Știi acel „prieten” cu care nu te-ai văzut de un secol sau pe care l-ai întâlnit o singură dată în viață, dar care te sună să vă vedeți la cafea? Din curiozitate accepți și mergi la întâlnire, dar după primele 5 minute de chit-chat realizezi că defapt urmează 2 ore de consultanță pe care le oferi gratuit. Altă variantă este că după primele 5 minute realizezi că vrea defapt să te coopteze într-un MLM.

Ei bine, nu fi acel „prieten”. 🙂

Am pățit-o de mai multe ori să ofer consultanță gratuită, doar pentru că „ne știm de undeva” sau pentru că „vreau o ofertă să colaborăm”. Atunci când eram deja la întâlnire, a fost nepoliticos să spun „prietenului” că de aici încolo urmează să pornesc ceasul pentru consultanță. Așadar, am ajutat pe gratis fără probleme, dar mi-a rămas un gust amar după întâlnire.

Persoanele cu care m-am văzut în acest context au rămas pentru mine pe o listă gri, să nu spun „listă neagră”, pentru că aparent ne mai tatonăm din când în când.

Această atitudine nu mi se pare corectă pentru că în primul rând este înșelătoare cu privire la scopul întâlnirii. În al doilea rând, dacă „prietenul” apreciază expertiza consultantului, de ce nu vrea să plătească pentru ea?

Cum să procedezi corect dacă totuși vrei consultanță gratuită sau un sfat gratuit

În primul rând, dacă ai o problemă sau dilemă la care ai nevoie de o soluție care pe tine te costă bani și timp să o rezolvi (pentru că nu știi sigur ce să faci), atunci opinia unui expert se numește consultanță și consider că este corect să fie remunerată.

În al doilea rând, la orice întâlnire (în cazul meu) tot ce se încadrează sub 15 de minute de recomandări poate fi încadrat la consultanță gratuită sau sfat gratuit. De asemenea, dacă sfatul vine nesolicitat, poate intra la consultanță gratuită. Iar în final, dacă ai nevoie de acea recomandare și nu ai bani (pe bune) să plătești pentru ea, menționează acest lucru, cere ajutorul gratuit și lasă consultantul să decidă dacă îți oferă consultanța gratis.

În schimb, orice iese din regulile de mai sus consider că intră în categoria de consultanță plătită. Chiar și atunci când obții această consultanță pentru că „doar vreau o ofertă” sau pentru că „poate lucrăm pe viitor împreună”.

Spre exemplu, ieri am avut nevoie de un sfat de la un specialist. Am știut pe cineva potrivit să mă ajute, astfel am cerut ajutor. Însă, înainte de a solicita o conversație, am menționat că plătesc pentru consultanță, dacă va fi nevoie. Așa mi se pare corect. De asemenea, am menționat două cuvinte despre nevoia concretă încât cunoștința să-și facă o idee despre ce este vorba. În cazul de față, am lămurit situația în trei minute și specialistul nu mi-a solicitat bani pentru consultanță. În schimb, m-am simțit dator să ofer un bine înapoi și poate va ieși o colaborare pe viitor. Win-win.

Așadar, prin faptul că am fost transparent cu nevoia mea și am fost deschis să plătesc pentru consultanță, am lăsat loc de bună ziua și poate chiar voi dezvolta o colaborare.

Ce faci dacă ești consultant și știi că ți se pregătește o „consultanță gratuită”

Pentru că „m-am fript” de mai multe ori cu consultanța gratuită, m-am învățat minte. Așadar, când primesc întrebări pe Social Media, la telefon sau pe e-mail, pentru care știu că răspunsurile nu se încadrează în cele 15 minute menționate mai sus, ofer un sfat general cu privire la direcția în care aș acționa, însă menționez că este nevoie de aprofundarea subiectului. Mai apoi, includ în discuție tariful orar și modul de lucru.

De asemenea, dacă un „prieten” îmi solicită o întâlnire, încerc să aflu dinainte despre ce vrea să vorbim. Dacă nu primesc un răspuns concret, refuz politicos. Cu toții avem puțini prieteni apropiați cu care știm sigur că o întâlnire de „hai doar să stăm de vorbă” este fix acest lucru. Pentru toți ceilalți prieteni există alte motive pentru întâlnire.

Gând de final despre consultanța gratuită

Să nu mă înțelegi greșit. Îmi face mare plăcere să ajut pe toată lumea, iar de multe ori eu insist să ofer recomandări de marketing. Dacă nu-mi plăcea să fac asta, îmi căutam un alt domeniu de interes în care să lucrez. De aceea fac și voluntariat, produc un podcast de marketing, am un curs online de marketing, fac multe evenimente și webinarii gratuite de marketing, am fost coach și mentor pentru mulți tineri.

De asemenea, respect mai mult pe cineva care îmi spune adevărul că nu mă poate plăti (cu adevărat) și că vrea consultanță gratuită, decât pe cineva care mă înșeală cu întâlniri și cereri de ofertă false.

În plus, pentru acei puțini prieteni adevărați, ofer consultanță gratuită oricând și la orice oră. Le doresc tot binele din lume, pentru că fac parte din viața mea, iar dacă lor le este bine și mie îmi este bine.

În final, consultanța nu este atât de scumpă pe cât s-ar crede. Fiecare expert are propriul tarif, dar de obicei un sfat bun poate înlocui luni sau ani de efort irosit și mulți bani pierduți. Mult mai mulți bani decât ar fi costat o oră-două de consultanță la momentul potrivit.


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online. În cei peste 12 ani de experiență a ajutat peste 100 de companii să fie mai competitive în online și a susținut peste 220 de cursuri, seminarii și prezentări, la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

  2 replies to "Consultanță gratuită cerută mascat de „prieteni” sau „colaboratori”"

  • Augustin Mihaila

   Foarte bun articolul, mai ales că este despre un subiect destul de des întâlnit.
   Felicitări!

  • Nicoleta

   Nu trăim într-o lume morală și unii știu exact că vor să păcălească. Eu deja recunosc tiparele și mi-am creat strategii de protejare a timpului personal, pe care nu îl mai pot recupera.

Leave a Reply

Your email address will not be published.