Ce este Untold Bloggers Lan Party #UBLPXIX și la ce ajută sponsorizările comerciale?

Untold Bloggers Lan Party

Este ora zece seara, iar Andrei tocmai se întoarce acasă cu bicicleta după o plimbare prin parc. A făcut câteva poze din natură pe care mai apoi le-a postat pe Instagram. Cei 5.000 de urmăritori din Cluj încep să-i dea inimioare și să-i lase comentarii. Le place în special poza cu apusul de pe malul Someșului. După ce s-a acomodat în fotoliul preferat de lângă fereastră, începe să scrie pe laptop un nou blogpost din seria #ViataînCluj. Este al doilea articol pe care îl scrie luna aceasta. Speră să reușească să-l publice înainte de ora 23:30. Dimineață vrea să plece mai devreme la birou, pentru că are de rezolvat un bug la aplicația la care lucrează acum. Weekendul aceasta are planuri să meargă cu colegii de birou la o bere după care să joace un Counter Strike în rețea, iar deadline-urile de la birou n-ar vrea să-i încurce planurile de final de săptămână.

Din punct de vedere al marketingului, Andrei este un exemplu de micro influencer din Cluj-Napoca, cu venituri medii, care lucrează în IT, este pasionat de natură, fotografie, jocuri pe PC și îi place să socializeze. El este clientul ideal al multor afaceri cărora ar putea să le aducă nu doar venituri din achiziție de produse sau servicii, dar și notorietate și mai mulți clienți datorită recomandărilor sale către prieteni și către urmăritorii de pe blog și Instagram.

Cum poate ajunge o companie să colaboreze cu Andrei, să-i atragă simpatia și recomandările? 

Despre această temă am discutat cu Toma Nicolau, care de mai bine de 5 ani este organizatorul Bloggers Lan Party, eveniment românesc de gaming rezervat bloggerilor, vloggerilor, formatorilor de opinie din social media și tuturor fanilor acestora. Ediția a 19-a de BLP va avea loc între 2 și 5 August în cadrul Untold.

C: Toma, spune-ne care sunt motivele sau obiectivele pentru care aleg companiile să sponsorizeze Bloggers Lan Party?

T:  Motivul este calitatea evenimentului. E privat, 18+, atmosfera este intimă pentru că locurile sunt limitate (nu există bilete), iar tuturor oamenilor, absolut tuturor oamenilor le place să se joace într-un fel sau altul, indiferent dacă recunosc că sunt gameri sau nu. E o petrecere privată cu atmosferă foarte plăcută. Sporturile, chiar și cele electronice, fac mereu atmosferă.

Obiectivele diferă, dar au ca numitori comuni nevoile de a intra în comunitatea construită de BLP și de a comunica pentru un anumit public țintă prin intermediul invitaților, aceștia fiind în mare parte oameni care țin bloguri, vloguri sau conturi sociale mai expuse.

C: Cum își măsoară sponsorii rezultatele din urma unei colaborări cu BLP?

T: Asta e o întrebare la care ar trebui să-ți răspundă fiecare dintre ei, eu nu divulg detalii confidențiale din contract. *râde* General vorbind, prin calitatea conținutului care se generează pe internet de la eveniment. Mulți parteneri vin pentru că au ocazia ca produsele lor să fie testate de oameni influenți în micro-comunitățile lor.

Ca să evit clișee, noi măsurăm numărul link-urilor din www și al postărilor din social media.

C: Cum pot ajunge companiile să lucreze cu voi și care este un minim de investiție pentru a sponsoriza evenimentul?

T:  Trebuie adus un plus de valoare evenimentului. Partenerii de hardware aduc echipament, cei de software jocuri și așa mai departe. Turneele necesită premii, staff-ul trebuie plătit, apar multe cheltuieli care adunate fac evenimentul greu de organizat fără parteneri.

La primul Bloggers Lan Party (1 decembrie, 2012), am cablat și instalat singur Windows și jocuri pe 24 de PC-uri. Apoi au început să mă ajute prieteni apropiați, plus oamenii care erau angajați la parteneri și trăgeau paiul scurt în weekend-ul respectiv. A crescut foarte greu evenimentul. Ediția a 4-a era să fie anulată, am împrumutat bani ca s-o duc la capăt. Acum, din staff fac parte direct sau indirect circa 35 de persoane, iar ediția asta are undeva la 50 de voluntari. Ca să nu mai vorbim că de la prima ediție, care a durat 10 ore, am ajuns să fim parte din festival de 4 zile.

