Datorită aplicațiilor iPhone-ul a devenit un bun instructor și companion care îmi face viața mai bună. În fiecare an îmi revizuiesc lista de aplicații și mă consult cu prietenii de pe Facebook pentru a găsi cele mai utile aplicații, care mă ajută să devin mai deștept, relaxat și optimist.

Sunt foarte multe aplicații care ajută pentru acest scop, însă în acest articol mi-am propus să-ți prezint doar aplicațiile pe care eu le-am testat și pe care le folosesc cu regularitate. Menționez că cele mai multe aplicații sunt fie freemium (gratuite până la un anumit punct), fie sunt contra cost. Merită să le testezi și să decizi tu pentru care vrei să plătești sau pe care vrei să le folosești doar în varianta gratuită.

La finalul articolului am să-ți spun și care sunt aplicațiile din listă pe care eu le folosesc cel mai des.

Aplicații care te fac mai deștept

Următoarele aplicații te pot ajuta să înveți lucruri noi, să petreci timp cu oameni deștepți sau chiar să te joci pentru a-ți antrena mintea.

Aplicații de cursuri și discursuri online

Fă-ți tip să înveți în fiecare săptămână ceva nou. Pe lângă vloguri și seriale, inserează și câte un clip educațional din aplicațiile de mai jos.

Jocuri pentru minte

Nu sunt mare fan de jocuri pe telefon, însă aplicațiile de mai jos m-au ajutat să-mi antrenez atenția, spiritul de observație și aptitudinile lingvistice.

Aplicații de podcasting și audio newtorking

În loc să ascult muzică atunci când fac curat prin casă, când mănânc singur sau chiar și când mă odihnesc, prfer să îmi petrec timp cu oameni deștepți pe care îi descopăr în diferite podcasturi sau „room-uri” din Clubhouse.

Îți recomand și o listă cu podcasturi de marketing și business românești.

Aplicații de cărți

Îmi place să citesc pentru că mă relaxează, iar ideile pe care le aflu mă ajută în business cât și în contexte sociale. Consider că fiecare carte de nonficțiune pe care o citesc sau ascult este ca o aplicație de mobil pe care o instalez în minte și care mă ajută să funcționez mai performant și mai inteligent.

  • Goodreads – rețea socială pentru cititori
  • Kindle – aplicație pentru citit cărți de pe Amazon
  • Audible – cea mai populară aplicație de audiobooks. Când îți faci cont poți să primești gratuit o carte audio.
  • 12Min – aplicație în care găsești cărți prezentate pe scurt. Mă ajută să decid ce să citesc și ce nu.
  • Blinkist – similar cu 12Min
  • Underline – aplicație cu idei principale din cărți
  • LivriVox – aplicație românească de cărți audio
  • Biblioteca Digitală – aplicație de cărți românești gratuite
  • YouTube – toată lumea știe ce e YouTube, însă nu mulți știu că pe platformă se găsesc cărți audio gratuite. Uite o listă cu 27 de cărți audio gratuite pe care le poți asculta pe YouTube.

Aplicații care te fac mai relaxat și optimist

Meditația ajută la conștientizarea momentului prezent, a emoțiilor și a senzațiilor din mite sau corp. Prin practicarea meditației poți să te relaxezi și să-ți cultivi optimismul. Aplicațiile Calm și Headspace sunt foarte bune pentru a învăța despre meditație și să faci sesiuni ghidate de meditație.

  • Calm
  • Headspace
  • Affirmations – aplicație care îți amintește zilnic să reflectezi asupra unor afirmații care dorești să-ți ghideze gândurile și acțiunile

Acestea sunt cele 30 de aplicații pe care le-am testat, le-am folosit și încă le folosesc (pe unele dintre ele) pentru a-mi exersa mintea și a-mi cultiva cunoștințele.

Din această listă, eu folosesc zilnic aplicațiile Calm, Affirmations, 12Min și Clubhouse. În plus, în fiecare săptămână intru și în Masterclass, Podcasts, Kindle și Goodreads. Celelalte aplicații nu le folosesc la fel de des, însă le consider cel puțin la fel de utile.


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.