Rat este acolo în depărtare, acea fâșie de plajă descoperită. :)

Pentru că nu ne-a plăcut, am decis să ne întoarcem pe prima plajă de la începutul aleei pietonale, care ține de centrul Big Blue Sport. Locul acesta a este chiar lângă un restaurant de unde poți servi băuturi, mâncare și poți prinde Wi-Fi gratuit. Plaja este la baza unor mici stânci, ceea ce o face mai pitorească decât Zlatni Rat. Apa a fost perfectă.

Ziua 6: Am vizitat cetatea Klis

Pentru că am prins o zi cu nori și ploaie, am zis pas la una dintre excursiile pe care le planificasem și ne-am reorientat. Am ales să vizităm cetatea Klis, locul unde a fost filmat o parte din sezonul 4 din Game Of Thrones.

Dacă ai văzut serialul, sigur recunoști scena aceasta:

Cetatea atacată de la minutul 1:56 este Klis. Acolo sunt filmate și secvențele cu crucificarea stăpânilor (pentru cunoscători).

Locul este impresionant. Oferă o panoramă foarte bună asupra orașului Split, cetatea fiind localizată sus pe o stâncă. Aici s-au dus multe lupte de putere între diferite imperii, dar zidurile au rezistat. În interiorul Klis se află și un muzeu care prezintă istoria locului, diferite ținute și modele de arme folosite în bătălii.

Cetatea Klis

Recomand o vizită la Klis pentru importanța istorică a locului, dar mai ales pentru panoramă.

Tot în ziua a șasea am descoperit un nou restaurant cu mâncare delicioasă. Dacă vrei să mănânci fructe de mare și pește proaspăt într-un local popular în rândul localnicilor îți recomand să oprești pe la Konoba Stare Grede (vezi pe hartă). Pe mine m-a inspirat acest articol să găsesc localul.

Ziua 7: Am vizitat cetatea Dubrovnikului

Pe final de concediu am decis să vizităm locul cunoscut de către fanii Game Of Thrones și sub numele de Kings Landing.

Conform unui studiu, datorită popularității serialului, Dubrovnikul a câștigat extra aproape 250.000 de turiști noi între 2012 și 2015, care au cheltuit 126 milioane de euro în Croația.

După ce am vizitat Palatul Sponza din interiorul cetății, unde am văzut poze din timpul războiului de independență a Croației cu Serbia, ne-am îndreptat spre fântâna Onofrio. Aceasta este punctul de plecare al tururilor ghidate ale cetății.

Pentru 150 kun de persoană, am făcut turul Game Of Thrnoes (vezi detalii și rezervări), în care am vizitat locurile de filmări, am recreat scene, am aflat mici povești de la filmări și am cunoscut detalii despre istoria Dubrovnikului. Recomand o astfel de experiență fanilor serialului.

Dubrovnik

Un loc indedit înafara zidurilor unde poți să bei un pahar de vin sau bere este Buza Bar.

Ziua 8: Plaja Copacabana din Dubrovnik

În ultima zi, am făcut o mică oprire la o plajă frumoasă și bine amenajată. Prețurile de la bar sunt ceva mai mari (70 kun pentru un sandwich), servirea este lentă, însă dacă mergi pentru plajă, peisajul este frumos și apa este limpede și caldă. Vezi cum poți ajunge la plajă.

Copacabana Dubrovnik

De ce să mergi în Croația în vacanță sau concediu

Cei care iubesc concediile în Grecia, nu vor fi dezamăgiți deoarece experiența este cel puțin la fel de bogată. Croația este o țară primitoare pentru toate tipurile de turiști (cupluri, familii, seniori sau tineri în căutare de petreceri și aventură), fiind locuri și lucruri de făcut pentru toată lumea.

Acestea sunt motivele mele pentru care recomand Croația:

✅ Plajele sunt foarte frumoase fiind bine amenajate și întreținute, iar peisajul este superb. Majoritatea sunt sub păduri de pini, la poalele unor munți impresionanți și impunători. Apa este caldă, limpede și curată. Dacă dorești plaje mai sălbatice sau pentru nudiști, poți găsi și din acestea.

✅ Mâncarea este cel puțin la fel de bună ca și în Grecia, cu pește și fructe de mare proaspăt. Pentru cei care nu mănâncă pește, recomand carnea de miel, care se gătește după rețete tradiționale. Găsești foarte multe restaurante și taverne.

✅ Sunt multe orașe și locuri istorice de vizitat. Se poate face un sejur cu excursii zilnice doar la locuri istorice, pentru cei care nu iubesc marea și plaja (dacă există așa ceva).

