Pe plaja nepotrivită, la momentul nepotrivit, în condițiile nepotrivite, zmeul se va ridica puțin de tot, cu efort mare. Va trebui să alergi în continuu pentru a-l ține la mică înâlțime deasupra capului și se va prăbuși de îndată ce te oprești din efort și alergare.

Însă, pe plaja potrivită, la momentul potrivit și pe condițiile potrivite, zmeul se va ridica în înaltul cerului. Are nevoie doar de pregătire, sfoară lungă și coordonare, să rămână cât mai sus pe cer.

La venirea serii, zmeul va coborî, indiferent pe ce plajă e ridicat, ceea ce-ți oferă răgaz să te odihnești și să o iei de la capăt a doua zi.

Depinde numai de tine cum îți pregătești zmeul, pe ce plajă, la ce moment și în ce condiții îl ridici și cum îl menții pe cer.

Marketingul este despre toate acestea: pregătirea zmeului, alegerea plajei și momentului, poziționarea pe plajă, dozarea efortului și folosirea tehnicii celei mai bune.

Pe tot parcursul experienței, te poți bucura și de peisaj, de o bere, o vorbă cu familia și prietenii. Dacă, la un moment dat, vrei să renunți la zmeu, îl poți da unui alt membru din familie sau îl poți vinde altei familii.

Pentru tine cum este experiența antreprenoriatului? Te obosești mult să ții zmeul ridicat, în condiții nepotrivite, sau te bucuri de un zmeu înălțat pe bolta cerească și de o bere bună pe o plajă frumoasă?


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.