Uneori cele mai bune lecții de marketing le afli de altundeva decât din afacerea proprie. Din călătorii, din discuții cu prietenii, din traininguri sau chiar din jocuri.
În perioada de carantină, am ales să reîncep RollerCoaster Tycoon 3 pentru a a lua pauză de la muncă. Pe lângă faptul că mi-a luat gândurile de la campanii și proiecte, m-a și inspirat.
Jocurile de tip tycoon sunt cunoscute în special pentru capacitatea de a simula procesul de management pentru diferite tipuri de afaceri sau orașe. Pe Wikipedia poți găsi o listă cu toate jocurile de acest fel. Îți recomand să încerci și tu cel puțin un astfel de joc, mai ales dacă în business ai rol de antreprenor, marketer sau manager.
În continuare îți prezint pe scurt cele 19 lecții de marketing pe care le-am regăsit în RollerCoaster Tycoon 3, care merită implementate în orice afacere.
Lecții de Marketing Management
1. Setează-ți obiective de business și marketing

Atunci când începi un joc nou în RCT3, primul lucru este să afli care îți sunt obiectivele de business sau marketing la nivel de Tycoon.
Spre exemplu să ai constant 600 de clienți în parc, timp de 3 luni sau să mulțumești un VIP care vine în vizită.
Aceste obiective îți dau o țintă pe parcursul jocului și te ghidează cum să-ți concentrezi eforturile pentru a atinge succesul (respectiv să atingi rangul de Tycoon).
Și în afaceri este important să îți definești succesul și care sunt obiectivele finale pe care dacă le îndeplinești, ți-ai atins scopul.
Spre exemplu: să vinzi afacerea pe suma de 100 milioane euro sau să atingi o anumită cifră de afaceri etc.
2. Setează-ți obiective intermediare, dar nu uita de cele finale
Până să ajungi la obiectivele finale, jocul îți setează pașii intermediari. Poți atinge rangul de Apprentice sau Entrepreneur, dacă atingi obiective ceva mai accesibile cu resurse mai mici.

Pe parcurs ce câștigi mai mulți bani din vânzările de bilete la diferitele atracții, poți să faci diferite acțiuni care să te ajute să atingi obiective mai ambițioase.
Partea aceasta cu obiectivele pare floare la ureche în joc, pentru că vine prestabilită, însă în afaceri știm că nu-i tocmai ușor să stabilești cum arată succesul final și care ar fi etapele intermediare pe care dorești să le atingi.
3. Celebrează atingerea unui set de obiective
La atingerea unui nivel intermediar (spre exemplu de Apprentice), jocul te recompensează. Fie îți oferă noi tipuri de atracții pe care le poți construi, îți oferă o sumă de bani mai mare pe care să o investești sau terenuri noi pe care le poți achiziționa. Este un sentiment plăcut să celebrezi momentul.
Într-un TED Talk am aflat că fericirea vine înaintea succes-ului.
„Dacă îi poți crește cuiva nivelul optimismului, creierul lor trăiește ceea ce am numit avantajul fericirii, înseamnă că evoluează mult mai bine decât când e pesimist, neutru sau stresat. Inteligența, creativitatea și nivelul de energie cresc.
De fapt, am descoperit că orice abilitate ocupațională se îmbunătățește. Optimist, creierul e cu 31% mai eficient decât cel pesimist, neutru sau stresat. Ești cu 37% mai bun la vânzări. Doctorii sunt cu 19% mai rapizi și mai preciși în diagnosticare, fiind optimist, față de pesimist, neutru sau stresat. Ceea ce înseamnă că putem inversa formula. Dacă putem găsi o cale de a deveni optimiști, apoi creierele noastre vor funcționa cu mai mult succes căci putem munci mai repede, mai mult și mai inteligent. ”
Shawn Achor, CEO, Good Think ink
Așadar, celebrează micile reușite și atingerea obiectivelor intermediare și vei crea un mediu mai optimist și pozitiv, care poate crește creativitatea, inteligența și nivelul de energie al echipei.
4. Fii cu ochii pe bugetul de venituri și cheltuieli
Oricât de mult ai vrea ca atunci când începi jocul să construiești cel mai tare roller coaster și să câștigi rapid, acest lucru este imposibil.
În general, la începutul jocului ai o situație financiară care îți permite să faci investiții treptate, dar care dacă sunt profitabile îți vor crește capacitatea de a dezvolta parcul de distracție și să-ți atingi obiectivele.

