Sfaturi pentru un student la început de drum În marketing

By 07/09/2012Marketing

Recent am primit un mesaj de la un student care tocmai s-a înscris la ASE pe specializarea Marketing. M-a rugat să îi ofer câteva îndrumări sau sfaturi despre ce ar putea face în cei trei ani de facultate, ținând cont că el ar vrea să lucreze în domeniu.

M-a impresionat atitudinea și hotărârea pe care a avut-o cu privire la viitorul care îl așteaptă, mai apoi mi-a plăcut că mi-a cerut ajutorul și că a realizat că facultatea nu îi va fi suficientă  pentru a deveni un specialist în domeniu. Aș vrea să văd mai mulți tineri care să își pună întrebări cu privire la viitorul profesional, să nu lase totul pe mâna facultății.

Mai jos sunt cele mai importante lucruri pe care le-am considerat că ar trebui să le ia în considerare.

În primul rând, recomand oricărui student să facă practică într-un ONG pe parcursul anilor de facultate, să se implice pe aria de marketing și comunicare, dar să experimenteze și alte domenii conexe. Voluntariatul oferă oportunitatea de a experimenta campanii inovatoare, de a lucra în echipe ale căror membri sunt motivați intrinsec de dorința de perfecționare și de rezultate, lucru care din păcate lipsește de multe ori în companii.

În al doilea rând, cred că fiecare student ar trebui să profite de timpul dedicat învățării pentru a citi cărți extra materiilor universitare, sau cel puțin să citească acelea  primite ca bibliografie. Mă refer la cărți din domeniul de specialitate care oferă perspective diferite sau mai noi asupra anumitor tematici. Recomand chiar și cărți nișate pe anumite domenii în care marketingul ar trebui să fie mai prezent în România (spre exemplu domeniul cultural).

De asemenea, recomand să găsească un mentor sau coach împreună cu care să aibă întâlniri regulate, unde să discute despre viitorul profesional.

Nu în ultimul rând, cred că un student de la marketing ar trebui să studieze piața și să își măsoare nivelul aptitudinilor în comparație cu nivelul care se cere în piață. Ar trebui să își facă un plan personal de dezvoltare care să implice mult mai multe acțiuni decât prezența la cursuri și seminarii.

Mi-ar fi plăcut să îmi spună și mie cineva sfaturile astea când am intrat la facultate. Acum mă bucur că le pot transmite mai departe celor care au nevoie de ele.

Articol publicat în 24-FUN

Articole pe alte bloguri despre aceeaşi tema:

6 Comments

Leave a Reply