Așteptările oamenilor cresc de la o zi la alta, iar modul în care fiecare brand interacționează cu proprii clienți se are legătură cu expereința pe care o oferă. Tehnologia avansată și fructificarea oportunităților acesteia devine provocarea principală a oamenilor de marketing în procesul de creare al experienței unice de brand.

În fiecare zi auzim despre noi revelații și noi tehnologii care apar pe piață, soft-uri și device-uri care pot contribui la dezvoltarea relațiilor cu potențialii clienți. Însă cel mai important lucru este înțelegerea acestor tehnologii și a modului în care pot contribui în crearea unei experiențe.

Când vorbim despre Brand Expereience ne referim la modul în care oamenii reacționează la interacțiunea cu brandul, la ceea se simt, trăiesc și gândesc. Interesant este faptul că această experiență se manifestă diferit pentru fiecare din noi, iar ceea ce oferi trebuie sa fie adaptabil nevoilor și așteptărilor diferitelor categorii de clienți.

Internetul

Datorită evoluțiilor tehnologice, 90% din procesul de cumpărare se realizează independent, folosind puterea internetului. Acest lucru presupune faptul că, înainte de a cumpăra, consumatorii caută singuri produsele, informațiile și receneziile referitoare la acestea folosindu-se de internet. Și cum altfel îl poți convinge să aleagă brandul tău în defavoarea altora, decât printr-o experiență digitală aparte, pe tot parcusrul căutării de informații. Astfel, viteza în care este transmisă informația și modul în care este prezentată poate însemna o adevărată experiență pentru clienții tăi.

Experiența „omni-channel”

Tehnologia îți permit să fii prezent oriunde, oricând. Aceasta îți pune la dispoziție o multitudine de canale prin care poți ajunge la clienții tăi. Ideea este să știi să integrezi toate aceste canale și să adaptezi experiența în funcție de caracteristicile fiecăreia.

Amintește-ți faptul că oamenii își petrec timpul pe rețelele de socializare precum Facebook și Instagram, pentru a se destinde. Brandul tău trebuie să concureze nu doar cu alte branduri ci și cu video-urile amuzante cu pisici și poze ale prietenilor. De aceea, conceptul trebuie gândit din perspectiva clienților și a modului în care aceștia îți doresc să comunice cu brandul. Noile modificări ale rețelelor Social Media, permit utilizatorilor să își personalizeze lista de aprecieri. Astfel, trebuie să profiți de diferitele mijloace media pentru a ieși în evidență.

Site-urile, chiar și cele de prezentare pot oferi și ele experiențe prin intermediul unui design interactiv sau posibilitatea personalizării panoului de control al fiecărui cont client. Utilizarea chatbotsilor în magazinul tău online contribuie la reducerea reticențelor față de cumpărăturile online aducând o doză de umanitate și totodată asigură oferirea unor informații în timp util clienților tăi.

Totul se mută pe Mobile, iar experiența trebuie adaptată diferitelor tipuri de divice-uri utilizate de consumatori. Astfel, aceștia vor beneficia de o integrare perfectă a conținutului ce vine în întâmpinarea lor pentru a le crea o experiență localizată, în funcție de locul în care aceștia se află. Acum, le poți oferi clienților mai mult decât o simplă vizită în magazin prin IBeacons, un GPS de interior care poate trimite mesaje, vouchere și oferte personalizate tuturor celor care te vizitează.

Tehnologii inovative

Există diverse noutăți tehnologice ce contribuie la crearea de experiențe senzoriale. Brandurile își doresc să joace un rol important în viața consumatorilor generând senzații, emoții și trăiri reale, iar datorită exigențelor acestora, tehnologia reprezintă singura cale pentru a satisface nevoile lor experențiale. Astfel, vorbim despre realitatea virtuală (VR) sau realitatea augumentată (AR) , prin care experiența senzorială devine din ce în ce mai „palpabilă”.

Acestea sunt doar câteva dintre tehnologiile pe care le poți integra în conceperea unei strategii bazate pe experiență. În funcție de mesajul pe care vrei sa îl transmiți, bugetul și viziunea afacerii tale, alege-o pe cea mai potrivită.

Gândește diferit!

Prin intermediul tehnologiei poți crea relații cu potențialii tăi clienți. Încearcă să vii în întâmpinarea lor cu informații noi și mesaje interesante. Lasă la o parte tehnicile clasice de vânzare și utilizează tehnologia pentru a interacționa cu aceștia. Orientează-ți strategia spre a crea o relație de lungă durată cu clienții și nu doar o strategie de vânzare ce îți poate aduce un câștig pe termn scurt.

[Acesta este un Guest post, respectiv un articol scris de un autor invitat. Dacă dorești să publici și tu un astfel de articol, lasă un mesaj folosind pagina de contact. Vezi care sunt beneficiile publicării unui Guest post


Roxana Codoban
Roxana Codoban

Marketer & Founder at INNOVATION MKT&IT, Creating Business Experience.

Leave a Reply

Your email address will not be published.