Când mă gândesc la vacanță, în minte mi se derulează un scurt metraj cu două scene: una în care mă relaxez pe șezlong la soare cu o carte bună în mână și o bere rece alături și o altă scenă în care sunt pe o terasă cu muzică în surdină și gust în tihnă un pește proaspăt sau o porție de scoici preparate în vin alb. Este exact ce mi-am dorit și de la scurtul sejur de la Marea Neagră din luna Iunie.

În decurs de 7 zile am vizitat mai multe stațiuni, de la Euforie Sud până la Vama Veche. Am vrut să cunosc mai bine litoralul și ce are de oferit turismul românesc. Am prins soare, ploaie, furtună, vânt și înnorat, un Costinești dezolant, închis cu jaluzele din metal, un Olimp neîngrijit, ascuns în tufe și printre copaci și o Vamă văluroasă, încă în pregătire pentru viitorii turiști. Din fericire am descoperit și 4 restaurante pescărești unde mi-au fost încântate papilele gustative, prețurile au fost decente și am fost bine primiți de către personalul politicos și prietenos. Acesta este topul meu de restaurante pescărești de la Marea Neagră.

4. Popasul Pescarilor – Olimp

Aici am mers chiar în prima seară după ce am ajuns la mare. A fost aproape de cazare și am vrut să mâncăm undeva pe plajă. Acest restaurant se află la periferia stațiunii. Cu toate acestea, când am ajuns acolo am fost plăcut suprins să văd că parcarea era plină de mașini, iar terasa era plină de turiști. Aici am comandat un chefal și un calcan la grătar. Ambele porții au fost bine preparate, însă am realizat că calcanul nu-i pe gustul meu. Un minus este că prețurile sunt aproape duble față de următoarele restaurante pe care ți le voi recomanda (aproximativ 100 lei per porția de pește). Deși ospătarul a fost prietenos, având mulți clienți nu s-a ocupat foarte mult de noi.

În schimb, ce mi-a plăcut cel mai mult a fost faptul că până a venit mâncarea am făcut o plimbare pe plajă cu fiica mea și am reușit să surprind câteva cadre la apus.

3. Pofta Pescarului – Costinești

Când am ajuns în Costinești ploua liniștit. Am oprint întâi pe o terasă recomandată pe Google Reviws ca fiind de top (notă 4,5 din 5), însă curățenia din local ne-a convins să mâncăm în altă parte. Pe când am dat să plecăm, deja ploua torențial. Împreună cu soția și cu fiica noastră ne-am grăbit să găsim un alt local. Din păcate 90% din stațiune era închisă. Mai vedeam ici-colo meșteri care băteau câte o grindă și doi-trei maidanezi leoarcă ce lătrau la puținii trecători care își vedeau de treaba lor.

După o căutare mai bună pe telefon, am găsit acest restaurant izolat de restul stațiunii, dar care promitea o priveliște frumoasă și mâncare bună. Ambele aspecte au fost corecte. Restaurantul pofta Pescarului este situat după ce treci de faimoasa epavă Evanghelia, sus pe coastă. Această poziție-i oferă o panoramă memorabilă. Probabil superbă la apus. Aici am mâncat un biban de mare la grătar bine gătit. Chelnerul a fost prietenos și a avut grijă să nu ne lipsească nimic.

Mai jos găsești o poză realizată de Elena, o clientă a restaurantului. Din păcate eu n-am făcut o poză în acest local (din cauza vremii ploioase).

2. Lacul Racilor – Olimp

Am mers la mare să mănânc pe malul unui lac. Ciudat, nu? Așa mi s-a părut și mie, însă datorită poziției de pe malul lacului, apusul de soare din acest loc este foarte frumos și liniștitor. Am avut și compania selectă a două lebede albe.

Prima dată când am fost în acest restaurant am mâncat scoici de mare preparate în sos de vin, chefal și o porție de clătite. Toate foarte gustoase. Pentru că ne-au plăcut atât de mult preparatele și servirea atentă, am decis să ne reîntoarcem. Spre deosebire de alte restaurante chelnerii și ospătarii de aici au uniformă, sunt atenți și chiar simți că-și dau silința să te servească cât mai bine. În plus, este singurul loc unde am primit ceva din partea casei.

1. Pescăria lui Matei

Mai multe persoane mi-au recomandat să merg la Pescăria lui Matei din Agigea. Am înțeles că în sezon este nevoie de rezervare, dacă vrei să prinzi un loc.

Poziționarea localului și arhitectura acestuia îi oferă o priveliște frumoasă asupra plajei din apropiere și asupra mării. Aproape zici că ești în Grecia. Totul este curat și îngrijit. Chelnerii sunt bine aranjați, preiau comanda de pe tabletă, sunt politicoși și primitori. Mâncarea este foarte bună, iar prețurile sunt medii (50-60 lei un pește). Recomand cu căldură.


Cu siguranță sunt mai multe restaurante pescărești bune la Marea Neagră. Acestea sunt doar cele mai bune unde am avut eu ocazia să opresc. Dacă ajungi și tu pe la acestea și vrei să lași o părere, aștept comentariul tău mai jos. Poftă bună!


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online. În cei peste 12 ani de experiență a ajutat peste 100 de companii să fie mai competitive în online și a susținut peste 220 de cursuri, seminarii și prezentări, la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.