Similar, în business este important să fii realist cu ce investiții poți face și să fii cu ochii pe buget. Dacă faci investiții profitabile, treptat vei putea crește bugetul, care îți va permite să crești mai repede. De aici vine vorba că ban la ban trage.

5. Fii cu ochii pe profitabilitatea fiecărui produs sau serviciu
În joc, poți ușor să pierzi bani cu o investiție dacă scapi din vedere să mărești prețul de intrare.
La fel și în business, poate ești prea ocupat cu o nouă campanie sau cu un produs nou pe care îl lansezi, însă dacă nu ai bine stabilite prețurile la toate produsele și serviciile, unele s-ar putea să-ți tragă bugetul în jos.
6. Să ai o persoană care auditează continuu afacerea și oferă date din piață

În Rollercoaster Tycoon există un Park Inspector care evaluează distracțiile, piscinele sau produsele vândute și oferă feedback continuu din piață dacă sunt probleme. De asemenea, oferă un scor parcului.
Ca și Marketing Manager sau antreprenor vrei să știi tot ce mișcă în companie. Care este calitatea produselor sau serviciilor, cum se comportă colegii care sunt în contact direct cu clienții, dacă ar recomanda clienții brandurile companiei, care sunt planurile și acțiunile de comunicare, rezultatele lunare etc. Adevărul este că o singură persoană nu poate să fie peste tot, să le știe pe toate și să le facă pe toate. Astfel un evaluator al serviciilor, produselor și echipei, poate fi o resursă care oferă constant informații din piață relevante pentru îmbunătățirea companiei.
Lecții despre produse, servicii și prețuri
7. Ascultă nevoile publicului țintă și îmbunătățește-ți oferta

Cred că primul lucru care m-a prins la RCT3 a fost posibilitatea de a vedea mereu ce gândesc clienții din parc. Fie nu le convin prețurile la mâncare, fie le este prea sete și limonada e la preț bun, fie costumele de baie sau umbrelele sunt prea ieftine etc. Poți vedea inclusiv câți bani au cheltuit, câți mai au de cheltuit, de cât timp sunt în parc și care sunt stările lor de spirit etc.
Toate aceste informații ajută în joc la ajustarea prețurilor la distracții și produse, cât și la investirea în noi servicii sau produse. Spre exemplu, în imaginea de mai sus se poate vedea că acel client are arsuri de la soare. Asta înseamnă că e oportun să fie deschis un magazin de creme de soare.
Acum, gândește-te cum ar fi să știi așa multe informații în timp real? Te-ar ajuta? În online sunt instrumente care îți permit să chestionezi publicul țintă, să vezi ce fac vizitatorii la tine pe website, să măsori numărul și valoarea vânzărilor etc. Despre toate acestea poți învăța în Online Mastery.
8. Investește în inovație și introdu continuu produse și servicii noi

Aproximativ toate obiectivele din RCT3 au legătură cu numărul de activități și distracții pe care le oferi clienților. Cu cât acestea sunt pe placul clienților și au prețurile bune de intrare, cu atât cresc încasările, crește valoarea parcului, aprecierea clienților, mulțumirea VIP-urilor etc. Pentru descoperirea de noi activități și distracții, există o investiție lunară în cercetare și dezvoltare.
Dacă vrei să-ți dezvolți afacerea exponențial, nu poți face asta decât prin extindere de ofertă sau de piață, iar pentru asta este important să investești în cercetare dezvoltare.
9. Setează prețurile în funcție de cerere și feedback
După cum spuneam și mai sus, faptul că în joc poți știi mereu ce gândesc clienții, îți oferă ocazia să ajustezi prețurile în concordanță. Dacă clienții spun că ceva este la preț bun („good value”), merită să crești puțin prețul. Dacă clienții spun că nu plătesc „atât de mult” pe o intrare sau pe un produs, este important să scazi prețul. Intersecțiea dintre cele 2 prețuri este cel ideal acceptat de piață.
Gândește-te dacă această metodă de setare a prețurilor este potrivită și pentru oferta voastră, iar apoi ascultă mai mult feedback-ul clienților.
10. Realizează vad comercial

