Real Time Marketingul este doar o scuză?

By 11/04/2014Marketing

Real time marketing - doar o scuza

In ultima saptamana am citit doua-trei articole de la bloggeri români care spun că Real Time Marketingul este doar un trend care va trece, așa cum a fost trendul evenimentelor cu bloggeri, datorită prea folosirii acestei tactici de marketing (după cum spune Alex Ciucă). Vorba aceea “ce e val, ca valul trece”.

Din punctul meu de vedere RTM este cea mai bună scuză pentru marketerii oportuniști să-și argumenteze lipsa de planificare și faptul că acțiunile lor de marketing sunt doar spontane în funcție de ce este pe val pe Facebook. Înainte să ne gândim să facem campanii spontane și în timp real cred că este mai important ca noi, specialiștii sau directorii de marketing, să avem planuri de marketing bine puse la punct, care să funcționeze și să aducă rezultate făcând abstracție de ce-i la modă în rubrica de știri online. Real Time Marketingul (la fel ca marketingul viral) ar trebui să fie doar cireașa de pe tort, atunci când tortul este gata să fie servit.

Recomand ca înainte să ne batem în campanii de RTM să ne luptăm în cote de piață, produse de calitate, comunități de ambasadori de brand și campanii eficiente pe termen lung cu care să câștigăm premii Effi.

În concluzie, daca stai toată ziua pe Facebook și îți dai cu părerea sau te bagi în seama în numele unui brand cu privire la ce-i cool în acest moment, nu înseamnă că faci marketing și cel mai probabil nici Real Time Marketing.

Citește despre Real Time Marketing în România și pe:

Călin Biriș este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, programul de la A la Z despre Marketing Online. Călin a susținut peste 100 de prezentări și workshopuri, pregătind pe Marketing Online mii de antreprenori și specialiști.
În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în marcom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

Online Mastery

3 Comments

Leave a Reply