✅ Sunt foarte multe opțiuni de distracție și activități sportive pe mare, așa cum menționam la începutul articolului.

✅ Parcurile naționale sunt de o frumusețe unică.

✅ Prețurile sunt accesibile, iar locuri de cazare se găsesc în funcție de buzunarul fiecăria. Sunt și campinguri la tot pasul pentru cei care vor astfel de experiențe.

✅ Majoritatea croaților din domeniul turismului vorbesc limba engleză sau italiană.

Ce nu mi-a plăcut:

⛔ Drumul este puțin obositor și lung cu mașina. Sunt puține opțiuni cu avionul.
⛔ Pentru cei care vor să facă snorkeling nu este cea mai bună destinație.

Ce am învățat pe Marketing de la croați

Turismul este foarte important pentru ei. 18% din PIB-ul țării este dat de încasările din turism. Probabil acesta este și motivul pentru care atracțiile turistice sunt foarte bine promovate, drumurile sunt foarte bune, locurile de cazare și petrecerea timpului liber sunt din ambundență.

Din punct de vedere al marketingului, croații știu foarte bine să-și facă oferta disponibilă și să o comunice la punctul de vânzare. Practic, în toate localitățile vizitate am văzut multe standuri și chioșcuri unde se promovau oferte la excursii și activități turistice de făcut. De asemenea, poți să închiriezi biciclete, mașini, scutere, trotinete, hoverboarduri, bărci, skijeturi etc.

Se simte că și-au făcut temele privind toate opțiunile de a face bani din activități turistice și de relaxare.

De asemenea, știu foarte bine să profite de succesul filmelor filmate la ei în țară pentru a-și crește numărul de turiști și încasările de la aceștia.

(P) Caută cazare în Croația la cele mai bune prețuri cu Veltravel.ro.

Sper că am reuști să te conving să vizitezi sau să revizitezi Croația, iar acest ghid îți este util pentru următoarea vacanță sau concediu. Lasă un comentariu mai jos cu ce ți-a plăcut în Croația și ce alte plaje sau locuri recomanzi să vizitez data viitoare.


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online. În cei peste 12 ani de experiență a ajutat peste 100 de companii să fie mai competitive în online și a susținut peste 220 de cursuri, seminarii și prezentări, la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

  3 replies to "Ghid de vacanță în Croația (Split – Dubrovnik): plaje, atracții turistice de vizitat și prețuri"

  • Cata

   “În schimb, am vizitat populara insulă Bol” – insula se numeste Brac, ca sa stii mai exact unde ai fost.
   “Plaja Zlatni Rat nu este impresionantă. Față de alte plaje pe care le-am văzut, aceasta este mai lată” – afirmatia asta nu are sens. Nu este impresionanta pentru ca este mai lata? In plus, plaja respectiva e recunoscuta de majoritatea lumii ca una dintre cele mai frumoase din Croatia. Exemplu: https://edition.cnn.com/travel/article/croatia-best-beaches/index.html. Inteleg ca gusturile nu se discuta, dar totusi.
   Comparatiile cu Grecia nu isi au rostul, daca doar in Thassos ai fost.
   Per total, un articol foarte slab.

   • Călin Biriș

    Cătă, mersi de comentariu. Am corectat numele insulei.
    Cu privire la Zlatni Rat, am spus și că bătea vântul mai tare, iar prețurile erau mai mari ca în altă parte. De asemenea, nu se prindea Wi-Fi pe plajă (spre deosebire de alte locuri). Plaja arată bine din avion și dă bine în imaginile de pe broșuri, de aceea cred că este recunoscută, dar față de celelalte plaje croate mi s-a părut mai banală.
    În Grecia am fost până acum în Thassos, Creta (vezi acest articol https://calinbiris.ro/cele-mai-frumoase-plaje-de-vizitat-in-creta-de-vest-zona-chania/) și Kassandra. Plajele și peisajele au fost comparabile cu multe dintre cele grecești pe care le-am văzut. De ce zici că nu are rost comparația?
    De asemenea, de ce consideri că articolul este slab? În comparație cu ce? Pe baza a căror criterii?

    • Sabin

     Sunt in Brela acum. Mâine plec spre Dubrovnik.
     Articolul este destul de corect.
     Croația este cel puțin la fel de frumoasa ca Grecia.
     Cata, observațiile cu privire la o plaja sau alta pot fi și subiective. Fiecare apreciază altceva la o plajă.
     Nici mie nu-mi plac plajele late, nici vântul

Leave a Reply

Your email address will not be published.