În jocul RCT3 dacă vrei asiguri succesul unei atracții, este important să o construiești într-o zonă circulată sau lângă alte distracții și restaurante. Spre exemplu, clienții care merg să cumpere o limonadă, dacă sunt în apropierea unui tobogan vor alege să încerce și atracția. Similar ca într-un mall, cu cât pui mai multe restaurante, magazine și atracții în apropiere, cu atât se va crea un vad comercial mai mare și vor veni mai mulți clienți care vor cheltui rapid mai mult bani.
Dacă vrei să-ți fie mai ușor să vinzi, identifică unde este vadul comercial și plasează-ți acolo oferta. Spre exemplu, în online este important ca produsele și serviciile tale să apară în rezultatele la căutări relevante afacerii tale. Vadul comercial este în Google. Alt tip de vad comercial găsești și pe Facebook, Instagram, YouTube, TikTok etc.
11. Setează o temă care să fie atractivă publicului țintă

La un moment dat în joc, pentru a atinge nivelul de Tycoon, a trebuit să îndeplinesc dorințele a două personaje VIP care au vrut să se bucure de experiențe tematice de parc de distracție. Această provocare a fost o lecție bună despre ce înseamnă să creezi o poveste în jurul brandului.
Într-o piață competitivă, în care produsele sau serviciile ajung să se diferențieze tot mai puțin la nivel de preț sau caracteristici, povestea poate să facă diferența. Așadar, gândește-te ce poveste poți construi în jurul afacerii tale.
12. Investește în produse și servicii care necesită mentenanță mică și pot acoperi un public mare de clienți

Cel mai bun mod de a crește valoarea și profitabilitatea unui parc de distracție în RCT3 este să ai cât mai multe distracții pe care le oferi clienților, la un cost cât mai mic. Una dintre cele mai profitabile investiții de acest fel este construcția unei piscine, după cum se poate vedea în captura de mai sus.
Dacă vrei și tu să-ți crești facerea în mod exponențial, caută care sunt acele investiții care produc un volum mare de vânzări și au cost mic de întreținere. Acestea te vor ajuta să ai un cash flow pozitiv, care îți va permite să faci rapid noi investiții.
Lecții de Promovare
13. Promovează-ți afacerea țintit pe diferite categorii de clienți

În RCT3 ai posibilitatea să faci reclame în 3 tipuri de publicații: una națională, una de studenți și una de părinți. În funcție de ce tip de parc construiești, cu atracții mai mult sau mai puțin intense, poți decide cui vrei să faci promovare.
În mod similar este important să te gândești foarte bine și la afacerea ta. Cine este publicul căruia te adresezi? Ce publicații citesc clienții? Pe ce website-uri intră?
Dacă faci promovare țintită vei avea rezultate bune, altfel s-ar putea să irosești bugetul de publicitate.
14. Invită VIP-uri, cunoaște-le dorințele și oferă-le o experiență memorabilă
După cum ai văzut la punctele anterioare, în RCT3 se pune accent pe satisfacerea unor VIP-uri pentru a putea atinge un anumit nivel în joc. De cele mai multe ori, acestora trebuie să le oferi experiențe în funcție de așteptările lor. Spre exemplu, unele VIP-uri au toleranță mică pentru atracții care se strică repede sau pentru parcuri murdare, altele vor să se dea pe un rollercoaster de anumite intensitate etc.
Pentru afacerea ta, care sunt acele VIP-uri relevante? Acestea ar trebui să fie urmărite de persoane din publicul tău țintă. Află care le sunt dorințele și preferințele, invită-le la tine în business și oferă-le o experiență memorabilă. Sunt șanse mari ca acestea să vorbească ulterior despre afacerea ta și să-ți aducă noi clienți.
Dacă vrei să afli cu ce influenceri să colaborezi, îți recomand platformele 2Performant și Mocapp.net.
15. Fă campanii de lansare cu vouchere

Un truc pentru a crește rapid profitabilitatea unei atracții noi pe care o lansezi într-un parc de distracție din RTC3 este să-i faci o campanie de promovare cu vouchere.
De ce să nu faci la fel în afacerea ta? Când lansezi un produs sau serviciu nou, gândește-te la următoarele posibile acțiuni de marketing:
- oferă produsul / serviciu ca premiu la un concurs organizat de un VIP sau de către un partener de business;
- oferă vouchere în anumite publicații online;
- oferă vouchere pentru achiziția noului produs / serviciu, atunci când un client cumpără alte tipuri de produse / servicii din oferta voastră.
Relația cu clienții
16. Asigură-te că au cu ce să plătească clienții

