Ai pățit să citești ceva, iar după o zi să nu mai știi ce ai citit? Sau că te-ai uitat pe Facebook, dar după o oră n-ai reținut nimic din ce ai văzut anterior? Mintea are mecanisme interesante prin care uită și ignoră informațiile cărora nu le oferim prea mare atenție și pentru care nu facem efort pentru a le reține.
Fiind pasionat de educație și învățare pe termen lung, am citit articole, am participat la cursuri și am ascultat cărți audio despre învățare. Ținând cont de experiența mea acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care ți le recomand și pe care le poți face pentru a reține informații pe termen lung:
- Folosește mai multe formate de conținut (text, video, audio, senzorial) și mai multe surse de materiale pentru învățarea aceluiași subiect.
- Sumarizează ce ai învățat: scrie o pagină, realizează o listă, o schemă sau un grafic cu ce ai învățat.
- Repetă informația după ce ai aflat-o, fără nici un fel de suport ajutător.
- Aplică imediat ceea ce înveți.
- Odihnește-te. Unul din rolurile somnului este să ajute creierul să stocheze informații pe termen lung.
- Revino la informație în mod frecvent, la anumite distanțe de timp (o săptămână, o lună, 3 luni etc.).
- Explică informația la altcineva în scris, în mod oral sau sub o formă de prezentare.
- Dezbate subiectele învățate cu cineva cu mai multă experiență și mai multe cunoștințe în domeniu.
- Documentează-te cu informații conexe și în profunzime despre ceea ce vrei să ții minte.
- Testează-ți cunoștințele după un interval de timp fără a folosi materiale ajutătoare. Mai apoi, verifică-ți rezultatele și reînvață din greșeli.
Vezi și acest clip video pe tema învățării și reținerii informației pe termen lung.
Încearcă să nu te amăgești că este ușor să înveți ceva nou. Deși profesorii sau trainerii vor să facă învățarea cât mai ușoară, reținerea informațiilor pe termen lung necesită efort și exercițiu. Pornește din start cu dorința de a depune efort pentru a învăța și vei avea mai mari șanse să obții ceea ce-ți dorești.
Dacă vrei să asculți o carte audio pe tema învățării, îți recomand Make it stick: The Science of Successful Learning.
Tu ce tehnici de învățare și memorare folosești?
2 replies to "Cum să înveți și să reții informații pe termen lung – 10 recomandări"
Salut Calin, sfaturile sunt foarte bune si pot fi aplicate in aproape orice domeniu. Spre exemplu, recunosc ca de multe ori uit anumite detalii de care imi amintesc mai tarziu.
O alta metoda pe care vreau sa o incerc este atasarea informatiilor intr-un panou pe un perete. In cazul asta, ai informatiile tot timpul sub ochii tai si e imposibil sa le uiti.
Bine, inca nu am testat ideea asta, dar mi se pare foarte eficienta.
Mult spor!
Salut Marian,
Foarte bună ideea spusă de tine. Cred că funcționează. Am mai citit-o pe la Tony Robbins. El încuraja postarea obiectivelor sau a anumitor întrebări lângă oglinda din baie încât să le vezi zilnic, cel puțin dimineața și seara. :)