Unul dintre cele mai frumoase meciuri de tenis de la US Open-ul de anul acesta a fost dintre David și Goliat, respectiv Lucas Pouille (22 ani – 0 titluri câștigate) și Rafael Nadal (30 ani – 69 titluri câștigate). Meciul a durat peste 4 ore, s-au jucat 5 seturi și Pouille a câștigat în tie-break, la 2 puncte diferență. Scorul final a fost: 6-1, 2-6, 6-4, 3-6 , 7-6 (și 8-6 în tie-break). Meciul m-a ținut cu sufletul la gură până la ora 2.30 dimineața, deși la ora 6 am avut de condus 3 ore.

Imaginează-ți că acești doi jucători au jucat sute de mingi, iar într-un final jocul a fost câștigat la doar 2 serve de meci.

https://www.youtube.com/watch?v=zBuXqHfR8ZM

O situație similară s-a întâmplat anul acesta în NBA. Finala campionatului american de baschet s-a jucat între Cleveland Cavaliers și Golden State Woriors. Au fost 7 meciuri jucate în finală, 3 câștigate de Golden State, iar 4 de către Cavaliers. Ultimul meci din finală a fost pe muchie de cuțit. În ultimul minut din joc scorul a fost 89 la 89, însă o aruncare înscrisă de la 3 puncte și una de la libere, a dus la victoria meciului.

În această situație ultimele puncte au câștigat întreg campionatul.

Astfel de cazuri îți dau de gândit cât de important este fiecare punct. Indiferent că vorbim de prima servă sau primul coș dintr-un meci, sau de un punct pierdut din neatenție pe parcursul campionatului.

Fiecare punct contează pentru că te duce în finală sau poate face diferența între un campionat câștigat și unul pierdut.

Prin analogie, gândește-te când ai fost în fața unui termen limită pentru o campanie de marketing și te-ai gândit “lasă că și mâine este o zi”, sau când ai renunțat la postarea unui mesaj pe Social Media, pentru că “oricum nu face diferența”.  Poate acea zi sau acel mesaj îți aduceau acele extra 10 vânzări pentru a-ți depăși target-ul, sau îți câștigau acel client pe care îl cauți de mult timp.

Data viitoare când vrei să amâni o acțiune, sau să renunți la ceva care poate ți se pare nesemnificativ (fără a știi cu exactitate dacă așa este), gândește-te la cele două meciuri anterioare. La milioane de euro decise în contul cui să intre, în funcție de doar 2 serve sau 2 coșuri diferență. Adu-ți aminte că în final, fiecare punct contează!

Urmărește acest video despre importanța fiecărui inch, iar dacă ți-a plăcut articolul, recomandă-l colegilor de echipă, șefului tău sau partenerilor în business.

Mult spor și la cât mai multe “campionate” câștigate în business!

(sursă foto: BBC)


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.