În RTC3 poți să amplasezi ATM-uri. Deși acestea nu sunt profitabile, ci chiar au costuri de întreținere, ajută pentru că oferă posibilitatea clienților să-și scoată bani și să se dea pe mai multe distracții.
De câte ori n-ai pățit să mergi la un magazin și să nu poți plăti cu cardul? A fost frustrat, așa-i? La un momentdat eu am pierdut chiar și o cursă Timișoara – Cluj, la 6 dimineața, pentru că la autogară n-au avut plată cu cardul și nici un ATM în zonă. ?
Din punct de vedere al marketingului, dacă vrei să vinzi mai mult este important să-ți faci produsele și serviciile cât mai accesibile pentru client. Acest lucru nu înseamnă mereu să ai prețul cel mai mic, ci să oferi toate modalitățile de plată de care au nevoie clienții: plată numerar, cu cardul, la livrare, în rate, în cryptomonede sau oricum altcumva are sens pentru afacerea ta. Poți chiar și să oferi finanțare.
17. Oferă-le clienților servicii suport

A pune la dispoziție clienților un ATM este un serviciu suport. În cadrul jocului poți instala chiar și corturi de prim ajutor, toalete sau puncte de informare. Deși acestea produc de multe ori mai mari costuri decât venituri, ele cresc satisfacția clienților, iar ROI-ul lor este rezultat defapt în clienți care se întorc să cumpere de la afacerea ta sau care vă recomandă altor clienți.
Analizează ce fel de servicii suport sunt importante pentru clienți și investește încalitatea servirii clienților. Suportul oferit poate să vă diferențieze de competiție și să vă aducă business recurent.
18. Oferă-le clienților o amintire pozitivă

Ce este un parc de distracție dacă nu o experiență memorabilă? În fiecare rundă a jocului poți introduce foarte multe puncte de atracție care personalizează parcul și atmosfera, pentru a lăsa clienții o amintire frumoasă.
Gândește-te la experiența de consum pe care o oferi clientului și identifică acele puncte de interacțiune în care poți adăuga elemente memorabile, care să facă pe client să dea share pe canalele sociale.
19. Oferă-le clienților o hartă

Este de la sine înțeles că dacă ai un parc mare de distracții este important să oferi clienților o hartă să știe unde sunt distracțiile, să profite de cât mai multe.
Însă și dacă nu ai un parc de distracții, poți oferi hărți clienților. Poate faci acest lucru, chiar fără să realizezi. Uite câteva exemple de „hărți” uzuale folosite în business:
- Prima pagină a unui website, de cele mai multe ori este o hartă către principalele informații care se găsesc pe acesta.
- Secțiunea de întrebări și răspunsuri este tot o hartă.
- În termeni de SEO chiar există un fișier numit sitemap.xml (harta siteului) care este important să fie oferit sistemelor de indexare a website-urilor precum cele folosite de Google sau Bing.
- Ghidul de instalare a unui produs este o hartă (întâlnit foarte des pentru produse de mobilă). La fel și ghidul de folosire a unui produs.
- Clipurile de unboxing, sunt ca o hartă de prezentare a produselor.
- Harta de pe pagina de contact.
- Lista și adresa magazinelor de pe website unde pot fi găsite produsele.
Chiar și dacă oferi servicii poți oferi „hărți”.
Spre exemplu:
- Pe meniul unui restaurant poți menționa clienților cum să comande, dacă aveți un mod special de a face acest lucru.
- Dacă oferi servicii de consultanță, poți oferi un PDF cu modul de lucru, atunci când un client este interesat de colaborare.
Din cele 19 lecții de marketing ți-ai luat cel puțin o idee? Lasă un comentariu mai jos. Spune-mi dacă te-ai jucat și tu pe vreun joc de tip tycoon și care idee din acest articol ți se pare interesantă.
1 Response to "19 lecții de Marketing de la RollerCoaster Tycoon3 pe care să le implementezi și tu"
Foarte fain articol Calin. Multumesc!
Si eu sunt pasionat de jocurile de tip tycoon. Unul dintre favoritele mele este Democracy 3. Desi nu este un tycoon clasic te invata cum sa guvernezi un stat.