Venind de la evenimentul de lansare al acceleratorului Risky Business, am postat un mesaj pe rețelele sociale în care menționam că mi-ar plăcea să văd mai multe startup-uri care pornesc în echipă cu un specialist de business/marketing.
Pentru a argumenta de ce este nevoie de un om de business, îți prezint câteva lucruri pe care ar trebui să le facă acesta:
1.Stabilește direcția strategică de business și obiectivele acestuia
2. Se întâlnește cu persoane din publicul țintă
Cu această ocazie validează prezumțiile pe baza cărora se dezvoltă soluția care urmează a fi vândută.
Din aceste întâlniri mai descoperă comportamentul de cumpărare al clientului, care sunt lucrurile importante pentru acesta și modul său de comunicare și informare. Toate aceste detalii sunt importante pentru stabilirea mixului de marketing (produs, preț, distribuție, promovare).
De asemenea, prin aceste întâlniri va reprezenta interfața dintre echipa de dezvoltare și clienți.
Pe lângă întâlniri față în față poate realiza și cercetări de piață cantitative care să ajute dezvoltarea startup-ului.
3. Face vânzări
Cel mai bun mod de a testa o soluție este să o vinzi. Pe lângă faptul că în acest fel se poate obține extra capital înainte de lansarea produsului, se pot obține alte insight-uri foarte bune.
4. Gestionează lucrurile financiar/administrative (bugete, salarii, investiții, acte legale)
5. Dezvoltă echipa (caută colaboratori și angajați) și cultura companiei
6. Caută finanțatori sau parteneri de afaceri și gestionează relația cu aceștia
Aici intră partea de pitching, participarea la evenimente de networking sau întâlniri de afaceri.
7. Promovează afacerea sau soluția oferită
Aici includ: crearea identității companieii/soluției, dezvoltarea relației cu presa, realizarea de reclame, scrierea de articole, promovarea pe rețelele sociale și gestionarea comunicării cu utilizatorii etc.
Toate cele 7 puncte sunt importante și uneori vitale pentru un startup. La început poate fi o singură persoană care să se ocupe de ele, însă ulterior se pot găsi alți angajați sau colaboratori care să se ocupe țintit de fiecare din cele 7.
Ce opțiuni sunt pentru dezvoltarea competențelor de business într-un startup care are doar fondatori tehnici?
1. Training
Prin programele de incubare și accelerare, se oferă training și consultanță de specialitate fondatorilor care au nevoie să-și dezvolte cunoștințele de business.
2. Coaching și mentoring
Un coach de business cu experiență poate ajuta o echipă de IT-ști să se dezvolte și să treacă de faza de început.
3. Matching
La Startup Weekend se încurajează conectarea oamenilor de business/marketing cu specialiști de IT pentru a forma echipe de startup. Din punctul meu de vedere, ar fi oportun să se facă mai multe astfel de întâlniri de matching.
4. Angajați
Un startup care are capital, ar putea angaja specialiști de business să facă oricare din cele 7 puncte de mai sus.
5. Stagiari (interni)
O variantă mai accesibilă este găsirea de stagiari care să se implice în startup. Spre exemplu, prin AIESEC România se pot aduce stagiari internaționali care să ajute la marketing, design, customer service, vânzări sau business development.
6. Agenție
O agenție full service poate oferi competențele de marketing și business necesare unui startup să își dezvolte strategia, planul tactic și să ajute la implementarea acțiunilor necesare.
În acest moment simt că cel mai mult se insistă pe coaching și pe educarea specialiștilor tehnici să facă și partea de business. În unele cazuri funcționează, însă cred că partea de matching ar avea șanse mai mari de succes.
Un om tehnic care își schimbă specialitatea pierde concentrarea de pe ce face el mai bine (implementare tehnică), schiopătează echipa de dezvoltare și scade viteza cu care se lucrează la produs. În schimb, dacă ar exista un alt om de business care să intre în echipă, acea persoană ar avea deja competențele și cunoștințele să dezvolte startup-ul pe cele 7 puncte de mai sus, iar toți cei tehnici din echipă s-ar concentra pe dezvoltarea soluției.
În concluzie, de aceea am spus că mi-ar plăcea să văd mai multe startup-uri cu oameni de business/marketing în echipă. Ar fi mai eficient și probabil mai de succes.