Au fost visuri pe care ți le-ai dorit și la un moment dat le-ai obținut fără a avea un plan? Spre exemplu să-ți cumperi o mașină, să întâlnești o anume persoană, să ajungi într-o anumită poziție în carieră etc. Mie mi s-a întâmplat și m-am întrebat care ar putea fi explicația. 

După ce am citit mai multe cărți de dezvoltare personală am aflat un răspuns.

  1. Dorințele izvorăsc din valorile, credințele și pasiunile pe care le avem.
  2. Valorile, credințele și pasiunile ne ghidează atenția și alegerile pe care le facem în viață. Totul pornește de la ele. ⤵
  3. Alegerile pe care le facem aduc după sine responsabilități și ne pun în contexte în care întâlnim oameni noi și oportunități.
  4. Responsabilitățile și acțiunea duc în final la atingerea dorințelor și visurilor.

Așadar, dorințele nu se împlinesc de la sine, chiar și în cazul în care n-am avut un plan pentru realizarea lor. Alegerile, responsabilitățile și acțiunea sunt cele care ne ajută să ne atingem obiectivele (sau visurile). 

Să-ți dau un exemplu. În 2005, după ce am intrat în AIESEC, am învățat despre importanța leadership-ului. Atunci mi-am dorit să conduc echipe și să am un impact în viețile membrilor. Din păcate n-am reușit să obțin poziții foarte importante în organizație, însă dorința a rămas cu mine. Fiind pasionat de marketing, am început să-mi construiesc o rețea de contacte din domeniu. În 2009 am aflat despre o organizație a tinerilor profesioniști în comunicare. După 2 ani, am ajuns să conduc IAA YP Cluj și să fiu președine pentru 4 ani, dezvoltând echipa organizației la peste 50 de membri. Poți citi povestea aici

Așadar, întâmplările și realizările din viața noastră au factori comuni precum: valorile personale, credințele, pasiunile, alegerile și acțiunile de zi cu zi. Dacă dorințele și visurile noastre sunt congruente cu acești factori, într-un fel sau altul (inconștient) vom face să se împlinească. Cu toate astea, a avea un plan scurtează drumul de la vis la realitate!

Despre legea atracției, dar și despre importanța acțiunilor concentrate în direcția dorințelor noastre, vorbește Jack Canfield în video-ul de mai jos. Canfield este unul dintre promotorii legii atracției și are o experiență de peste 40 de ani în success coaching și training. 

Alți autori de cărți de dezvoltare personală pe care merită să îi citești/asculți: Anthony Robbins, Brian Tracy, Robin Sharma, Stephen R Covey

Așadar, gândește-te foarte bine la visurile tale și vezi dacă sunt congruente cu cine ești ca persoană. Mai apoi fă-ți un plan, modelează-ți contextul să-ți fie favorabil, acționează, iar în final, vei obține ceea ce-ți dorești.


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.