Poate și tu te-ai întrebat când este cel mai bine să pornești la drum lung cu mașina prin România. Dacă nu ai copii și poți să pornești la orice oră, îți spun ce am descoperit eu.

Deseori călătoresc cu mașina între județe (drumuri lungi de 2-3 ore) sau merg pe ruta Cluj – București. Fiind o persoană căreia nu-i place să piardă vremea pe drumuri, prefer să conduc la orele cu traficul cel mai scăzut.

Am experimentat mai multe ore de plecare și am observat că în timpul zilei, între orele 7 și 20, este cel mai nepotrivit să pornesc. Atunci sunt în trafic toți șoferii care merg sau vin de la serviciu, de la grădiniță, de la școală, sau transportă marfa spre alte orașe sau țări.

Pentru că oricare călătorie între 2 reședințe de județ durează între 1-2 ore, prefer să conduc mereu când lumea se odihnește sau este acasă. Așadar, pentru drumuri lungi (peste 2 ore) am descoperit că între orele 2 și 4 dimineața este cel mai bine să pornești la drum, dacă vrei să ajungi undeva la prima oră și să nu pierzi vremea în trafic.

Spre exemplu, un drum de Arad-Cluj, care în mod normal ia între 4 și 5 ore, în funcție de câte autoturisme care transportă marfă prinzi dinspre Oradea la Cluj (dacă alegi această rută), îl poți face în 3 ore și jumătate, dacă pornești între 2 și 3 noaptea. Similar, un drum Deva-Cluj, care în mod normal durează între 2 și 3 ore, îl poți face în două ore (cel puțin până când se va da în folosință autostrada Turda-Sebeș).

Așadar, câteva avantaje să pornești la 3-4 noaptea atunci când ai de făcut un drum lung:

  • economisești aproximativ 30 de minute de stat în trafic (în funcție de cât de lung ți-e traseul);
  • vei conduce mai relaxat(ă) pentru că vei avea foarte puțin trafic pe direcția ta de mers;
  • vei avea 2-3 ore de condus fără trafic;
  • dacă dormi cele 7 ore necesare pentru a fi odihnit(ă) înainte de drum, poți să te pui la culcare la ora 20, care este o oră decentă;
  • poți inclusiv să economisești combustibil avâd drum liber și putând să conduci fără prea multe frâne, accelerări sau alte bruscări;
  • vei ajunge la destinație dis de dimineață, numai bine încât să ai timp să servești micul dejun și să-ți începi ziua de lucru.

Dezavantaje:

  • conduci pe timp de noapte și nu este recomandat dacă ești obosit(ă);
  • este mai greu să mobilizezi alte persoane să ți se alăture pe acest program;
  • în acea zi te vei simți mai repede obosit(ă) ca de obicei.

Am testat cele de mai sus și pe noua funcție din aplicația Waze care îți spune timpul de drum în funcție de ora de plecare. Conform aplicației, cel mai scăzut trafic este între ora 0 și 9 dimineața. Cu toate acestea, dacă vrei 2-3 ore de condus fără trafic, trebuie să pornești cu acel timp înainte de ora 9.

Sper să-ți prindă bine acest articol dacă vei conduce la drum lung. În final îți doresc multă precauție, drumuri bune și fără incidente!

credit foto


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.