prost

Știi sentimentul acela când faci un lucru și ești convins că este perfect?

Scrii articolul de blog și ești 100% sigur că se poate publica fără alte revizii. Faci macheta de design și ți se pare o operă de artă și parcă o vezi deja publicată. Faci prezentarea pentru eveniment și parcă simți cum te felicită lumea la final pentru discursul bun pe care l-ai avut.

În acel moment ai sentimentul că ești The best! Parcă mâncarea are alt gust, aerul miroase mai frumos, toți se uită după tine pe stradă etc..

Apoi vine un coleg, un prieten, soția/soțul sau șeful și-ți arată un detaliu atât de banal care ți-a scăpat încât nu-ți vine să crezi. Ripostezi. Zici că este o insultă. Însă realizezi în final că este un feedback constructiv și pertinent. Simți că ești prost.

Este în regulă să fii “prost”.

Nu există articol / newsletter / design / discurs / eveniment perfect (sau orice alt lucru pe care l-ai considera perfect). Perfecțiunea este ceva subiectiv în funcție de standardele și experiența fiecăruia. Nu te mai amăgi că poți face lucruri perfecte. Acceptă să fii “prost” pentru că este sănătos. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Când înțelegi acest lucru, începi să te dezvolți.

Cere feedback de la persoane avizate. Analizează observațiile în mod obiectiv, din perspectiva ta și a persoanei care ți-a dat feedback. Nu lua feedback-ul ca atac la persoană. Caută ce poți face mai bine, apoi ia măsuri. Devino mai bun. Mai puțin prost, însă niciodată deștept.

“Deștepții” de prea multe ori se cred atotștiutori și ajung să fie etichetați ca ignoranți. Tu nu vrei să fii ignorant. Tu vrei să fii un “prost”, care face lucruri de calitate. Tu știi că orice lucru se poate îmbunătății și merită îmbunătățit. Folosește acest lucru în avantajul tău.

Dacă ești un “prost” ca mine, te salut, jos pălăria!


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online. În cei peste 12 ani de experiență a ajutat peste 100 de companii să fie mai competitive în online și a susținut peste 220 de cursuri, seminarii și prezentări, la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

  6 replies to "Este în regulă să fii “prost”"

  • Adela

   Excelent! Hello, “stupid”!:)

  • Marcel

   Nici coleg. Nici soție. Nici șef
   Corectează “Zici că este o inslută.”

   Apoi vine un coleg, un prieten, soția/soțul sau șeful și-ți arată un detaliu atât de banal care ți-a scăpat încât nu-ți vine să crezi. Ripostezi. Zici că este o inslută. Însă realizezi în final că este un feedback constructiv și pertinent. Simți că ești prost.

   Felicitări că scrii cu diacritice !

  • Adi

   Superb, felicitări! Am un singur amendament, trufașii sunt cei mai periculoși proști, poate la ei te referi folosind epitetul “deștepti”. “Prostul nu e prost destul pană nu e și fudul”.

   • Calin

    Da… mă refeream la trufași dar și la cei care consideră că le știu pe toate (nu doar sunt foarte încrezuți).

Leave a Reply

Your email address will not be published.