Cine vrea să facă parte din nebunia asta trebuie să pună umărul într-un fel sau altul.

C: Care sunt sponsorii și partenerii principali BLP și de ce au ales să se asocieze cu proiectul tău?

T: Partenerii și sponsorii BLP sunt: Marius, care face toată logistica alături de Mircea și Dorin. Apoi e Victoria de la grafică, ea desenează și produce toate vizualurile. Apoi e Lorena care se ocupă de partea legală, acte, contracte. Apoi e Mihai, programatorul care adaptează website-ul. Andra, ea mă ajută pe resurse umane și relații publice. Georgiana coordonează echipele de voluntari. Sarmis și Vlad de la TP-Link au grijă ca toate cablurile să ducă internetul unde trebuie.

Roxana și Cosmin de la Omen by HP mă ajută cu PC-uri de gaming și echipament VR. Gabi de la Hyper X îmi trimite periferice cu care să echipez calculatoarele și oferă premii la turnee. Andreea și toată echipa ei de la Sprite ține dă refresh și hidratează toți invitații. Edy de la Untold găzduiește evenimentul în festivalul lui. Andreea de la Canon mi-a trimis echipamente cu care să pot fotografia și filma totul. Toată sala va fi împânzită cu boxe portabile Ultimate Ears Boom pe care vom pune muzică, sunt primite de la Alex.

Pot continua, dar  cred că ai prins ideea. Pentru mine sponsor înseamnă cineva care dă din timpul și resursele lui pentru a contribui la eveniment.

C: Unde va avea loc evenimentul în cadrul Untold și ce se va întâmpla la mai exact la această ediție #UBLPXIX? Aduceți ceva nou față de ediția de anul trecut?

T: Vom fi în sala de fitness a Sălii Polivalente din Cluj-Napoca, parte din Untold Festival (intrarea se face la parter, dreapta jos, din spre Someș și staion). Deschidem zilnic între 17:00 și 23:00. Pregătim zone de PC-uri, console Playstation 4, realitate virtuală și boardgames. Vom avea și o zonă retro cu tetris și tot felul de jocuri ale anilor 90 grație unui parteneriat cu Ursus Retro.

Nici nu trebuie să fii gamer, avem personal peste tot care te învață pe ce butoane trebuie să apeși și care-s regulile.

Joi și vineri sunt antrenamente și înscrieri la turneele cu premii care vor avea loc sâmbătă, iar duminică e free to play. E amical totul, căutăm cumva să nu transformăm în ceva competitiv, invitații de la BLP vin pentru socializare.

Sunt jocuri noi față de anul trecut, în plus avem un cockpit de racing și aparatură de VR mai performantă. Anul trecut au fost undeva la 600 de oameni în cele 4 zile. Dacă îmbunătățim comunicarea, în primul rând, și apoi mergem pe ideea că mulți dintre cei care au fost anul trecut vor reveni și vor aduce și prieteni în al doilea, setăm obiectiv la 1000 de oameni.

Oricine are bilet la Untold se mai poate înscrie pe lista celor 500 de locuri disponibile, cu siguranță vom mai suplimenta spontan în timpul festivalului.

C: Am auzit că va veni și Mircea Bravo la #UBLPXIX. Pe cine mai așteptați să vină la eveniment?

T: Mircea Bravo, Deliric, Creative Monkeyz, Ioana Grama, sunt mulți. Undeva la 50 de generatori de conținut mi-au promis că o să ajungă și pe la noi. Sunt toți pe site-ul nostru. Mie îmi plac mult și cei la început de drum, fără audiență mare. Sunt foarte creativi și muncitori, își dau silința mai tare să transmită mesajul către cei 10-15-50-100 de oameni care-i urmăresc.

Mulțumesc Toma pentru că ți-ai făcut timp să răspunzi la interviu și să ne oferi sfaturi valoroase. Abia aștept să ne vedem la #UBLPXIX și să jucăm un boardgame sau un Quake împreună.

S-ar putea să ajungă și Andrei (micro influencerul nostru) la Bloggers Lan Party. Noi vom fi la eveniment să cântăm pe scena Guitar Hero și să ne întrecem în competiții virtuale. Dacă ai bilet la Untold și vrei să vii pe la #UBLPXIX, înscrie-te aici până în 1 August.

Online Mastery

One Comment

Leave a Reply